Micene – Cetatea lui Perseu

dscn0583 (1)

Nu departe de Atena, in peninsula Peloponez se ridica impunatoare cea mai puternica si cea mai renumita cetate din zona: Micene. Aceasta cetate dateaza inca din secolele XVI-XII i. Hr., fiind cunoscuta in intreg bazinul Mediteranean, ca si casa a lui Atreu, unul dintre conducatorii cetatii Micene, fiu al lui Pelops.Construita pe un deal, acropola Miceniana reusea sa controleze toate caile de comunicare din Peloponez cat si o parte din Grecia continentala.Cetatea este inconjurata cu ziduri masive de calcar, numite si  “ziduri ciclopice”, deoarece erau atat de inalte si groase incat numai niste persoane uriase ar fi putut sa le construiasca. Zidurile erau prevazute cu turnuri de aparare si porti de intrare, precum “Poarta leilor”. Aceasta poarta are 3.10 m latime, 2,95 m inaltime si este principala cale de acces in cetate avand sculptati doi lei deasupra.

Cetatea avea o camera centrala in forma de triunghi numita “megatron”, iar in mijloc avea o vatra. Palatul cuprindea pe langa cele doua corpuri de cladiri, coridoare ce erau legate de camere, depozite, curti interioare si morminte. In cetate se gaseau si morminte regale numite si “cercuri funerare”.Pardoseala palatului era din ceramica si pe pereti erau picturi in fresca cu o tematica bogata ce cuprindeau scene de vanatoare, procesiuni religioase, scene sportive sau scene de inmormantare. Culorile care predomina sunt ocru si albastru si non-culorile alb si negru.

dscn0555

Mormintele miceniene sunt de forma circulara si sunt acoperite cu cupole construite din blocuri de piatra fasonata, asezate in cercuri concentrice fara mortar. In mormintele care nu au fost profanate s-au gasit obiecte de podoaba, masti mortuare din aur, scuturi si arme, bijuterii si vase.Desi palatul Micenian era construit in stilul palatului din Creta, micenienii erau buni prelucratori ai metalelor precum aurul si bronzul. Cetatea de la Micene a fost reconstruita de mai multe ori, ca mai toate fortaretele grecesti, de asemenea datorita obiectelor descoperite in cetate a iesit in evidenta faptul ca era o mare putere maritima, ea facand comert cu Egipt, Fenicia, Asia Mica si Mesopotamia.

Civilizatia miceniana a intrat in declin in secolul XII i. Hr.cand a si diparut brusc datorita invaziilor dorienilor.Micenienii aveau aceeasi zei ca si grecii de mai tarziu, numai ca ei o venerau mai mult pe Hera, iar mai tarziu au aparut si zeii masculini precum Dyonisos si Poseidon.Conform legendelor grecesti cetatea Micene a fost intemeiata de Perseu, nepotul regelui Acrisios al Argosului si fiul lui Zeus si al lui Donae, fata lui Acrisios.Agamemnon si Menelau, fii lui Atreu, dupa ce acesta a fost omorat de catre fratele sau Trieste care ia conducerea cetatii de la Micene, pleaca in exil in Sparta la regele  Tyndareos, unde ajung sa se casatoreasca cu ficele acestuia.Agamemnon intors din exil reuseste sa-si razbune tatal omorandu-l pe Tieste in timp ce fratele sau Menelau devine rege in Sparta.Cand Elena, sotia lui Menelau este rapita de catre Paris, un print troian, acesta cere ajutorul lui Agamemnon. Acesta da curs cererii fratelui sau si strange o armata destul de numeroasa, apeland la Ithaca, Creta si chiar Tesalia si porneste un razboi impotriva Troiei. Agamemnon consulta Oracolul si pentru a primii vant prielnic din partea zeitei Artemis ca sa  poata invinga  Troia, i se cere sa o sacrifice pe fiica sa Ifigenia. Aceasta are noroc deoarece este luata si dusa in Crimeea de catre Artemis, devenind preoteasa a cestui cult.

Razboiul a fost foarte anevoios dar printr-un siretlic reuseste sa invinga cetatea Troiana si se intorc acasa triumfatori.In timpul acesta sotia lui Agamemnon, Clitemnestra se indragosteste de Egist, fiul lui Tieste si pune la cale omorarea sotului ei. Ajuns acasa Agamemnon este ucis, iar Egist ajunge sa fie rege in Micene. Copii lui Agamemnon: Oreste si Electra ajutati de un prieten al lor Pylade, reuseste sa-si razbune moartea tatalui lor si ii omoara pe cei doi.Oreste pleaca in Taurida dupa sora lui Ifigenia, in acest timp tronul de la Micene este luat de catre Aletes, fiul lui Egist.La intoarcerea sa din aceasta calatorie, gasindu-l pe tron pe Aletes il omoara si se proclama rege al Micenei.In perioada lui Oreste statul Micenian a atins apogeul cuprinzand intreaga Agrolida.La moartea acestuia a aurcat pe tron fiul lui, Tisamenus care a fost invins in lupta de  dorieni care au distrus cetatea de la Micene.

Istoria zbuciumata a poporului micenian a contribuit la crearea si dezvolatarea culturii grecesti de mai traziu. Luptele permanente pentru putere au dus la reconstructia cetatii Micene, perioada cea mai infloritaoare a cunoscut-o in timpul lui Oreste care a putut tine piept tuturor agresivitatilor si a reusit sa extinda cultura miceniana. Fiul sau din lipsa experientei, nu a facut fata navalitorilor dorieni si astfel cultura miceniana a intrat in declin, cetatea fiind in totalitate distrusa.Homer in operele sale prezinta aceasta tragedie a lui Agamemnon.

Autor: Andra Georgescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s