Insula Kefalonia

In oferta agentiilor de turism din Romania exista oferte referitoare la Insula Kefalonia. Din punctul meu de vedere prea putine, in comparatie cu ce poate oferi aceasta insula.

    2013-05-14 13.51.51

Traseul spre Kefalonia, cu masina personala sau autocarul este acelasi ca si traseul descris in postarea anterioara spre insula Zakynthos, singura diferenta fiind faptul ca, din portul Killini ne imbarcam pe ferryboat-ul care duce spre Kefalonia, mai exact portul Poros.

Mai exista o posibilitate, pentru turistii care se gasesc in insula Zakynthos si doresc sa vada Kefalonia, in timpul verii exista o linie de ferry, care pleaca din portul Agios Nicholaos( Zakynthos) si ajunge in portul Pesada ( Kefalonia).

Insula Kefalonia face parte din grupa insulelor Ionice, impreuna cu Zakynthos, Lefkada, Corfu, Ithaka, Paxi, Antipaxi si multe alte mici insulite….

Capitala este Argostoli, cu o populatie de aproximativ 14.000 locuitori, fiind si cel mai mare oras al insulei. Printre orasele principale: Lixouri, Poros, Sami…

Infrastructura este destul de bine pusa la punct, adica exista o sosea principala care leaga marile orase, dar si linii de ferryboat care fac conexiunea cu alte zone.

Vara, exista ferry din portul Pesada spre insula Zakynthos( Agios Nicholaos), tot timpul anului este un ferry, care leaga portul Poros de Grecia continentala( Killini), dar si un ferry, care leaga orasul Sami cu insula Ithaka, patria lui Ulise sau Odiseu.

Kefalonia este o insula “destul” de verde, dovada fiind o specie de pin pitic care se gaseste numai aici: Abies Cephalonica.

Kefalonia are o suprafata de 781kmp si o lungime de coasta de 254km, fiind aproape de doua ori mai mare decat insula Zakynthos. Muntii inalti si plajele care se gasesc, de cele mai multe ori la baza versantilor, fac din aceasta insula, unul din locurile perfecte pentru pasionatii de fotografie.

Nu pot descrie aceasta insula, decat incercand sa facem un tur virtual al acesteia…deci…sa pornim la drum!

In apropiere de capitala Argostoli se gaseste fortareata Sf. Gheorghe, fosta capitala a insulei si punctul strategic de unde, in vremuri de mult apuse, locuitorii insulei observau eventualele pericole care veneau dinspre mare.

Interesant este faptul ca aceasta fortareata comunica foarte usor cu fortareata de pe insula Zakynthos. Cum? Evident!…prin internet wireless…se imprieteneau pe facebook, scriau blog-uri si vorbeau pe messenger sau skype!

Glumesc! 🙂 Comunicau aprinzand ruguri sau prin semnale luminoase, pe timpul zilei, similar cu reflexia soarelui intr-o oglinda a zilelor noastre…

La mica distanta de fortareata, intr-o zona numita “Valea celor 40 de fantani”, se gaseste Biserica Sf. Gherasim. Numele vaii vine de la faptul ca in zona exista multa vita de vie. Apa necesara vitei de vie este scoasa din fantani, iar zona fiind destul de mare, era presarata cu multe fantani…aproximativ… 40…

Intr-o zona linistita, gasim aici Biserica Sf. Gherasim. Defapt… bisericile Sf. Gherasim. Vechea biserica, locul unde se gasesc Sfintele moaste, se afla in imediata apropiere a bisericii nou construite, care poarta acelasi hram.

Locul umbrit, din curtea interioara si apa rece, de la micul izvor de langa biserica, va va revigora cu siguranta, in zilele toride de vara.

Daca aveti norocul sa nu prindeti autocare, respectiv grupuri organizate, ve-ti avea placerea unei vizite tihnite. Sfintele moaste se gasesc in interiorul micii bisericute, iar daca cereti preotului voie sa vedeti moastele si sa va rugati la ele, cu siguranta dorinta dumneavoastra va fi implinita de catre acesta. In pronaosul bisericii exista o intrare spre grota, care se gaseste sub biserica, locul unde a trait in post si rugaciune Sf. Gherasim.

Interesant de stiut faptul ca pentru o scurta perioada de timp Sf. Gherasim a locuit si a slujit la Manastirea Anafonitria din insula Zakynthos.

Sf. Gherasim este protectorul celor care sufera de boli mintale, fiind un loc de pelerinaj important in circuitul turismului ecumenic.

Daca tot sunteti aici, va sugerez o vizita interioara in biserica nou construita, pentru a face comparatie….

De aici, din valea celor 40 de fantani, se poate ajunge usor si rapid spre Sami, unde, in apropiere, sunt alte doua obiective turistice importante: Pestera Drogarati si Lacul subteran Melissani.

Drumul pana la Sami este serpuit prin munti si ofera o panorama deosebita asupra vaii mai sus mentionate. Pe traseu ve-ti observa “ferme de electicitate” sau eoliene, destul de prezente pe insula Kefalonia. De altfel, principala sursa de electricitate sunt aceste eoliene, secundar fiind in ultimii ani, reteaua de cabluri subacvatice, care se gaseste intre continent si insula.

Locuitorii cu care am duiscutat, spuneau ca insula Kefalonia, produce energie electrica suficienta pentru a alimenta  Zakynthos, Ithaka si insula Lefkada, doar cu ajutorul eolienelor.

Situata aproape de orasul Sami, Pestera Drogarati atrage anual sute de mii de vizitatori. Biletul de intrare este aproximativ 3 euro/persoana adulta, iar vizita dureaza aproximativ 20 minute. Partea cea mai placuta a vizitei este temperatura constanta pe tot parcursul anului(18 grd C) si umiditatea ridicata de aproape 90%. Cand afara sunt peste 40 de grade C, pestera este o binecuvantare.

Interiorul este format din doua incaperi: Sala Mare si Balconul Roial. Spatiul este suficient si nu ve-ti avea senzatia de claustrofobie. Din pacate, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, soldatii germani, cantonati in zona, s-au ” antrenat”, tragand la tinta in stalagmitele si stalagtitele care se gaseau in pestera.

In imediata apropiere a pesterii Drogarati se gaseste unul dintre cele mai frumoase si interesante locuri de pe insula: Lacul subteran Melissani.

Intrarea este aproximativ 6 euro/persoana adulta, in acest pret fiind inclusa si o scurta plimbare ( app 10 minute) cu barca pe luciul lacului subteran.

Imediat ce ve-ti cobora treptele, incepand cu micul debarcader, pasiti in alta lume….Peisajul este fantastic!

Lacul subteran este constituit din doua parti distincte. Prima incapere este locul unde tavanul grotei s-a prabusit. Lacul este luminat de razele soarelui, iar apa are o culoare ireala. Apa este salmastra, o combinatie intre apa de mare si apa dulce, provenita dintr-un izvor ce si-a faurit lungul drum prin crapaturile grotei, cautand drumul spre mare. Culoarea apei la suprafata este  verzui-albastra, in schimb, la o privire mai atenta, observi ca este perfect cristalina, pura, un “geam” perfect curatat, prin care vezi fundul lacului. Adancimea apei variaza intre 1m pana la 35m.

Datorita faptului ca apa are intre 4-12 grd C, constant se ridica “nori” de abur, care dau o nota mistica acestui lac subteran. Pe peretii grotei, vegetatia este abundenta iar pasarile isi fac cuiburi si zboara dintr-o parte in alta a lacului.

Ati vazut filmul “Avatar”? Ati vazut acei “munti plutitori”, plini de verdeata, unde invata sa zboare personajul principal?…mai bine de atat nu pot descrie lacul Melissani…

Datorita aburilor de pe luciul apei ve-ti avea impresia de munti plutitori, uitandu-va spre peretii grotei…

Cea de-a doua incapere este o grota acoperita, in mijlocul acesteia gasindu-se o mica insula, formata prin prabusirea unei parti a tavanului.

Vorbeam anterior de aura mistica a aburilor…Lacul se spune ca era locul unde nimfele veneau sa faca baie. De altfel, sapaturile arheologice au scos la iveala figurine de nimfe si chiar mici reprezentari ale zeului Pan. De aici si numele lacului…Nimfa Melissani se spune ca s-a sinucis, aruncandu-se in apa rece a lacului, datorita dragostei neimpartasite pentru zeul Pan.

Dupa aceasta experienta deosebita, care merita toti banii….va invit la masa!

La cativa kilometrii distanta de orasul Sami se gaseste satul Agia Efrimia, un loc deosebit de frumos, care atrage in fiecare an pasionati de ambarcatiuni luxoase si yacht-uri. Daca in Zakynthos puteati servi o ” Tocanita de iepure Zakynthian”, aici descoperiti “Placinta cu carne Kefaloniana”…o nebunieeeeee!

Bucatile mari de carne, puse “ca din topor” si ierburile aromate, ma fac si acum, cand scriu aceste randuri sa “am apa-n gura” de pofta. 🙂 Peste, fructe de mare, iepure, miel, salata greceasca sau orice altceva doriti, puteti savura intr-o ambianta deosebita, cu muzica greceasca si vedere la zona portuara si albastrul deosebit al marii Ionice. In acest sat exista centru specializat de scuba-diving!

Din satul Agia Efrimia, in aproximativ 40 de minute se ajunge la un punct de belvedere deosebit. De altfel, cel mai deosebit punct de belvedere al insulei. Da! Ati ghici! Undeva jos, flancat de culmi muntoase albe, avand o apa albastra cu noante turquaz si plaja deosebita…se gaseste plaja Myrtos, plaja emblema a insulei Kefalonia.

Se pot face fotografii fantastice sau puteti cobora pe soseaua serpuita cu masina chiar pe plaja, unde va ve-ti bucura de soare, ceva racoritor si de apa fantastica a plajei Myrtos. De la acest punct de belvedere aveti de ales: puteti ajunge in satul Fiscardo, cel mai traditional loc de pe insula sau puteti continua drumul spre Argostoli, capitala insulei.

Satul Fiscardo a avut norocul sa supravietuiasca marelui cutremur care a avut loc in anul 1953. Cutremurul, cu magnitudinea de peste 7 grd Richter, a distrus mai toate asezarile de pe insula, dar si din insulele invecinate. Casele din satul Fiscardo sunt construite in mod traditional din randuri de piatra si chenare dreptunghiulare de lemn. Se poate opta pentru o scurta plimbare pe stradutele inguste, mici cumparaturi, “sedinte”  foto cu peisajul deosebit sau chiar vizita satului invecinat Assos.

Capitala insulei, Argostoli, a avut deasemenea de suferit dupa marele cutremur. Aproape tot orasul a fost distrus, iar cladirile prabusite, din pacate, nu au fost construite in acelasi stil venetian, facand un amalgam arhitectural neplacut la prima vedere. Urmele cutremurului se vad pe insula la tot pasul. Chiar in apropierea orasului Argostoli, pe drumul care duce spre plaja Myrtos ,se gasesc sate “fantoma”. Casele, partial daramate, au fost parasite, locuitorii construind case noi in imediata vecinatate. Astfel, au aparut, sate cu doua parti distincte: satul vechi, parasit si satul nou, populat si plin de viata.

Zona portuara a orasului Argostoli ofera sansa unei placute plimbari. Magazinele te imbie sa intri, cafenelele si restaurantele, cu diverse arome si culori te fac sa le treci pragul.

Micul golfulet din zona Argostoli este “casa” mai multor broaste testoate caretta-caretta. Daca insistati si aruncati paine, cu siguranta ve-ti avea o intalnire mai deosebita cu una dintre ele.

Centrul orasului si totodata principala intersectie, scoate la lumina partea culturala a insulei: teatrul si muzeul de istorie.

Daca doriti insa ceva mai special, continuati drumul din Argostoli, traversand cu ferryboat-ul spre Lixouri.

Drumul dureaza aproximativ 20 de minute si scurteaza cei 90 km care trebuia sa ii parcurgeti, ocolind golful. Din Lixouri urmati indicatorul de Xi Beach.

Plaja Xi Beach am descoperit-o ” din greseala”, dar, o greseala care v-a ramane in amintirea mea pentru mult timp. Nisipul rosiatic, o culoare fantastica, granulatia fina dar si un versant abrupt de calcar, va v-a determina sa scoateti prosopul si sa alocati cel putin jumatate de zi acestei locatii. Daca aveti ocazia sa ramaneti pana la apusul soarelui, cu siguranta ve-ti ramanae fara cuvinte.

Modalitatea de cazare pe insula este variata. De la zone de camping pana la hoteluri luxoase, gasiti orice in Kefalonia. Eu in schimb, va recomand, daca sunteti o “gasca” de 4-6 persoane, sa inchiriati o vila, complet utilata, doar pentru dumneavoastra. Vilele au 2-3 dormitoare, living, bucatarie open-space, foisor, piscina, loc de parcare in curte…pe scurt, tot confortul de care aveti nevoie.

Si un ultim amanunt…..

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, aproximativ 6000 de soldati italieni au fost amagiti sa se dezarmeze iar apoi mitraliati de armata germana.

Acest lucru a inspirat producerea peliculei ” Captain Coreli’s Mandolin”, un film cu Nicholas Cage si Penelope Cruze, pe care, din tot sufletul vi-l recomand….

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *