Coasta Istriei

IMG_1519
Coasta Istrie

Asa cum v-am promis in postarea anterioara,Circuit pe Coasta Dalmatiei-„prin ochii unui turist”  azi vom continua minunatul traseu pe Coasta Istriei, care ea insasi ar putea fi considerata o tara, o peninsula scaldata in razele soarelui si care este vizitata de sute de mii de turisti anual. Aceasta coasta are un caracter distinct croato-italian iar pe langa facilitatile turistice moderne pe care le intalnim astazi, detine si cateva situri arheologice de-a dreptul impresionante. Ultimele secole au fost traumatizante pentru aceasta peninsula, ea a fost sub stapanirea Imperiului AustriacImperiului Napolenian, dupa care a facut parte timp de 25 de ani din Italia. Infleuntele italiene se simt la tot pasul, principale orasele au o arhitectura de stil venetian. In aceasta parte a Istriei inca mai locuiesc mii de iatalieni, iar majoritatea istrienilor vorbesc flunet limba italiana. Si la capitolul gastronomic se simt aceste influnete italienesti, din meniurile restaurantelor nu lipsesc pastele si trufele. Pentru cei ce nu cunosc, trufele sunt niste tuberculi care cresc in pamant si au un gust puternic de ciuperca. Pentru cei care incearca prima ora aceasta extravaganta culinara s-ar putea sa ramana un pic dezamagiti, deoarece au un miros dezgustator si un gust coplesitor,cu toate acestea trufele din Istria sunt considerate ca fiind cele mai bune.

Cele mai importante statiuni turistice de pe Coasta Istriei sunt: Porec si Rovinj. Acestea ar putea fi considerate mici copii ale Venetiei din care lipsesc cu desavarsire canalele navigabile, stradutele sunt mici si inguste, oferindu-le acestora un aer cochet. Orasele Dubrovnik si Split de pe coasta Dalmata contrasteaza cu orasele de pe coasta Istriei prin grandoare si modul in care au fost conservate, pastrand cu fidelitate aspectul de altadata.Pentru cei mai multi turisti simpla plimbare pe aceste stradute si magazinele de suveniururi constituie principala atractie. Daca ati ajuns aici, in Porec trebuie sa vizitati bisercia Sf. Eufrasius, care apartine patrimoniului UNESCO din anul 1997. Mozaicul din pardoseala bisericii este cel intial, datand din secolul VI, iar absida naosului este impodobita cu fresce dantelate cu aur si pietre pretioase. Pentru o priveliste minunata asupra orasului trebuie sa urcati in turnul cu clopote, un urcus ingust, si un pic dificil, dar care compenseaza privelistea minunata.

  Rovinj s-a dezvoltat ca port de pescuit de-a lungul secolelor, acesta la origini fiind o insula iar acum a devenit cea mai atractiva statiune din aceasta zona a Costei IstrieiBiserica Sf. Eufemia  este cel mai vizitat obiectiv turistic al acestui oras. Patroana spirituala a orasului Rovinj este Sf. Eufemia, de care se spune ca a fost aruncata la lei pentru credinta sa crestina, de insusi imparatul Diocletian, iar trupul acesteia a disparut mai intai din Constantinopol, ca sa apara mai tarziu in largul Coastei Istriei, intr-o nava fantoma de secol XIX. Sarcofagul sfintei a fost mutat de la malul marii de catre un localnic cu ajutorul vitelor sale, sus pe deal unde astazi se inalta o impunatoare biserica, inchinata acesteia. In semn de pretuire pentru sfanta, pe cupola bisericii se inalta statuia acesteia, parte componenta a unui barometru, care cu ani in urma anunta cu exactitate schimbarile vremii, lucru foarte important si apreciat de localnici, care erau in mare parte pescari. Statuia este vizibila din orice parte a orasului, fiind si un punct de reper pentru turisti. Moastele sfintei sunt depuse intr-un sarcofag din piatra, in stil roman, fiind un punct de pelerinaj pentru credinciosi. Turnul cu clopote al bisericii este un alt punct de atractie fiind cel mai inalt din Istria si ofera o imagine de ansamblu asupra orasului. Biserica are o acustica foarte buna astfel incat pe timpul verii se tin aici concerte clasice. Aici mai puteti vizita: Muzeul orasuluiManastirea Franciscana si un acvariu care dateaza din anul 1891.

IMG_1560
Amfiteatrul roman
IMG_1573
Templul lui Augustus

Orasul Pula este cel mai mare dar si cel mai vechi din zona Coastei Istriei. Primele atestari privind colonizarea acestui oras dateaza inca din secolul I i. Hr., de pe vremea romanilor. In orasul Pula putem spune ca anticul si modernul se combina, acesta are o industrie dezvoltata si este cel mai mare port naval al peninsulei care dateaza de pe vremea imperiului Austro-ungar. Ca punct de plecare in turul orasului, Amfiteatru de secol I ar fi cel mai bun obiectiv ales, deoarece acesta s-a pastrat de-a lungul secolelor destul de bine, desi blocuri de piatra din el au fost luate pentru construirea caselor din apropiere si in secolul XVI a fost o tentativa de mutarea a acestuia in totalitate in Venetia. Amfiteatrul era folosit pentru luptele cu gladiatori si torturarea crestinilor si avea o capacitate de aproximativ 23 000 de locuri. In prezent in acest amfiteatru datorita conservarii lui foarte bune si a acusticii, au loc concerte de muzica si se tine annual. Festivalul de film de la Pula care se desfasoara la sfarsitul lunii iulie. In secolul XIX au fost daramate zidurile intiale ale orasului, dar din acestea in prezent mai putem admira portile Gemina  si Aurea care amintesc de vechiul oras. In centrul orasului, au mai ramas parti din vechiul For Roman, candva centru de greutate al societatii din Polensium, denumirea romana a orasului. Singurul obiectiv care a rams intact este Templul lui Augustus care are coloane corintice dandu-i acestuia un aspect robust.     Trecerea prin Pula a scriitorului irlandez James Joyce este imortalizata prin statuia acestuia care pare sa-si serveasca cafeaua pentru eternitate la vechea cafenea unde obisnuia sa se opreasca si sa priveasca trecatorii.

Intre Porec si Rijeca, in partea nordica a Istriei continentale se afla orasul Buzet, locul unde vom fi cazati timp de patru zile. Buzet este un oras de deal tipic Istrian care cuprinde atat dealuri cat si vai inverzite care sunt strabatute de raul Mirna. Orasul vechi spre deosebire de cel nou este asezat pe un deal inalt care domnina imprejurimile si care dateaza dinaintea sosirii romanilor, pe atunci cunoscut sub denumirea de Pinguentum. In aceast oras te surprinde faptul ca localnicii vorbesc limba veche venetiana, si mancare are un specific venetian, ai impresia ca timpul a stat in loc si trecerea lui nu i-a influentat pe localnici. Esti placut surprins de modernismul si confortul pe care acestia le au cand e vorba de locuinte, parcuri, drumuri, centre comerciale, etc.

buzet
Buzet

Dupa o zi istovitoare dar si interesanta unde am vazut si am admirat lucruri noi, am ajuns in Buzet si cum a doua zi aveam programata vizitarea Venetiei, (pentru mai multe detalii cu privire la Venetia click aici) “sora mai mare“ a acestui oras, mi-am infrant oboseala si am urcat scarile in vechiul oras medieval al Buzetului ca sa am un reper si termen de comparatie. Am descoperit un oras medieval bine conservat cu ziduri, piete, fantani, locuinte, biserica si un cimintir in stil venetian, care in mare parte erau locuite de localnici. Brutaria orasului desi intacta, nu mai era utilizata datorita progresului care i-a determinat pe localnici sa cumpere produsele de panificatie din noul oras. Biserica si cimintirul erau deschise pentru localnici, unele locuinte erau transformate in hoteluri, restaurante si aveau si un mic muzeu care putea fi vizitat. Un mic oras care te impresiona prin farmecul lui de alta data, dar care avea strazile bine intretinute, multe din ferestre aveau termopane si fantanile desi bine conservate nu mai aveau apa pentru ca isi pierdusera utilitatea, avand doar o valoare turistica. Biserica era cladirea cea mai impunatoare din acest vechi oras, in interior am admirat tablouri si sculpturi bine realizate si intretinute care nu se deosebeau cu nimic de ceea ce vazusem pana aici. Langa biserica se afla un turn cu clopot care domina orasul si care era auzit in intreaga zona datorita pozitiei sale inalte.

insula krk
Insula Krk

Dis-de-dimineata ne-am urcat in autocar si am pornit spre insula Krk. Aceasta insula se gaseste in golful Kvarner, unul dintre cele mai vechi golfuri din punct de vedere turistic. Pentru a ajunge in insula Krk nu am fost nevoiti sa luam un ferry-boat pentru ca aceasta este una dintre cele mai accesibile insule din Croatia, iar trecerea pe insula se face    printr-un pod ce o leaga de continent. Ajunsi in port suntem ghidati catre o ambarcatiune care avea o capacitate de aproximativ 50 de locuri pentru a face  turul celor patru insule: Krk, Cres, Rab, Pag, unde vom avea si o oprire pentru a ne bucura de apa calda a marii Adriatice. E bine de stiut pentru cei ce ajung in Croatia si vor sa faca plaja, ca ar trebui sa isi achizitioneze din timp o pereche de pantofi speciali care au talpa fabricata din silicon, necesara pentru intrarea in mare. Majoritatea plajelor sunt formate din pietricele marunte care creeaza un disconfort pentru cei ce nu sunt obisnuiti cu astfel de conditii si in acelasi timp te protejeaza de aricii de mare. In insula Krk, cea mai populara plaja este Baska si se gaseste in sudul insulei aceasta are o lungime de 2 km si este clasificata cu steagul albastru. O alta insula din acest golf este insula Rab care se afla la o distanta rezonabila fata de insula Krk, iar accesul pe aceasta se face doar cu ferry-boat-ul, care are curse regulate din Baska. In anul 1936, monarhul britanic, Edward al VIII-lea a facut o scurta oprire pe insula Rab si a cerut permisiunea autoritatilor pentru a se scalda gol in mare. De atunci s-a oficializat nudismul in Croatia iar pana in anul 1960 plajele special amenajate pentru acestia erau asaltate de zeci de mii de turisti. In prezent  sunt 30 de plaje amenajate pentru nudisti atat pe insula Rab, Krk. Pag si Cres dar si in alte insule din Croatia, dar numarul turistilor care doresc sa scape complet de haine este in scadere, deoarece acestia prefera sa se duca in golfuri si plaje izolate. Daca doriti sa cautati o plaja pentru nudisti cautati indicatoarele pe care se gasesc intialele FKK.

In insula Cres se gaseste o rezervatie de vuluri plesusi care poarta numele de grifoni. In mica noastra croaziera am avut norocul de a intalni 2 exemplare minunate care isi faceau veacul de-a lungul  stancilor. Acestia se hranesc cu resturi de animale, de aceea in cazul in care unui localnic ii moare un miel, acesta duce hoitul pe stancile insulei pentru a hrani acesti vulturi protejati. O alta specie ocrotita este delfinul, deoarece in marea Adriatica se mai gasesc cel mult 150 de exemplare. In fiecare an o echipa de voluntari se duc in largul golfului Kvarner pentru a urmari aceste minunate si inteligente creaturi.

Pentru cei ce adora snorkelingul  il pot practica in jurul aceastor insule, deoarece apa este limpede, jocul de lumini ii da o stralucire albastra feerica iar peisajul marin este de-a dreptul spedid, poti vedea pesti divers colorati si stanci prabusite in mare care formeaza adevarate canioane. Pentru cei ce doresc sa faca scufundari, exista insa reguli foarte stricte, deoarce au nevoie de un certificat pentru scufundari care costa in jur de 100 kuna si este valabil timp de un an. Dupa obtinerea acestui certificat cei autorizati iti vor spune locurile unde sunt permise aceste scufundari si adancimea maxima la care te poti scufunda.

Frumusetea insulelor din golful Kvarner completeaza peisajul mirific din Parcul Plitvice,  atat prin aspectul terestru cat si acvatic, noi dimensiuni ale aceleasi naturi spectaculoase si surprinzatoare.

In dimineata urmatoare spre dezamagirea noastra suntem nevoiti sa parasim minunatul oras Buzet si totodata Croatia pentru a ne indrepta spre casa. La urcarea in autocar am zarit o tigaie imensa care se afla chiar in fata hotelului unde am fost cazati. Cu totii,  uimti am intrebat ce se intampla….Este festivalul anual care are loc in Buzet, deoarece el este cunoscut ca fiind “Orasul trufelor”, aici gasindu-se cele mai bogate zone cu trufe de pe coasta Istriei. In acea tigaie imensa se prepara o omleta in care se presar trufe si se serveste tuturor celor ce participa la acest festival. Nu am plecat din acest mic orasel istrian fara sa imi achizitionez de la supermarketurile ce se gasesc in apropiere cateva lucruri traditionale si anume pastele care au un gust deosebit si cateva sticle cu vin de calitate. Cele mai cunoscute vinuri din Croatia sunt cele de Dingac si Teran. Croatii sunt recunoscuti pentru traditia lor de obtinere a vinului, intrucat pe acest teritoriu s-au gasit cateva instrumente rudimetare care erau utlizate la zdrobirea strugurilor dar si cateva cupe de vin care dateaza din secolul IV  I.H.

postojna
Pestera Postojna

Urmatoare oprire este in Slovenia unde ne oprim pentru a vizita cea mai mare pestera din EuropaPostojna aceasta fiind vizitabila pe o lungime de 5 km. La intrarea in pestera suntem asaltati de cativa “paparazzi” care ne fac poze in timp ce ne deplasam pe covorul rosu care duce spre pestera. Accesul in interiorul pesterii se face cu un trenulet pe o distanta de 1 km. Acesta pestera a fost descoperita in 1818 de un localnic pe nume Luka Cec. Temperatura in pestera este constanta si nu depaseste 10 grade Celsius. Dotorita calcarului si apei in pestera exista diverse formatiuni:stalgmitestalactite si prin unirea celor doua se formeaza o coloana.  Aceste minunate “sculpturi” naturale au aspecte deosebite, lasandu-ti imaginatia sa lucreze. Cele mai cunoscute fiind: dimanatul si  turnul din Pisa. Incaparile cele mai cunoscute din pestera sunt: sala spaghetti unde sute de stalctite mici si subtiri dand impresia unei farfurii imense  plina cu spaghete, si sala de concerte care are o inaltime de peste 40 de metri si are o capacitate de paroximativ 10 000 de locuri. Sala are o acustica foarte buna, si in fiecare an, in aceasta incapere sustin concerte artisti nationali cat si internationali. Printre artistii internationali care au fost prezenti in aceasta sala de concerte se numara si  Luciano Pavarotti. In pestera se gasesc un mare numar de animale, specii aparte de gandaci, greieri, paienjeni, creveti, miriapozi care s-au adaptat la conditiile din pestera, acestea hranindu-se cu microorganisme. Cel mai cunoscut locuitor al pesterii este salmandra sau pestele-om, aceasta specie respira cu ajutorul branhiilor externe si nu vede.

Din sala de concerte unde se gaseste si un gigantic schelet de dinozaur se ia trenuletul pentru a putea iesi din pestera. La iesire suntem intampinati de cateva panouri de unde iti poti ridica poza facuta la intrarea in pestera de catre ”paparazzi” in schimbul a 6 euro.

Andra Lavinia Georgescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s