Sidi Bou Said

5/5 - (1 vote)

Aflat in nordul Tunisiei la 20 km de capitala tarii Tunis, pe malul Marii Mediterane, minunatul oras Sidi Bou Said isi dezvaluie secretele, calatorilor aflati in vacanta.

Orasul si-a primit numele dupa Sfatul musulman Abu Said Ibn Khalef Yahoa El -Beji (Sidi inseamna Sfant). Abu Said a studiat si a predat stiinta si religia la moscheea Zitouna in Tunis. Dupa o calatorie de meditare in Orietul Mijlociu acesta s-a reintors in Tunis, unde si-a petrecut tipul ramas in micul sat Jebel El-Manar. Abu Said a murit in 1231 si a fost inmormantat in Jebel. In scurt timp maousoleul lui a devenit loc de pelerinaj iar satul Sidi Bou Said a fost construit in jurul lui. Orasul Sidi Bou Said este una dintre cele mai vechi statiuni de pe coasta nord-africana a zonei Mediterana. 

Arhitectura orasului Sidi Bou Said s-a modficat treptat datorita diferitilor guvernatori, fiecare punandu-si amprenta. Se poate observa faptul ca o parte din casele aflate in partea veche a orasului combina arhitectura araba cu cea andaluza. Culorile alb albastru pentru care este consacrat in ziua de astazi orasul Sidi Bou Said se datoreaza vizitei baronului Rodolphe D’Erlanger, care s-a indragostit de acest loc. Rodolphe D’Erlanger a construit ceea ce astazi gazduieste Centrul Muzical Mediteranian. Datorita coloniei franceze orasul se afla in patrimoniul UNESCO din anul 1915. Primul impact cu acest oras alb albastru te duce cu gandul la insula greceasca Santorini dar datorita diferitelor influente realizam in scurt timp ca nu suntem in Grecia 🙂  Vizita noastra a inceput printre stradutele inguste si serpuite, deoarece merita admirata fiecare dintre ele. Majoritatea stradutelor sunt pietruite si au pastrat destul de mult stilul traditional. Pe strazile principale se regasesc cele mai multe magazine de suveniruri, cafenele si magazine de arta. Se remarca faptul ca toti localnicii, proprietari de magazine in general, aleg sa isi expuna marfa cat mai la vedere.

Culorile puternice ale diferitelor tesaturi si obiecte facute manual ne-au facut sa intram intr-un magazin. Magazinul care era chiar casa unuia dintre localnici. Prima camera era plina de covoare, tablouri, esarfe, mozaic-uri si tot felul de mici obiecte de suveniruri. Cea mai cunoscuta strada este Habib Thameur, strada care isi are capatul in zona de cafenele unde este de altfel si punctul de belvedere asupra Golfului Tunis si a portului. Aceasta zona este una exclusivista deoarece,aici magazinele traditionale sunt inlocuite de cafenele luxoase cu preturi „piperate”. Cea mai renumita cafenea este Sidi Chebaane, unde recomand cu placere sa faceti o oprire pentru a savura un ceai de menta sau o cafea tunisiana. De pe terasa cafenelei se pot face cateva poze spectaculoase.

Fie ca este vorba de florile aflate la fiecare usa sau geam, de stradutele intortocheate si inguste, a obiectelor artizanale sau de ce nu a pisicilor care stau mandre si asteapta sa fie admirate, poze poti face cu miile. Intregul oras este pur si simplu frumos din toate punctele de vedere!

Articol scris de: Alexandra Stanescu

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *