Embros Thermae – Insula Kos

Embros Thermae din insula Kos sau pe scurt Therma este un loc fascinant situat in NE insulei, unde turistii au ocazia sa faca baie si terapie in izvoare sulfuroase termale. Locul, desi un pic mai izolat decat alte obiective turistice ale insulei Kos, este vizitat zilnic de zeci de turisti dornici sa experimenteze senzatii noi.

Embros Thermae este situat la aproximativ 12 km fata de orasul capitala Kos. Din centrul orasului se urmeaza drumul care duce spre port(portul international de unde se poate ajunge in Turcia/Bodrum sau spre Insula Rodos) iar de acolo indicatorul de Agios Fokas. Drumul duce exact la parcarea de unde se coboara spre Embros Thermae.

Din parcare exista un drum nebetonat de cateva sute de metri , nu foarte dificil, pe care se coboara spre Embros Thermae  pe jos, cu masina (desi nu este recomandat) sau se poate face o calatorie cu magarusul (costa 5 euro/sens – sezon 2015).

Pentru traseul cu masina va anexam link-ul Google maps aici.

Embros Thermae – Insula Kos

Embros Thermae poate fi comparata usor cu plaja Xigia din Insula Zakynthos, plaja cu izvoare sulfuroase, dar un pic mai putin spectaculoasa decat Embros sau cu termele din Kalithea Insula Rodos. Drumul prafuit de la parcare pana la Embros Thermae ajunge in apropierea marii, de o culoare incredibila. Apa perfect cristalina lasa sa se vada peisajul marin incredibil iar peretele de stanca ce se gaseste in partea dreapta (in directia de mers spre Therme) formeaza mici „ochiuri” de umbra unde turistii se pot adaposti cu prosopul. Pana se ajunge in zona fostelor Therme, pe traseu se gasesc doua zone amenajate cu beach bar-uri, sezlong-uri si umbrelute ce pot fi inchiriate. Tot acolo, cei aflati la plaja se pot racori cu un suc sau o bere rece si pot cumpara mici gustari.

Embros Thermae a avut perioada de glorie in perioada „Mussolini”, asa cum o numesc localnicii, facand referire la perioada ocupatiei italiene. Atunci, mii de turisti veneau la aceste izvoare miraculoase unde exista un centru de tratament cu camere special construite unde doctorii tratau pacientii cu ajutorul apelor termale. In ziua de astazi constructia centrului de tratament este in paragina dar oamenii inca se scalda in izvorul termal ce iese la suprafata in apropierea marii. Apele termale sulfuroase au o temperatura de 38-50 grade celsius si sunt benefice pentru diferite afectiuni. Tocmai de aceea turistii vin in numar mare sa se scalde acolo si sa combine baia in apa rece a marii cu scurte incursiuni in apa termala fierbinte. Accesul este gratuit si in zona izvorului nu exista nimic amenajat. Plaja Embros Thermae este o plaja ingusta cu pietricele si intrare lina in apa. Totusi nu exista umbra si de aceea este recomandat sa veniti pregatiti cu prososp si umbrela de soare, in special daca aveti si copii mici.

Turistii sositi la Embros Thermae vin in special dimineata cand soarele nu este foarte arzator si pentru a prinde putinele locuri, aflate sub peretele de stanca, ce pot oferi umbra la orele amiezii. La plecare, in parcarea ce se gaseste urcand versantul, se poate face o scurta oprire pentru o bautura rece sau pentru masa de pranz. Acolo exista o taverna si un mic magazin. Tot in parcare exista si statia de autobuz local cu ajutorul caruia puteti ajunge in orasul capitala Kos. Verificati programul si mergeti cu 15 minute mai devreme fata de ora indicata si aveti rabdare inca 15 minute daca autobuzul nu a aparut. Timpul trece altfel in Grecia….

Embros Thermae este un loc interesant ce nu trebuie ratat daca sunteti in concediu in Insula Kos.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *