Excursie Optionala la Muntele Olimp

Din orice statiune aflata pe Riviera Olimpului (Paralia Katerini, Olimpic Beach, Platamonas, Nei Pori) se poate face o superba excursie optionala la Muntele Olimp. Excursia la Muntele Olimp este de o jumatate de zi, relaxanta, in atmosfera unui peisaj exceptional. Plecarea din statiune se face in jurul orei 05:00 dimineata iar distanta parcursa pana la Muntele Olimp este de 20-30 km.

Primul obiectiv atins in aceasta excursie este satul Litchoro (in traducere: locul de piatra) aflat la poalele Muntelui Olimp, aproape de intrarea in canionul Enipeas. Din parcarea autocarelor se pleaca intr-o scurta plimbare pietonala prin canion. Traseul nu este dificil datorita faptului ca nu exista “urcusuri” sau “coborasuri”, iar poteca pe care se desfasoara plimbarea este una betonata.

Excursie Optionala la Muntele Olimp

Peisajul este superb avand versant si stanca pe partea stanga in directia de mers si prapastie in partea dreapta, delimitate doar de o  “mana curenta” (ca la scara). Serpuit, traseul se efectueza la viteza normala de deplasare in maxim 30-40 de minute.

Punctul terminus este locul intitulat “Cada lui Zeus” un loc format prin eroziunea apei in calcar, ce a creat in timp un mic bazin cu apa perfect cristalina  si o mica cadere de apa. Acolo este locul in care, se pare ca Zeus isi “facea de cap” cu diferite nimfe, fiind un loc retras, stancos, ferit de ochii sotiei (zeita Hera). Traseul este parcurs in sens invers iar la intrarea in satul Litochoro exista putin timp liber pentru toaleta si mici cumparaturi.

In apropierea satului Litochoro exista o Manastire superba dedicata Sfantului Dyonissos, Manastire ce poate fi vizitata in cadrul acestei excursii. Vizita dureaza 30-40 de minute si cuprinde Biserica din cadrul Manastirii, curtea interioara, magazinul de suveniruri si un mic muzeu cu obiecte bisericesti vechi. Acest muzeu adaposteste exponate interesante, printre care si un platou de argint care a apartinut lui Stefan Cel Mare. Explicatiile exponatelor sunt scrise in Greaca, Engleza si Romana!

De aici se pleaca cu autocarul spre Platamonas iar de acolo se urca aproximativ 1000 m altitudine in vechiul sat Paleo Pandeleimonas unde exista timp liber pentru vizita si  masa de pranz. Satul este superb cu case construite  in mod traditional din piatra de rau si stradute inguste, cu magazine de suveniruri specifice. Pranzul in Paleo Pandeleimonas este delicios iar vinul este ambrozie! Din Paleo Pandelimonas se coboara spre autostrada ce leaga Atena de orasul Salonic si se merge spre statiuni. Ora aproximativa a sosirii in statiuni este cuprinsa in intervalul orar 14:30 – 16:00 (depinde de statiunea din care plecati). Excursia optionala la Muntele Olimp este o excursie usoara, lejera, cu peisaj superb ce merita incercata.

Traseul excursiei la Muntele Olimp poate sa difere in functie de agentia organizatoare si statiunea din care se pleaca.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *