Bergen (Norvegia) – Croaziera MSC Orchestra

Peisaje spectaculoase ce iti taie respiratia, diferite de specii de pesti uscati (stockfish), piete cochet aranjate si superbe case traditionale construite din lemn – toate acestea inseamna Bergen (Norvegia).

Norvegia este tot timpul surprinzatoare! Fiecare loc iti lasa o impresie placuta si iti induce o stare de admiratie!

Vizita in Bergen se desfasoara dupa un program bine stabilit, respectat cu mici exceptii de aproape toti ghizii  si operatorii locali .
Dana de acostare a vaselor de croaziera, in Bergen, se gaseste destul de departe de zona centrala a orasului, astfel incat MSC-ul pune la dispozitie pe durata sederii vasului in port, autobuze locale ce fac legatura intre vas si centrul orasului. Autobuzele circula neintrerupt la intervale de cateva minute, creand aceasta punte pentru pasagerii care nu opteaza pentru unul dintre programele optionale oferite la bord si care doresc sa viziteze pe cont propriu orasul.

In maxim 10 minute se ajunge in centrul orasului Bergen, unde se poate face un tur pietonal care sa cuprinda toate obiectivele turistice importante.
Centrul orasului Bergen este format dintr-un parc public in mijlocul caruia se gaseste un lac artificial si o fantana arteziana. De mentionat este faptul ca in Norvegia aproape toate orasele au in centru un astfel de loc cu fantana arteziana!

Traversand parcul pe diagonala se ajunge in zona pavilionului, o constructie folosita in timpul verii cu ocazia diferitelor sarbatori, pentru concerte si alte activitati artistice. Trecand pe langa statuia violonistului Ole Bull, se ajunge la „Piatra Albastra”, un monument devenit in ultimii ani punctul central de intalnire pentru toti tinerii norvegieni din Bergen. In stanga, pe deal, se poate observa printre cladiri, Biserica Johanneskirken  iar in dreapta pietrei Albastre  exista piata Torgallmenningen  si zona portuara cu Piata de Peste dar si punctul de informare turistica.

In mijlocul  piatei Torgallmenningen se gaseste un monument, cu bazoreliefuri ce reprezinta diferite episoade din istoria orasului Bergen si diverse activitati zilnice, precum pescuitul balenelor.

Odata ajunsi in Piata de Peste puteti explora mica piateta ce ofera diferite fructe de mare proaspete, peste, salamuri din carne de ren, balena, lapte, branzeturi si alte produse traditionale. In aceasta piata puteti gusta „celebra” friptura de balena, o combinatie ce seamana ca si textura cu carnea de vita dar are gust de peste. Merita incercata, macar odata in viata!

Privind spre mare, in partea stanga se vede Punctul de informare turistica unde se pot gasi harti si alte informatii utile despre oras dar si internet gratuit. In partea dreapta, in departare, iese in evidenta vechiul cartier Briggen, zona comerciantilor germani din timpul Ligii Hanseatice. Cartierul Briggen este principalul obiectiv turistic al orasului! Mergand spre acest cartier format din case de lemn traditionale viu colorate, se pot observa, pe partea dreapta, cladirile de piatra ce se ridica semet spre cer. La nivelul superior, aproape de ultimul etaj se gasesc inscriptionati diferiti ani. Aceea sunt anii de constructie ai caselor si anii reconstructiei dupa diferitele incendii devastatoare ce au mistuit in trecut orasul. Ajunsi in  fata cartierului Briggen, pe fiecare cladire, la primul nivel se gasesc montate diverse statui reprezentand animale. Acestea erau folosite in trecut precum „codurile postale” ale diferitelor depozite de marfa, fiecare vas sosit in port stiind unde vor acosta.

Printre casele de lemn impunatoare, transformate in ziua de astazi in cafenele, restaurante, magazine de suveniruri si muzee, se poate intra si se poate ajunge in „inima cartierului de lemn”. In spatele caselor, exista o mica piateta, cu o fosta fantana de unde se pot admira in detaliu casele de lemn interesante.

In spatele cartierului Briggen se gaseste Biserica Sf Maria, ce poate fi vizitata in interior in schimbul unei taxe de intrare (15 koroane – 2015). Ocolind Biserica, in partea dreapta, exista o strada ce duce la funicularul Floibanen ce urca la punctul de belvedere. Cozile sunt destul de mari dar nu dureaza foarte mult pana se ajunge la casa de bilete. Cateva minute dureaza traseul cu funicularul, traseu pitoresc ce ofera o panorama superba asupra intregului oras. La punctul panoramic se poate observa zona portuara, Piata de Peste, orasul vechi, cartierul Briggen si zona noua a orasului Bergen (Norvegia).

Nu ratati, la coborare, o „raita” prin magazinele de suveniruri unde puteti descoperii lucruri interesante! Tot turul dureaza aproximativ 3,5 ore iar la final va puteti relaxa sau puteti incerca meniurile traditionale la unul din restaurantele ce se gasesc in zona portuara.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *