Plaja Navagio (Shipwreck) – Zakynthos

Plaja Navagio sau Shipwreck este unul din obiectivele importante ale insulei Zakynthos, ce atrage anual sute de mii de turisti. Ghizii locali lauda plaja Navagio prin faptul ca epava vasului Panagiotis ar fi cea mai fotografiata epava din lume. Oricum ar fi plaja Navagio este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume din punct de vedere peisagistic.

Cum ajung la plaja Navagio?

Plaja Navagio (Shipwreck) se gaseste in NV insulei Zakynthos la 42 km fata de capitala insulei Zante Town.Traseul cu masina este unul simplu. Din Zante Town se urmeaza indicatorul statiunii Laganas iar de acolo se continua spre satul Lithakia. De acolo incepe drumul „de munte” cu cateva serpentine (nimic dificil) spre satul Agios Leon, satul Maries, apoi satul Anafonitria si se continua urmand indicatorul Shipwreck. Odata ajunsi la punctul de belvedere, se pot face fotografii senzationale cu epava vasului Panagiotis si plaja Navagio. De la punctul de belvedere nu se poate ajunge la plaja cu masina sau pietonal! Singura modalitate de a ajunge la plaja este pe calea apei cu diferite tipuri de imbarcatiuni.

La plaja Navagio se poate ajunge din Porto Vromi situat pe partea NV a insulei Zaynthos (in apropiere de Korakonisi, Porto Limionas si Porto Roxa),din portul Agios Nikolaos (de unde se ajunge spre Blue Caves/Cape Skinari), situat in NE insulei  sau prin intermediul unei excursii optionale: Tur de insula cu vaporul. Ultima varianta este recomandarea noastra!

Plaja Navagio (Shipwreck)

Plaja Navagio este una din cele mai cautate plaje din lume, de catre turistii care vin anual special pentru a vedea epava Panagiotis si pentru o scurta baie in apele superbe ale Marii Ionice. Sunt mai multe legende ale formarii plajei Navagio si anume epava naufragiata: una dintre aceste legende mentioneaza faptul ca vasul Panagiotis era folosit de contrabandisti pentru a transporta tigari si alcool din Italia spre insulele grecesti. In timpul unei furtuni acest vas a naufragiat in golf si a ajuns sa ramana „agatat” in cateva stanci. Cu timpul, datorita curentilor marini si al epavei s-a format plaja Navagio in forma pe care o descoperim in ziua de astazi. Plaja Navagio este formata din pietricele, perfect slefuite in timp, de dimensiuni mai mari sau mai mici. Aceste pietricele ofera o senzatie placuta talpilor in momentul in care se calca pe plaja fara nimic in picioare.

Plaja Navagio poate fi comparata ca frumusete cu plaja Porto Katsiki din Insula Lefkada, diferenta fiind ca la plaja Porto Katsiki se poate cobora cu ajutorul unor scari. Intrarea in apa este progresiva dar foarte aproape de mal,apa devinde destul de adanca iar curentii marini destul de puternici. La plaja Navagio  se ajunge deobicei la ora pranzului, cand soarele este destul de puternic iar golful nu ofera multe locuri umbroase. Putinele locuri cu umbra se gasesc in apropierea epavei sau in apropierea stancilor. Tocmai de aceea recomandam sa fiti pregatiti cu palarie/sapca pentru a va acoperi capul.

Plaja Navagio este o plaja neamenajata, fara sezlonguri sau beachbar-uri astfel incat va sugeram sa aveti la dumneavoastra prosop/cearceaf si ceva de baut. Se pot cumpara bauturi reci de pe vasul de croaziera (Tur de insula cu Vaporul) in schimb cu ambarcatiunile mici, ce se pot inchiria din Porto Vromi sau Agios Nikolaos nu exista aceasta posibilitate. Pauza pentru baie si plaja la Navagio dureaza maxim o ora astfel incat profitati!

Faceti baie si plaja, dar explorati si zona epavei si in special zonele din spatele epavei (intre epava si stanci). Se pot face poze interesante. Epava este ruginita si subreda astfel incat „catararea” pe fostul vas nu este recomandata. Desi scurta, vizita la plaja Navagio este intensa si nu trebuie ratata!

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *