Japonia – experienta Sakura

5/5 - (1 vote)

Japonia este o tara care merita vizitata pentru orice obiectiv turistic, cultura sau sărbătoare națională. Totuși o perioada excelenta sa vizitezi Japonia este în timpul sărbătorii Florii de Cireș sau cum o denumesc japonezii: Sakura (experienta Sakura).

Floarea de cireș este floarea națională a Japoniei și multi copaci sunt plantați în acest scop și pentru sărbătoarea Sakura.
Am spune ca Japonia trebuie sa fie primul producător de cireș din lume dar nu este chiar asa. Majoritatea cireșilor plantați sunt ornamentali, fac flori extraordinar de frumoase dar nu fac fruct. Nu dau rod!

În timpul celui de-al doilea război mondial Sakura a fost folosita de autoritățile japoneze pentru întreținerea sentimentelor naționaliste și militare în rândul populației. În acea perioada, piloții kamikaze își desenau pe avioane flori de Sakura sau își luau crenguțe de cireș în avion.

Simbolistica Sakura este atât de puternic legata de Japonia încât un bun exemplu ar fi momentul în care Coreea a sărbătorit 50 ani de eliberare de sub dominație japoneza. La acea sărbătoare,  autoritățile coreene au tăiat toți cireșii plantați de japonezi în curtea palatului Gyeongbok din Seul.

Hanami este obiceiul tradițional japonez de a privi florile de cireș. Se pare ca obiceiul Hanami a apărut în perioada Nara (710-794), la început florile Ume  (florile de prun și florile de cais) fiind mai populare, urmând ca Sakura (florile de cireș japonez și florile de prun japonez) devenind obiectul principal al Hanami, începând cu perioada Heian  (794-1185). Hanami era rezervat la început  împăraților, lorzilor feudali și shogunilor,  treptat fiind preluat și de oamenii obișnuiți.
Hanami poate însemna simplul privit al florilor sau un picnic sub cireșii înfloriti.

Sakura începe din Ianuarie în zona Okinawa și ajunge în Tokyo și Kyoto la sfârșit de Martie și început de Aprilie.
Sakurazensen (frontul Sakura) sau prezicerea perioadei ideale pentru Hanami este anunțat în fiecare an de Institutul Meteorologic Japonez și este urmărit de japonezi cu mare interes. 

Picnicurile pot fi făcute în timpul zilei (se numesc Hanami) sau seara (se numesc Yozakura), când parcurile sunt luminate cu felinare.
În marile orașe, japonezii invadează parcurile și zonele templelor admirând și fotografiind florile de cireș.
În Tokyo, o singura data pe an, în perioada Sakura, familia imperiala deschide porțile Palatului Imperial pentru curioșii care doresc sa vadă Sakura în premisele palatului.
Am avut și noi aceasta ocazie și norocul a făcut ca Imparateasa Japoniei sa vina la palat, deschizând geamul limuzinei și salutând mulțimea.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *