Africa de Vest – Ep 2 Lome (Togo) – Akodesewa – Piata Fetisurilor

5/5 - (1 vote)

Africa de Vest – Ep 2 Incursiune in Lome (Togo) – Akodesewa – Piata Fetisurilor

Continuam cu Ep.2 din aventura Vest Africana o zi un pic mai relaxanta dar care ne-a impresionat prin extrema diferenta fata de cultura si civilizatia noastra europeana. Am parasit Ghana, trecand pe drumul de coasta, prin regiunea Volta si ajungand in punctual vamal Aflao. Foarte aproape de granita am oprit intr-un loc unde se puteau folosi toaletele iar acolo am avut ocazia sa gustam frigarui de scoici, gustoase si  gatite intr-un mod interesant. Inca de la sosirea noastra in punctual vamal am fost preluati de traficantii de valuta. Din pacate in Togo exchange-urile nu se gasesc pe toate drumurile si de aceea am fost nevoiti sa apelam la acestia. Cu teancurile de bancnote, traficantii  intampinau masinile, camioanele si unicul autocar (…al nostru) si incercau sa faca schimburi valutare. Politia si vamesii stateau printre ei nestingheriti, parca oferindu-le protectie. Dupa o scurta negociere prin intermediul ghidului local am strans bani si am facut schimbul valutar obtinand moneda (CFA) ce urma sa fie folosita atat in Togo cat si in Benin.

Traversarea prin cele doua puncte vamale (Ghana si Togo) a durat aproximativ 3 ore! Birocratia este mare desi toate formalitatile se fac cu pixul si hartia pe un caiet. Vamesul parca striga catalogul la scoala! In cele din urma, cu nervii intinsi la maximum, am reusit sa intram in Togo si  sa ne continuam traseul spre Lome. La scurt timp de la intrarea in Togo am facut o scurta oprire foto pentru a descoperi superbele plaje ce se gasesc la Oceanul Atlantic. Nisipul rosiatic extrem de fin,  latimea plajei dar si valurile si culoarea apei iti dau senzatia unui loc exotic, interesant. Si …chiar este exotic!

Din pacate zona nu este dezvoltata din punct de vedere touristic, nu exista o buna infrastructura iar aceste plaje incredibil de frumoase nu sunt exploatate. Totusi, imaginea unei plaje virgine cu nisip fin cat vezi cu ochii, marginita de palmieri, te face sa iti doresti sa ramana asa! Fara hoteluri, sezlong-uri, umbrelute si turisti aflati la plaja, beneficiind de servicii All Inclusive. Lome este un oras interesant! Cladirile micute si inghesuite dau impresia unui oras de tara iar vanzatorii ambulanti misuna  pe strazi oferind diverse produse.

Grand Marche, piata centrala a orasului nu se diferentiaza cu nimic fata de Makola Market vizitata anterior in Ghana (Accra). Tarabagii, vanzatori ambulanti, tineri si varstnici, vand orice oricui. Zarva pietei iti da o stare de ameteala. Ghinionul nostru a fost o scurta ploaie torentiala care a reusit sa ne ude pana la piele! Sincer, imi doream sa experimentez o ploaie calda in Africa dar nu in timpul unui tur pietonal in care cu totii uitasem la autocar umbrelele si pelerinele de ploaie. Basilica din Lome este un alt punct de vizita interesant. Construita la inceputul anilor 1980, Basilica impresioneaza prin dimensiune si interiorul bogat ornamentat. Anvonul este piesa de rezistenta impreuna cu orga centrala. 

Africa de Vest – Ep 2 Lome (Togo) – Akodesewa – Piata Fetisurilor

Cel mai interesant si in acelasi timp ciudat punct de vizita din Lome este Akodesewa Market sau piata fetisurilor, locul in care se gasesc expuse spre vanzare obiecte de cult si diverse animale uscate ce sunt folosite ca remedii pentru anumite afectiuni.Vanzatorii din Akodesewa Market se lauda ca pot vindeca orice problema de natura fizica sau psihica, cu ajutorul religiei voodoo si a remediilor naturale! In mijlocul pietei se gasesc tarabele iar in spate se gasesc camerele de consultatie ale vracilor. Acestia ofera consultatii si ofera remedii pentru problemele pacientilor. Boli, probleme in dragoste, probleme la locul de munca, stres si alte afectiuni sunt rezolvate prin credinta si remedii naturiste cu ajutorul vracilor. Pe tarabele vanzatorilor se gasesc cameleoni si sobolani uscati, pasari impaiate, capete de maimuta, capete de caini, gheare de lei, insect, oase si cranii….nu exista bucatica de animal sa nu o poti gasi aici sau sa nu poata fi adusa “pe comanda”. Peisajul este straniu dar placut in acelasi timp. Total diferit fata de EuropaAsia sau alte destinatii din Africa

In interiorul Akodesewa Market am facut un tur ghidat cu un ghid local care ne-a prezentat cateva “retete” de remedii naturiste pe baza animalelor si a oaselor expuse pe tarabe. Curiosi, am intrat si intr-o camera de consultative unde un vraci ne-a prezentat cateva pietre si obiecte sacre folosite la diverse procesiuni si incantatii. Experienta a fost stranie, deosebita si va ramane bine intiparita atat in mintea mea cat si a turistilor prezenti in acest circuit.

Dupa o zi lunga, am ajuns spre seara la hotel unde ne-am cazat si am comandat o binemeritata cina.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *