Marmaris

Situata intr-un golf adapostit, in partea de SV a Turciei, la locul de intalnire dintre Marea Mediterana si Marea Egee si beneficiind de unul dintre cele mai mari porturi naturale din lume, statiunea Marmaris va intampina cu famecul sau cosmopolit.

Sultanul otoman Suleiman Magnificul a cucerit orasul in 1522, de aici conducandu-si campania de cucerire a insulei Rodos.

Denumirea antica a orasului Marmaris era Physkos . In timpul in care a facut parte din imperiul otoman orasul a fost numit Mimaras, apoi Mermeris si in cele din urma Marmaris.

Se presupune ca numele de Marmaris vine de la “Mimari as”, care in turca inseamna “spanzurati arhitectul”. Cand veti vedea aglomerarile inalte de cladiri cu apartamente de vacanta, veti intelege de unde vine aceasta denumire.

Desi acum 20 de ani era doar un mic sat de pescari, iata ca mica ratusca s-a transormat intr-o lebada superba – Marmaris face parte din Riviera turceasca si este considerata drept una dintre cele mai frumoase statiuni din aceasta tara, fiind inconjurata pe toata durata anului de o simfonie verde-albastra, cu dealurile inverzite ce cateodata se opresc direct in mare.

Destinatia ideala pentru iubitorii de soare, Marmaris este exact  ce va doriti daca sunteti pasionati de scufundari, inot si pescuit, sporturi nautice sau navigatie.

Daca energia se va afla la cote maxime, atunci si seara veti avea de unde alege in materie de restaurante, cluburi sau cafenele. Turcii sunt niste oameni pentru care buna dispozitite si distractia sunt la odinea zilei … sau serii. Doar sa nu parasiti Marmarisul  fara sa luati parte la dansurile orientale, specifice locului, mai ales ca dansatoarele lor pot determina pe oricine sa invete sa danseze….turceste!

Castelul Marmaris: micul castel a fost construit in 1522, in timpul domniei lui <Suleyman Magnificul>. Inca din 3000 i.e.n. pe locul de astazi al statiunii Marmaris se afla o cetate. In epoca elena regiunea Caria a fost invadata, iar castelele asediate, de Alexandru cel Mare. Prin urmare, locuitorii asezarii si-au ingropat bunurile cele mai de pret in castel si au fugit in munti. Invadatorii au apreciat valoarea strategica a castelului si l-au reparat, pentru a-l putea utiliza in continuare. In 1522 castelul a fost reconsturit de un alt invadator – Kanuni Sultan Süleyman, iar din 1979 castelul a fost supus unor serii de renovari, pentru a fi adus la forma initiala. Castelul are mai multe galerii, cea mai mare dintre ele fiind utilizata ca sala de expozitii.

Muzeul Marmaris se afla in cadrul Castelului Marmaris, iar expozitiile sale includ obiecte nautice si piese cu valoare istorica sau etnografica: amfore din perioadele elena, romana si bizantina, obiecte din sticla si ceramica, monede si ornamente descoperite in regiunile Knidos, Hisaronu si Burgaz, tesaturi, obiecte de mobilier traditional, vase de bucatarie, arme si ornamente din perioada otomana.

Atlantis Waterpark este cel mai mare parc de distractii acvatic din Marmaris si locul in care va puteti petrece o zi intreaga. Parcul are atractii pentru toate varstele, numeroase tobogane, piscina cu valuri, mini golf, bowling, restaurante si baruri. Atlantis Waterpark se afla in mijlocul plajei Longbeach (Uzunyalı), la scurta distanta de hoteluri, restaurante si centre de shopping.
Armutalan Hamam: este o baie turceasca, aflata la 2 km de centrul orasului Marmaris, in spatele spitalului guvernamental.

Mormantul Sarianei:  se afla pe panta de nord-est ale orasului Marmaris si a fost construit in stil otoman. Sariana a fost faimoasa datorita profetiilor sale. Ea a ajutat trupele otomane prezicand cucerirea Rodosului si i-a prezis lui Suleyman Magnificul ca va castiga.

Plajele din Marmaris

Plaja Marmaris: are o lungime de cca. 4 km si este situata intr-un frumos golf care iti taie respiratia, in locul de intalnire dintre marea Egee şi marea Mediterana. Este inconjurata de o minunata padure de pini care te duce cu gandul la liniste si armonie. Portul, aproape perfect natural si asezarea splendida merita cu adevarat toata admiratia vizitatorului. Începând cu ora 8:00, faleza oraşului se trezeşte la viaţă, iar aglomeraţia de acolo durează până la ora 1:00 noaptea, cu mici întreruperi, după-amiaza. Aici se gasesc pontoane de lemn, care se întind de la mal pana departe în mare, la circa 25 de m în larg, pe care sunt aşezate numeroase şezlonguri,ce va vor atrage imediat atenţia.

Plaja Icmeler: situata la aproximativ 9 km distanta in statiunea Icmeler, este o alternativa mai relaxanta a statiunii supraaglomerate Marmaris, oferind turistilor o atmosfera linistita, plaje de nisip foarte curate, gradini bine intretinute si bulevarde de promenada. Statiunea Icmeler este ideala pentru sporturi de apa precum scufundari, schi nautic si excursii cu barca. Puteti practica si multe alte activitati, precum planorism, volei pe plaja, etc. Din Icmeler puteti pleca intr-o croaziera de lux spre insulele din apropiere si diverse situri arheologice: preferatele turistilor sunt insula Cleopatra, izvoarele termale din Pamukkale si orasul antic Efes.

Activitati sportive

Marmaris dispune de trei aqua park-uri si un patinoar, un bun prilej de distractie in incinta acestora.

Festivalul de yachting care se desfasoara in luna mai si dureaza o saptamana, este de asemenea o ocazie ideala pentru sport.
Festivalul Marmaris se desfăsoară in luna iunie, iar animatia  si distractia nu vor lipsi din peisaj.

In cadrul falezei veti gasi vaporaşe, şalupe, yachturi, hidrobiciclete şi alte vehicule de apă. Faleza aceasta uimitoare ţine de la The Grand Bazar (Marina), până la Içmeler, iar dacă practicaţi jogging sau vă place să mergeţi pe jos, ori vreţi să vă delectaţi cu vegetaţia luxuriantă şi teribil de proaspătă, eventual cu un peisaj ravisant ori doriţi să vă ridicaţi tonusul psihic, aici este locul cel mai potrivit: îmbinaţi exerciţiul fizic şi meditaţia cu băile in mare prelungite.

Cum sa ajungi cu masina personala

Una dintre variante este ruta: Giurgiu – Ruse  – Edirne – Sisli – Izmit – Balikesir – Izmir – Marmaris.

Nu uitati de vigneta ce trebuie achizitionata in Bulgaria si inainte de a pleca la drum, asigurati-va ca detineti un pasaport valabil si cartea verde a masinii, Turcia fiind  tara in afara Uniunii Europene, unde se solicita viza. Viza se obtine la intrarea in vama, prezentand pasaportul. Moneda nationala este lira turceasca. Distanta dintre Bucuresti si Marmaris este de aproximativ 1 448 km si poate fi parcursa in cca.19 ore.

Transportul local

Dolmus:  este modul cel mai rezonabil de a calatori in Marmaris cu microbuzul numit Dolmus. Acesta efectueaza curse catre diverse locatii, trecand prin preajma marilor hoteluri si a atractiilor turistice. Exista diferite linii, iar numele destinatiei este afisat in geamul din fata sau pe geamurile laterale ale dolmusului.

Taxi: taxiurile sunt de culoare galbena, iar pe lateralele masinii este inscris numele companiei de taxi. Pentru a gasi un taxi este recomandat sa comandati la una din companiile de taxi. Tarifele practicate se calculeaza in functie de distanta, iar in intervalul orar  00:00-06:00 tarifele se dubleaza.

Taxi-boat-uri: sunt ambarcaţiuni ce fac legătura operativ între Marmaris, Içmeler şı Turunç.

Puteti face plaja, shopping sau puteti explora cateva din frumusetile Turciei participand la excursii optionale:

EXCURSIE LA DALYAN – Puteti petrece o intreaga zi in Delta Dalyan, faimoasa pentru baile sale sulfuroase termale. Delta gazduieste anticul oras Caunos cu renumitele sale morminte in stanca. Tot aici se afla si renumita Plaja a Testoaselor, o portiune ocrotita si frecventata de specia de testoase marine Caretta (testoase gigant).

EXCURSIE IN INSULA RHODOS – O zi in care puteti vizita doua tari: Grecia si Turcia! In Rhodos, una dintre cele mai faimoase insule ale Greciei veti imbina cultura si istoria elena cu aventura cumparaturilor. Si daca tot sunteti acolo nu uitati sa vizitati Castelul Rhodos.

EXCURSIE IN INSULA CLEOPATRA SI GOLFUL GOKOVA – O zi speciala pe o insula speciala! Legenda spune ca nisipul alb de aici a fost adus special din Egipt de catre Marc Antonius iubitei sale Cleopatra, pentru a-i demonstra afectiunea. Celor ce isi doresc sa fie pentru o zi precum Antonius si Cleopatra nu le ramane decat sa viziteze aceste locuri.

TURUL MARMARISULUI CU VAPORUL – plimbare cu vaporasul in jurul coastei Marmarisului. In aceasta zi puteti vizita golfuri izolate unde veti putea inota in apa limpede. Pranzul va fi oferit pe puntea vaporului. Turcia este renumita pentru frumusetea tarmurilor iar aceasta plimbare va ofera ocazia de a o descoperi in toata splendoarea ei.

PETRECETI TURCESTE – Puteti petrece o seara placuta la un spectacol organizat. Veti lua parte la momente artistice cu specific turcesc: dansuri populare turcesti, energici dansatori cazaci si vestitele dansatoare din buric.

EXCURSIE LA PAMUKKALE – terasele de calcar. Admiram una dintre minunile reliefului pamantului – cascadele din calcar, precum si cea mai originala piscina din Turcia – piscina Cleopatrei. Vizitarea teraselor de la Pamukkale ne prilejuieste descoperirea vechiului oras Hierapolis. Astazi putem admira: Teatrul, Biserica Bizantina, Martiriul Sf. Filip, Drumul de marmura, Templele, Necropolele, Poarta Bizantina si Arcul lui Domitian.

  Distante rutiere

Bucuresti – Marmaris – 1448 km

Istanbul – Marmaris –  816 km

Bodrum – Marmaris – 166 km

Turunc – Marmaris – 19 km

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *