Numit de faimosul New York Times “Saint Tropez-ul Turciei”, Bodrum este un mic port fascinant, situat pe coasta egeeana a Turciei, la 270 de km. sud de Izmir, cu privirea indreptata spre o parte a Greciei – Insula Kos.
Poate il veti recunoaste si dupa numele sau din anthichitate – Halicarnas. Este locul nasterii marelui Herodot si totodata gazda uneia dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice – Mausoleul din Halicarnas – ale carui ruine sunt vizibile si in zilele noastre, ca parte a unui muzeu in aer liber la aproximativ 1 km de centrul orasului.
Unii ar putea crede ca radacinile bine ancorate in antichitate ale Bodrumului implica in acelasi timp si o inclinatie spre tot ce este conservator, insa vechile traditii nu exclud acceptarea. In ziua de astazi statiunea are fatete ce-i atrag atat pe cei care adora soarele, care iubesc sa navigheze si sa faca scufundari cat si pe cei dornici de distractie sau innebuniti dupa cumparaturi. Acest caleidoscop al experientelor, cu imagini mereu schimbatoare este principalul motiv pentru care Bodrumul este un loc unic, pe care trebuie sa il vezi macar o data in viata.
De asemenea, bucataria traditionala este un alt atu al turismului turcesc.
Castelul Sfantul Petru pare ca se ridica din mijlocul apelor, insa el este construit de fapt pe o mica bucatica de uscat in urma cu aproximativ 600 de ani. Inceput in 1402 si terminat in 1437, castelul a fost, este si va fi un simbol veritabil al orasului, astfel ca odata ajunsi aici puteti renunta la cateva ore de plaja pentru a vizita castelul. In interiourul acestuia veti descoperi Muzeul de Arheologie Subacvatica ce contine piese si artefacte de diferite varste descoperite de arheologi pe fundul marii.
Amfiteatrul Antic greco-roman, este unul dintre cele mai bine conservate obiective turistice ce sta in picioare si astazi spre deliciul turistilor inarmati cu camere foto. De asemenea, pe langa locul unde a fost odata Mausoleul din Halicarnassus, se mai pot vedea vestigii ale unor coloane dorice, bucati din pontoanele antice si multe astfel de lucruri care constituie de fapt istoria noastra a tuturor si nu doar cea turceasca.
Mausoleul din Halicarnassus, este una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. A fost o impunatoare constructie care astazi nu mai exista din pricina unor cutremure severe ce au avut loc in aceasta zona.
Morile de vant reprezinta o alta atractie pentru turisti. Construite in secolul XIII, ele au fost folosite pana la jumatate secolului XX de oameni locului pentru macinarea fainii, iar in prezent au inceput lucrarile de restaurare ce se vor termina cat de curand posibil.
Castelul Bodrum: a fost construit in secolul al XV-lea si reprezinta una dintre principalele atractii ale orasului. Arhitectura acestuia, cu influente turcesti, atrage anual mii de turisti.
Plajele din Bodrum.
Plajele sunt pline in timpul sezonului, dar asta nu reprezinta o problema deoarece aveti multe variante de a alege.
Gumbet: este cea mai apropiata plaja din Bodrum, la 3km departare. In ultimii ani ,dezvoltarea sa i-a permis sa devina o statiune de sine statatoare cu propria oferta, magazine, baruri, discoteci si tot ce este necesar pentru confortul turistilor. Gumbet este si unul dintre cele mai populare centre de sporturi de apa. Plaja este dotata cu umbrele de soare si sezlonguri. Este locul favorit pentru cei ce iubesc soarele si pentru vacantele de familie.
Ortakent: o superba intindere de nisip, este situata la doar 13 km de Bodrum. Plaja este extrem de placuta datorita nisipului fin si a apei perfecte pentru inot, datorita treptelor sapate natural sub apa de catre curenti. Minunata plaja este cunoscuta si ca un loc preferat in general de familii.
Bitez: aceasta plaja se afla pe celalalt versant al dealului din Gumbet. Vantul aici este prielnic pentru windsurfing si alte sporturi de apa, drept urmare aici se afla si cel mai bine echipat windsailing din zona. Este o plaja linistita, apa este foarte putin adanca si este perfecta pentru familiile cu copii. Dupa o plimbare pe faleza puteti admira si minunatele gradini de mandarini si portocali, intretinute si ingrijite de localnici in mod traditional.
Bardacki: este una din plajele cele mai frecventate de turisti, datorita faptului ca este amplasata foarte aproape de oras, asadar este alegerea perfecta.
Akyarlar – Karaincir: aici se afla cel mai apropiat punct din Turcia de civilizatia greceasca, este situata la 22 km de Bodrum, iar in vecinatate se afla si un port micut. Conditiile de vant sunt ideale pentru windsurfing. Totodata este si o plaja sigura pentru copii.
Activitati sportive
Este evident ca Bodrumul reprezinta locul ideal pentru sporturile de apa. Aici, apa este limpede si datorita curentilor se pot face diferite sporturi nautice, se pot inchiria hidrobiciclete, canoe si puteti practica windsurfing, ski nautic, tenis, volley, basket, darts, minigolf, tenis de masa, billiard si aerobic. Echitatia este de asemenea o activitate de neratat, deoarece aici aveti parte de un instructor personal iar echipamentul este de calitate.
Cum sa ajungi cu masina personala
Traseul sugerat este drumul E80 si D330, insa pe parcursul acestuia se percep taxe rutiere.
Ruta este: Giurgiu- Ruse – Edirne – Sisli- Izmit – Balikesir – Izmir – Bodrum.
Nu uitati de vigneta ce trebuie achizitionata in Bulgaria si inainte de a pleca la drum, asigurati-va ca detineti un pasaport valabil si cartea verde a masinii, Turcia fiind tara in afara Uniunii Europene, unde se solicita viza. Viza se obtine la intrarea in vama, prezentand pasaportul. Moneda nationala este lira turceasca. Distanta intre Bucuresti si Bodrum este de aproximativ 1 423 km si poate fi parcursa in aproximativ 19 ore.
Transportul local
Una dintre cele mai simple modalitati de a te deplasa in statiune este sa folosesti taxiul local sau microbuzul dolmus. Este un mijloc de transport ieftin (aproximativ 2 lire turcesti).
BODRUM – excursii optionale:
TUR TRADITIONAL – In aceasta zi aveti posibilitatea de a parasi pentru putin timp sofisticatul Bodrum in care barurile, cafenelele si restaurantele se gasesc la tot pasul, pentru a vizita un frumos sat de munte, situat la numai 20 de minute distanta. Viata rurala turca, aproape neschimbata de secole, va reusi sa va surprinda cu siguranta. Veti putea vizita casa ceaiului, moscheea si cateva case traditionale unde veti gusta din delicioasa bucatarie traditionala turca. De asemenea veti putea admira o gama impresionanta de carpete si covoare lucrate manual de femeile din sat.
PETRECETI TURCESTE – Puteti petrece o seara placuta la un spectacol traditional. Veti lua parte la momente artistice cu specific turcesc: muzica turceasca live, o mica placere o vechilor otomani – o frumoasa dansatoare din buric (o amintire a haremului de fete ce dansau pentru placerea sultanilor).
TURUL BODRUMULUI CU VAPORUL – Va puteti bucura de soare in timp ce va plimbati pe apele clare si cristaline ale Marii Egee. Croaziera va avea cateva opriri in golfuri pitoresti unde veti avea posibilitatea de a inota, de a face snorkelling sau de a va bucura de soare la bordul vaporasului. Pranzul va fi oferit (optional) pe puntea vaporului. Turcia este renumita pentru frumusetea tarmurilor iar aceasta plimbare va ofera ocazia de a o descoperi in toata splendoarea ei.
EXCURSIE IN INSULA KOS – Fie ca preferati transferul cu ferry-boat-ul, fie cu barca rapida, odata ajunsi in Insula Kos peisajul va fi incantator. Frumoasa insula greceasca, este renumita pentru faptul ca aici s-a nascut Hipocrate (Parintele Medicinei) si tot aici si-a infiintat si renumita scoala de medicina. Vizitand insula veti avea ocazia sa va odihniti la umbra batranului platan, unde conform legendei, Hipocrate isi invata elevii. Adevarata magie a insulei o veti gasi in capitala, care este un amalgam minunat intre trecut si prezent.
SCUFUNDARI – Scafandrii din Bodrum sunt privilegiati prin apele ideale ce inconjura orasul. Viata marina intensa, paturile de corali si buretii, pot fi usor admirate in aceste ape calme si cristaline. Cei ce doresc instructaj pentru aceste scufundari vor primi tot sprijinul necesar (echipament necesar, instructor, aparat foto digital sub apa). De asemenea, insotitorii pot primi echipamentele necesare pentru snorkeling.
BAIA TURCEASCA – Cunoscuta drept “HAMAM” in Turcia, baia turceasca este un obicei diferit si relaxant. Sa stai intins pe piatra de marmura din camerele special amenajate, sa fii acoperit de spuma, sa ti se faca masaj de catre degetele sensibile ale unor experti iti confera un adevarat confort si o stare de relaxare.
EXCURSIE LA PAMUKKALE – terasele de calcar. Admiram una dintre minunile reliefului pamantului – cascadele din calcar, precum si cea mai originala piscina din Turcia – piscina Cleopatrei. Vizitarea teraselor de la Pamukkale ne prilejuieste descoperirea vechiului oras Hierapolis. Astazi putem admira: Teatrul, Biserica Bizantina, Martiriul Sf. Filip, Drumul de marmura, Templele, Necropolele, Poarta Bizantina si Arcul lui Domitian.
Distante rutiere
Bucuresti – Bodrum – 1 423 km
Turgutreis – Bodrum – 18,1 km
Koyunbaba – Bodrum – 25 km
Kuşadasi – Bodrum – 154 km
Istanbul – Bodrum – 791 km