Snorkeling la Marea Neagra

Snorkeling la Marea Neagra este un articol bazat pe experienta personala avuta la fata locului din postura de turist.

De mult am dorit sa incerc sa fac snorkeling la Marea Negra asa ca vara aceasta (nr. 2013) m-am hotarat sa imi iau echipamentul, neoprenul, harponul si  sa plec la mare.

Intr-un week-end prelungit am zis sa incerc toate statiunile si  sa descopar unde pot pe viitor sa vin, aproape de casa, si  sa  incerc noua pasiune.

Am plecat din Bucuresti dimineata si undeva la ora 09.00 eram deja pe litoral….intadevar am inceput din Eforie Nord sarind peste Navodari si statiunea Mamaia…

Ora nu era potrivita pentru snorkeling la 09.00 dimineata pentru ca am uitat  un lucru elementar…in Zakynthos eram pe partea Vestica a insulei, apa era transparent-cristalina iar soarele era intr-o pozitie ideala…aici insa soarele batea din larg, inca nu era “ridicat “ destul pentru a strapunge culoarea intunecata a apei iar apa era destul de rece si tulbure la mal…

Am incercat o mica incursiune in Eforie Nord, in partea de Nord a plajei, aproape de stabilopozi si departe de ochii lumii. Prima impresie despre Marea Neagra! 

Desi nu vedeam prea bine, algele si milioanele de cochilii de melci si scoici sparte ofereau un peisaj straniu si superb in acelasi timp. Odata acomodat cu temperatura apei am indraznit sa ma aventurez in partea exterioara a stabilopozilor desi valurile erau cam mari. Acolo am descoprit si primul semn de viata: zeci de guvizi curiosi ma urmareau printre alge iar crabii sfiosi se ascundeau sub pietre. Superb!

Am decis dupa numai 30 minute sa ies si  sa plec cu masina spre Eforie Sud. Aici totul dezamagitor din acest punct de vedere… dar nici eu nu sunt un localnic sa stiu fiecare zona propice de scufundari in partea exterioara a statiunii…si nici timp mult nu aveam…

Am incercat si Tuzla dar mai multe sanse am avut la Costinesti. Aici, spre zona epavei, trecand de zona acesteia si inaintand spre Nord se ajunge la o zona izolata unde din loc in loc se gasesc nudisti….   Aici peisaj marin!!!

Lasand gluma deoparte,  in larg,  peisajul este frumos, exista vegetatie iar vizibilitatea este destul de buna pentru Marea Neagra.

Cel mai bun loc gasit de mine in acel week-end a fost in zona 2 Mai, tot spre partea plajei de nudisti, de data aceasta spre Sud, aproape de zona care desparte 2 Mai de statiunea Vama Veche. De altfel acea zona aflata intre statiuni este cel mai bun loc pentru snorkeling din punctual meu de vedere.

Vizibilitatea este foarte buna, exista vegetatie, iar cochiliile de melci si scoici se gasesc din abundenta plus stanci care abunda de crabi si pesti.

La un moment dat, cautand printre cochilii am observant smoc-uri de verdeata care se aflau din loc in loc. Aratau destul de ciudat si am luat decizia sat trag de unul….Bingo!

Melci vii destul de marisori, cum spune pescarul “cat palma”,  aveau prinsi de cochilie alge pentru a se camufla. In felul acesta mi-am intregit colectia de melci, desi, sincer sa fiu,  cele mai mari exemplare le-am lasat in apa fiind impresionat de dimensiuni si gandindu-ma la cat de batrani sunt fata de mine…

Week-endul dedict snorkeling-ului a continuat cu Vama Veche, zona de Sud spre granita cu Bulgaria dar mintea mea statea la 2 Mai astfel incat am decis sa ma intorc acolo in locul care mi-a placut atat de mult.

Din pacate nu am avut pentru ce sa folosesc harponul si nici la caracatite nu ma asteptam…a foat doar o incercare, un test,  sa vad ce loc pot folosi pentru vara aceasta, pentru ca mi-am promis mai multe week-enduri dedicate snorkeling-ului acestui sport de care m-am indragostit!.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *