Scuba Diving in Bodrum

Scuba Diving in Bodrum Turcia este un articol bazat pe experienta personala avuta la fata locului din postura de ghid de turism in 2011.

In anul 2011 lucram ca ghid in Bodrum…

Intr-una din zile, la insistenta turistilor mei, am constituit un grup si am mers sa facem Scuba Diving. A fost una dintre cele mai placute experiente din viata mea! 

Era a doua oara cand faceam Scuba Diving, prima oara facusem in Leptokaria pe Riviera Olympului in Grecia cu ani in urma.

De data aceasta plecarea a fost din zona binecunoscutelor mori de vant, emblema statiunii Bodrum.

Fiind luna Iunie, apa era destul de rece, dar pentru cei obisnuiti nu reprezenta un impediment.

Vasul cu care am plecat in larg, de tip Gulet, era micut dar dotat cu echipamaente ultramoderne si evident mult echipament de Diving. Echipa formata din tineri erau veseli si activi si creeau o atmosfera placuta.

Evident, ca orice curs de scuba diving pentru incepatori, se face un mic instructaj referitor la limbajul subacvatic-semnele folosite pentru comunicare, si cum sa reactionam in cazuri de pericol sau panica. Totodata exista si partea de incurajare a celor mai fricosi sau celor care nu stiu foarte bine sa innoate. Eu ii spun…terapie prin ras, pentru ca evident emotia sau frica se risipeste prin glume si o portie zdravana de ras.

Soarele arzator te amagea si iti creea impresia ca apa era perfecta dar adevarul era cu totul altul: o apa rece ca gheata! 

Odata ajunsi la locul de scufundare am imbracat echipamentul, tuburile si greutatile in functie de constitutia fiecarui cursant.

Exista cursuri de scuba diving pentru incepatori care pornesc de la mal ( aceste cursuri le recomand strict pentru incepatori pentru ca exista timp ca participantul sa se obisnuiasca cu echipamentul, cu senzatia de greutate si cu respiratia sub apa) si sunt cursuri in care scufundarea se face direct din vas in larg la apa relativ adanca unde cursantul nu atinge cu picioarele fundul apei( pentru incepatori acest lucru este mai difici deoarece prima senzatie de a respira sub apa nu vine tocmai natural…si nu suntem obisnuiti cu echipamentul si metoda de innot).

Cursul din Bodrum face parte din cea de-a doua categorie, zona in care ne-am scufundat avand la inceput o adancime de 2-3 m si am continuat pana la un maxim de 5-6 m. Cei avansati au plecat separat cu instructor la o adancime mai mare de 10m unde , spuneau ei, peisajul era mai  deosebit.

Una din experientele interesante a fost traversarea pe sub vasul cu care am ajuns la locul de scufundare. Senzatia de a te afla sub vapor a fost altceva, puteam vedea clar scoicile prinse de vas, era o mica senzatie de spaima si claustrofobie…

Apa limpede perfect transparenta facea sa se vada foarte clar in departare peisajul marin. Stancile cu forme ciudate, pestii, algele si ceilalti colegi prezenti imi dadeau senzatia ca ma aflu intr-o alta lume.

In prima faza ne-am acomodat cu echipamentul si am incercat respiratia la suprafata apei apoi insotiti de catre instructori am inceput scufundarea propriuzisa. Fiecarecare cursant era insotit de catre un instructor care innota in spatele acestuia si urmarea atent ce se intampla.

In orice clipa aveai senzatia de siguranta.

Dupa un mic tur de acomodare am ajuns pe niste stanci unde am fost pusi sa stam pentru sedinta foto. Amintirile sunt interesante desi un pic cam scumpe ( cel putin atunci in 2011 cand am dat 30 euro/cd – evident romaneste…ne-am strans 3 persoane la un CD cu pozele tuturor si am achiata 10eur/pax. Nu mai stiu cat costa acum.)

Multumesc pe aceasta cale colegului Cristi Bustea care a fost foarte amabil si in momentul in care l-am contactat ….acum in 2014 mi-a dat pozele pe care le facusem in 2011.  Inca le avea!

Terminand sedinta foto am inceput o noua runda de explorare a stancilor si zonei adiacente. Pesti, crabi, ocazional cate o meduza sau caracatita pot fi observate in aceste sedinte de scufundari.

Din pacate pentru mine , la vremea respectiva, am ales un neopren de vara cu maneci scurte si pantaloni scurti si de aceea spre sfarsitul cursului imi era foarte frig. Am solicitat sa ies la suprafata iar acolo am renuntat complet urcand pe vas.

Dupa fiecare sedinta de Scuba Diving eu am fost putin ametit, senzatie care a tinut 30-45 de minute. Tocmai de aceea masa de pranz oferita pe vas dupa ce am iesit din apa nu a fost prea incantatoare pentru mine neputand manca desi imi era foarte foame.

Parasind locul de scufundat am ajuns intr-o alta locatie unde a avut loc cea de-a doua sedinta de scufundari inclusa in pret.

Si acum regret ca nu am mai intrat pentru a doua scufundare desi imi aduc aminte de starea generala de disconfort si sunt convins ca nu faceam fata.

Per total programul de Scuba Diving din Bodrum a fost o experienta superba, interesanta pe care o recomand oricui doreste o astfel de aventura.

Cu siguranta acum, dupa ce am prins gustul de diving si snorkeling dorez sa explorez destinatii cat mai exotice in care sa descopar peisajul marin si incep din vara aceasta. Se mai „baga” cineva?:)

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *