Circuit China Ep.2: Xi’An – Soldatii de teracota

Circuit China Ep.2: Xi’An – Soldatii de teracota este un articol bazat pe experienta personala avuta din postura de ghid de turism in China.

Am plecat din Shanghai in jurul orei 15.00 ( ora locala) cu trenul de noapte in directia Xi’An. Gara din Shanghai este destul de bine organizata. Panouri bilingve atat in engleza cat si in chineza indruma calatorul spre numarul platformei de unde se ia trenul in directia dorita. La intrarea in gara exista control de securitate similar cu cel din aeroporturi, astfel incat bagajele sunt verificate atent. Trenul nu se diferentiaza in schimb fata de cele din Romania. Cusetele sunt in mare parte identice, diferenta ar fi sistemul de cartele prin care esti anuntat cand trebuie sa cobori de catre controlor.

Drumul cu trenul este unul educativ. Se poate observa agricultura chinei, metodele traditionale de ingropare a mortilor ( nu au un anumit loc – cimitir), orasele mai mici sau mai mari si chiar orase de tip“ghost town” – construite de dezvoltatori imobiliari cu zgarienori si infrastructura de ultima generatie dar nelocuite din varii motive.

Dimineata, in jurul orei 08.00  am ajuns in Xi’An unde am fost preluati de ghidul local si transferati la hotel pentru o scurta pauza.Incursiunea in orasul Xi’An a inceput interesant cu vizitarea Muzeului de Istorie. Comlexul de cladiri ce formeaza muzeul gazduieste exponate valoroase ce reprezinta fragmente din istoria acestui oras. Centrul orasului imbina cladiri noi, luxoase si cateva elemente traditionale precum Bell Tower sau Drum Tower. Interesant este faptul ca central orasului este inconjurat de vechile ziduri de aparare ( evident renovate) iar constructiile nu au voie sa depaseasca inaltimea portii principale de intrare.

In schimb in afara acestor ziduri se inalta blocuri semete si complexe comerciale de ultima generatie. Pe bulevardele principale orasul este curat ca lacrima dar daca te abati un pic pe stradutele laturalnice descoperi adevarata fata a Chinei socialiste. Blocuri inghesuite cu gratii la fiecare geam, pana sus la ultimul apartament. Locatarii spala hainele in ligheane afara si tot acolo au masini de cusut si isi “carpesc” hainele rupte. Copii murdari la gura se joaca in tarana iar imaginea este in contrast total cu ce se intampla la cativa zeci de metrii departare.

Cele mai vizitate locuri din orasul Xi’An sunt Pagoda Gastei Salbatice din celebru Templu Da Ci’en si vechiul zid de aparare ce inconjoara central orasului. Templul Da Ci’en se gaseste intr-o zona linistita si reprezinta un loc de rugaciune pentru localnici dar si un important punct turistic unde turistii sosesc in numar mare. Templul impresioneaza inca de la intrare prin curtea impunatoare si  sala de rugaciune situata la capatul unor scari de marmura alba. Fumul cu iz de miresme sfinte se inalta semet spre cer din locurile special amenajate unde se aprind betisoare parfumate. Toata lumea intra pioasa in sala de rugaciune si murmura rugaciunile zilnice. Decoratiunile ce impodobesc sala de rugaciune si acoperisul exterior al acestuia sunt incantatoare. In dreapta scarilor de marmura este un mic parculet in care se gaseste o statuie a lui Buddha Zambitorul (Laughing Buddha), aceasta statuie fiind una din atractiile principale ale templului, evident dupa Pagoda Gastei Salbatice.

Toata lumea se strange in jurul lui Buddha si atinge o parte a corpului pentru a aduce sanatate si noroc. Urechile reprezinta viata lunga, pieptul ( defapt sanii) reprezinta dragoste si lista poate continua. Tocmai de aceea in timp aceste locuri atinse de mii sau zeci de mii de oameni au prins culori deferite fata de restul corpului si au inceput usor sa se toceasca.

In fata acestui parculet se gaseste o zona cu niste coloane de piatra ce par la prima vedere piloni frumos sculptati si decorati cu motive si inscrisuri in limba chineza. Acela este defapt vechiul loc de inmormantare al preotilor care au trait si au slujit in templul Da Ci’en. Preotii erau inmormantati in jurul acestor coloane de piatra in pozitie verticala – ne-a explicat ghidul local. Tocmai de aceea de jur imprejurul coloanelor se gasesc cercuri rotunde de piatra similare unor “guri de canal”, acelea fiind efectiv mormintele.

In spatele salii de rugaciune se gaseste atractia principala a templului: Pagoda Gastei Salbatice, o constructie ce se aseamana cu un turn cu mai multe etaje de culoare galbuie. Istoria acestei pagode este una interesanta.

O pagoda este locul unde se tin inscrisuri si relicve sfinte budiste. Vizita la vechiul zid al orasului a fost o surpriza tare placuta. Am urcat treptele de piatra pentru a ajunge pe ziduri unde s-a deschis o panorama superba a orasului. In fata noastra inconjurat de zidurile groase de aparare se desfasura orasul vechi cu case interesante construite in cel mai pur stil arhitectural chinezesc si acoperisuri care nu depaseau inaltimea zidului pe care ne catarasem.

In spatele nostru, in schimb, se inaltau semete blocuri de sticla cu arhitectura moderna si firme publicitare mari si luminoase. Peisajul era idilic!
In imediata apropiere a portii de intrare, construita in stilul unei pagode cu turn inalt si balcoane spatioase se puteau gasii centre de inchirieri biciclete pentru cei care doreau sa faca un tur partial sau de ce nu, complet al zidurilor de aparare ce inconjura orasul. Pietrele pe care calcam straluceau de curatenie iar vizitatorii nu mai incetau cu fotografiile. Intradevar zona merita vizitata!
Am ajuns in cursul serii, la o ora rezonabila la hotel pentru o repriza de odihna binemeritata dar picioarele parca imi cereau sa mai vad….
Si bine am facut! Am parasit hotelul ( mentionez ca hotelul a fost pozitionat ultracentral exact intre Bell Tower si Drum Tower) si am plecat sa vizitez imprejurimile.
Noaptea, orasul Xi’An este o feerie!
Magazinele de pe bulevardele principale au firme luminoase ,aproape orbitoare, cu jocuri de lumini iar cele dora turnuri Bell Tower si Drumm Tower sunt impodobite ca de sarbatori. Multimea de chinezi se indreapta frenetic spre magazine dar si spre cele doua turnuri care pot fi vizitate in interior. Din varful lor se pot face poze frumoase cu bulevardele luminate si puhoiul de oameni de pe strada.
A doua zi petercuta in Xi’An a inceput cu o mica excursie la celebra Armata de Teracota a imparatului Qin Shi Huagandi, una din descoperirile arheologice de senzatie ale secolului XX. In jur de 8000 de razboinici si cai de lut in marime naturala au fost ingropati in anul 210 iH sub forma unei armate, menite sa pazeasca mormantul Primului Imparat.
Toata ziua a fost destinata acestui maret obiectiv turistic! Inca de la intrare, vanzatori ambulate vin navala sit e imbie sa cumperi diverse suveniruri. La mare cautare este o cutie in care se gasesc patru miniature ale unor soldati de teracota. Pretul de pornire al unui astfel de souvenir este de 25 usd insa poti negocia! Acelasi vanzator se tine scai de tine prin situl arheologic si scade treptat pretul de vanzare. Mare mi-a fost mirarea sa vad ca la plecare, in usa autocarului, pretul de vanzare era de doar 1 usd! Evident ca ma laudasem inainte cu afacerea facuta – scazusem si cumparasem produsul la 10 usd!
Despre sit-ul arheologic se gasesc o sumedenie de informatii online insa nu pot exprima in cuvinte emotia si grandoarea locului! Senzatia este de nedescris! Daca iti alegi un circuit in China, neaparat cauta unul care sa include si vizita din Xi’An. Nu o sa regreti!

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *