Chamlika – Istanbul Turcia

Chamlika – Istanbul Turcia este un articol bazat pe experient personala avuta la fata locului din postura de ghid de turism in 2014.

Am descoperit dealul Chamlika in ultima excursie organizata cu Paralela45 la Istanbul de Paste.

Am avut ceva timp liber si am decis impreuna cu doi prieteni sa descopar personal acest loc minunat despre care tot povesteam in timpul croazierelor pe Bosfor dar unde nu ajunasesem niciodata.

Ne-am interest un pic, nu foarte mult, pentru ca in Istanbul nimic nu este complicat si am decis sa facem o excursie de o jumatate de zi, din partea Europeana spre partea Asiatica la dealul Chamlika.

Din zona Laleli in care eram cazati am luat tramvaiul T1 in directia palatului Dolmabahce, pana la capat – statia Kabatas. Accesul in statia de tramvai se face cu ajutorul unor jetoane rosii de plastic ce pot fi achizitionate contra sumei de 3TL de la automate ce se gasesc in apropierea statiilor , numite Jetomatik. Nu va trebuie marunt, aparatul da rest dar sugerez sa nu introduceti bancnote mari pentru ca restul este dat numai in monede de 1 TL….la 20 TL si un bilet achizitionat am obtinut rest 17 monede de 1TL care mi-au rupt buzunarele 🙂

De aici,din Kabatas, din zona portuara adiacenta se gasesc ferryboat-uri care fac legatura intre cele doua laturi ale orasului Istanbul peste stramtoarea Bosfor, dar care functioneaza dupa un anumit orar ce trebuie consultat in prealabil. In perioada in care am fost eu, 18-22.04.2014, un bilet de ferry Kabatas – Uskudar costa 5 TL iar calatoria dura aproximativ 15-20minute.

Din acest mic port se ia un Dolmus, un fel de maxi taxi in directia Chamlika. Transportul dureaza, in functie de traffic, 30-50 minute, iar costul unei calatorii aproximativ 1.5 TL/persoana.
Odata ajunsi in zona Chamlika pregatiti-va pentru o urcare abrupta de 10-15 minute, pe un drum betonat, prin centrul unui cartier, punct de reper fiind antenele de radio-televiziune care se inalta semete deasupra caselor si a blocurilor.In varful dealului insa….o alta fata a Istanbulului se desfasoara in fata turistului. Padurea de pin aflata pe culme, chiar langa antene, este locul preferat al localnicilor, care vin in numar mare in weekend-uri sa faca picnic-uri sau plimbari in natura.

Exista mai multe locuri de unde panorama este exceptionala  insa va sugerez sa urcati pana in varful dealului ( nu aveti cum sa ratati zona pentru ca toata lumea acolo merge!)si sa va minunati.

Un parc cu alei frumoase, iarba tunsa “la dunga”,  aranjata  si bancute …..se gaseste fix in varful colinei. Tot acolo exista si punctul principal de belvedere cu un balcon ingrijit si o balustrada generoasa.

De sus, de la Chamlika se vede exceptional centrul vechi al Istanbulului, cele sase minarete ale Moscheei Albastre, moscheea Suleymaniye,Turnurile Palatului Topkapi   Podul Galata si Podul Bosphorus ce uneste cele doua continente.

De la Chamlika, dupa ora 17.00-18.00, Cornul de Aur pare a fi faurit din aur datorita soarelui ce se oglindeste in luciul apei si rasfrange raze aurii.

Vapoarele mari pline de containere si ferryboat-urile pline de turisti se vad ca niste furnici harnice ce strabat stramtoarea in lung si in lat, parca in nestire si fara tinta….
Interesant este faptul ca din varful acestui deal se poate face o comparatie intre centrul istoric al Istanbulului si fata moderna a acestui oras reprezentata prin blocurile inalte si impresionante ce se gasesc in zona Asiatica.
Forfota orasului, zarva comerciantilor, clacxoanele masinilor dispar toate iar aici, sus, linistea predomina fiind intrerupta doar de familiile de localnici ce trec pe langa tine si care te saluta din priviri.
Nu multi turisti ajung aici si tocmai de aceea localnicii se uita, cu ochi intrebatori ,la orice “intrus”. Senzatia avuta aici sus, scoate in evidenta un alt Istanbul, un alt oras mult mai atractiv si care parca se “ghemotoieste” usor usor si isi face loc in sufletul si in inima ta.
Recunosc ca nu eram foarte atras de Istanbul. Am avut prilejul sa stau jumatate de an acolo si am fost de zeci de ori dar parca nu m-a impresionat niciodata. Acum insa, prin prisma acestui loc si altor locuri mai putin turistice pe care le-am descoperit am ajuns sa indragesc Istanbulul si sa ma faca sa imi doresc sa revin curand.
Traseul de intoarcere spre zona Laleli este acelasi cu mentiunea ca in multe zile ultimul ferryboat dinspre partea Asiatica spre cea Europeana este la ora 18.00-18.30. Aveti grija daca doriti sa il prindeti! Daca nu… drumul este mai lung dar simplu, existand autobuze ce unesc ambele maluri si care au ca traseu comun podul Bosphorus. Taxiul este evident o alternativa extrem de scumpa, distanta fiind una considerabila.
Apusul de soare la Chamlika si strabaterea stramtorii Bosfor cu ferryboat-ul noaptea completeaza senzatia de satisfactie a unei vizite complete in Istanbul.
Daca sunteti in vizita la Istanbul pe cont propriu sau in cadrul unui circuit si doriti sa va “rupeti” un pic de grup va sugerez o astfel de vizita. Merita in special in zilele de Duminica, atunci cand localnicii au liber si ies la iarba verde iar vanzatorii ambulanti imbie trecatorii cu vata de zahar pe bat si cartofi copti umpluti cu diverse mirodenii aromate.
Chamlika este un punct de vizita important pe care doresc sa il introduc in viitoarele mele tururi din Istanbul!

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *