Cina la ferma fratilor Lazar – Ungaria

Cina la ferma fratilor Lazar este o experienta culinara pe care nu trebuie s-o ratati daca ajungeti in Ungaria!

Pentru astazi am ales Ungaria. Una din experientele culinare deosebite o constituie Ungaria. Mancarea ungureasca este senzationala, iar programele turistice optionale includ de cele mai multe ori, o masa.

Fie ca mergeti pe Defileul Dunarii la Visegrad pentru o masa medievala cu gulas de caprioara la restaurantul Renesance, fie ca „savurati” o cina pe un vas de croaziera pe Dunare, mancarea vecinilor nostri, trebuie sa recunosc, este la loc de cinste. Va prezint astazi mancarea servita la ferma fratilor Lazar, in Godollo. Inca de la inceput se detaseaza partea culinara a excursiei, cand suntem primiti cu pogacele cu jumari aburinde si mici paharele de palinka de prune sau piersici. Daca temperatura este scazuta, cum am prins eu, senzatia cand musti din pogaceaua calda sau cand se scurge, usturand, palinka pe gat, este completa!

Dupa participarea la spectacolul de echitatie, cu program de dresaj, trageri cu arcul, diferite mici „glumite” interactive cu publicul, suntem indemnati sa pasim in restaurantul fermei. Tiganii unguri, lautari, ne intampina cu „chardas”, muzica tiganeasca traditionala, iar mirosul de mancare te imbie sa te asezi si sa iti doresti sa fi servit cat mai rapid.

Momentul servirii este special. Platouri mari din lemn sunt aduse pe masa, insotite de galeti de tabla in care se gaseste gulas. Gulasul este fierbinte, consistent / gros, cu bucati de carne de vita si multa, multa…. multa paprika. Gustul iute al gulasului iti umple treptat gura, coboara pe gat si ajunge in intestine, facandu-te sa te infrupti din vinul rosu care se gaseste in carafe „sub nasul tau”.

Platoul contine mai multe tipuri de carne. Cele mai comune lucruri de pe platou sunt chiftelutele din carne de pui cu mirodenii si susan. Urmeaza apoi mici fasii de piept de pui cu pesmet care se aseamana un pic cu „pui shanghai” dar parca un pic mai aromate, mai „unguresti”.

„Felii” de muschi de porc si vita la cuptor erau folosite pentru baza platoului iar muraturile si ardeiul iute si salatele de varza alba si rosie usor condimentate erau prezente pentru a imbogati cromatic platoul de lemn. Cativa gogosari murati erau umpluti cu varza murata picanta, iar „copanele” de rata la tava erau „cireasa de pe tort” al acestui platou. Satul sa fii, abia mancat, imbuibat chiar, nu ai cum sa rezisti sa nu gusti ceva, orice, de pe acest platou…

Cand ghidul iti serveste personal platoul, glumele se tin lant, grupul este extraordinar, iar chardas-ul de calitate….. parca, parca…nu mai vrei ca excursia sa se termine.

Ferma fratilor Lazar este o excursie care merita fiecare leut…scuze, euro…cheltuit pentru achizitionarea ei.

Observatie! Frumusetea excursiei depinde si de structura si dorinta grupului de a se distra.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *