Marea Bariera de Corali Australia

5/5 - (1 vote)

O vizita in Australia nu este completa fara experienta unei croaziere la Marea Bariera de Corali. Din multe puncte ale coastei de Est a Australiei se poate ajunge la Marea Bariera de Corali insa cel mai acceibil punct de plecare este din orasul Cairns. Posibilitatile de a ajunge la recif sunt nenumare prin prisma excursiilor optionale de o zi, oferite de toate agentiile de turism locale. Se poate ajunge la mai multe insule, se pot organiza sesuni de scufundari (diving) sau croaziere care includ partide de snorkeling, diving si plaja pe pontoane special amenajate in regiunea recifului de corali.

In itinerariul circuitului nostru am avut inclusa o croazira la Marea Bariera de Corali si timp liber la unul in pontoanele special amenajate pentru diferite activitati nautice.

Preluarea de la hotel a avut loc la ora 09.30. Transferul a fost facut in portul orasului Cairns de unde am luat un catamaran de mare viteza spre Marea Bariera de Corali. Drumul cu catamaranl dureaza aproximativ 50 minute si ajunge la Green Island pentru transferul pasagerilor care opteaza pentru o jumatate de zi de plaja si sporturi nautice in aceasta locatie. Dupa 15 minute de stationare, catamaranul se indreapta spre Outher Reef, zona unde se gasesc pontoanele amenajate special pentru turisti. Pana la Outher Reef catamaranul mai face aproximativ 45 minute. Pe parcrsul croazierei, pasagerii sunt serviti cu apa, ceai cald, cafea si prajituri sau optional isi pot achizitiona de la bar bauturi racoritoare sau alcoolice.

Catamaranul are trei punti: Pe prima punte (cea acoperita) exista un bar si locuri special amenajate de unde turistii isi pot achizitiona diverse activitati precum: diving, scooba diving, parasailing si altele. Pe cea de-a doua punte (semi acoperita) pasagerii au spatii unde pot sta in interior (A/C) sau exterior (A/C natural – briza marii). Pe a treia punte (descoperita) pasagerii pot face plaja si se pot bucura de privelistea oferita de Marea de Corali. Odata ajunsi in zona Outher Reef, catamaranul acosteaza langa pontonul existent iar pagaserii pot cobori pe ponton. Pontonul are o zona restaurant unde este servita masa de pranz (inclusa in costul excursiei), o zona destinata sporturilor nautice, o punte superioara unde se poate face plaja, un centru de informare asupra vietii marine locale si un semi-submarin care face curse si arata turistilor viata si peisajul acvatic (plimbare inclusa in costul excursiei). 

Cei care doresc sa exploreze Marea Bariera de Corali sunt incurajati sa faca snorkeling, pontonul oferind gratuit echipament de snorkeling (masca, snorkel, inotatoare). Cei care doresc costum de protectie pot inchiria contra sumei de 8 AUD (an 2016). Timpul efectiv de stationare la ponton este de 3 ore, timp in care se poate inota, se poate face plaja, snorkeling, diving, plimbari cu elicopterul, plimbari cu semi-submarinul sau pur si simplu relaxare!

Experienta unei partide de snorkeling este coplesitoare! In apropierea pontonului, adancimea apei este de aproximativ 5-8 m iar fundul marii este nisipos. Zona compenseaza insa, prin numarul mare de pesti colorati care se strang curiosi in preajma oamenilor aflati in apa. Daca insa va indepartati cativa metri de ponton, reciful va poate oferi privelisti incredibile. Nivelul apei scade, datorita coralilor care cresc pe suprafata iar culorile lor si al pestilor va da impresia unei alte lumi. Pestii colorati si relieful format de corali dau senzatia unui zbor deasupra unui lant muntos!  Din loc in loc exista colace de salvare pozitionate la punct fix pentru cei care obosesc sau au nevoie de o scurta pauza. Personalul pontonului, vigilent, supravegheaza turistii care intra in apa.

La ora 15.15 catamaranul pleaca inapoi spre portul Cairns, efectuand oprirea de la Green Island pe traseu. Ora sosirii in portul Cairns este 17.15, urmand efectuarea transferului spre hotel.

Sfat de calatorie pentru pasionatii de diving si snorkeling!

Daca sunteti impatimit al scufundarilor sau snorkeling, trebuie sa studiati legislatia australiana. Nu este permisa aducerea in tara a echipamentelor de scufundare personale folosite in ape dulci. Daca totusi doriti sa va aduceti echipamentul personal, trebuie sa demonstrati ca acesta a fost sterilizat sau mai bine zis, deparazitat inainte. Australienilor le este frica, pe drept cuvant, sa nu „importe” vreun parazit care ar putea dauna recifului!

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *