Safari in Kruger Park

Safari in Kruger Park este un articol despre experienta personala avuta in Africa de Sud, din postura de ghid de turism.

Experienta unui „game drive” sau al unui safari  cum ii spunem noi romanii este un lucru fascinant !

De mici am crescut cu Teleenciclopedia sau mai nou ne uitam la programe TV gen National Geographic sau Discovery Channel  si vedem documentare filmate in Africa ce relateaza viata animalelor salbatice in mediul natural. De multe ori ne imaginam cum ar fi  sa vezi pe viu aceste animale.” Nu este periculos ?Nu sare leul pe tine?” Nu te ataca elefantul?” Posibil sa ” da ” dar cel mai probabil raspuns ar fi ” Nu ” !

Senzatia unui safari este deosebita atat pentru adulti cat mai ales pentru copii, indiferent daca esti in KenyaMozambiqueAfrica de SudCoasta de Fildes sau alte locuri din lume. Sa va povestim  insa experienta unui Game Drive in Africa de Sud in Kruger Park.  Grupul Paralela 45 a fost cazat in Protea Kruger Gate Lodge, foarte aproape de una din portile de intrare in Parcul National Kruger Park. Lodge-ul este fantastic!  

Cazarea ar fi comparata cu un hotel de 4* sau chiar 5*, cu un restaurant foarte frumos, cu piscina exterioara, sun deck si o platforma de observatie, construita din lemn si indreptata spre raul care se gaseste in imediata apropiere si unde animalele vin sa se adape. Seara sau ziua  poti sta pe „observation deck”  cu o bere rece  si poti observa animalele (elefanti, baffolo, etc) iar deasupra, in copaci poti vedea babuini, maccaci si o sumedenie de pasari. Sesiunile de safari se fac dimineata devreme sau seara tarziu, multe animale evitand caldura torida din cursul zilei. Noi am avut o zi plina in care am facut doua sesiuni de safari. 

Dis de dimineta, la ora 5:30 am plecat spre Parcul National Kruger dupa ce am servit o cafea, ceai si briose. Micul dejun, destul de bogat, a fost ambalat frumos in cutii de carton si a fost luat la pachet pentru a fi servit ulterior. Fiind un grup destul de mare, am avut la dispozitie 3 vehicole de cate 9 locuri fiecare, astfel incat „ne-am lafait” si am avut  spatiu suficient atat pentru noi atat si pentru camerele video, foto, apa si bagaj. Inca de la intrarea in Kruger Park am fost intampinati e antilope impala, iar soferul cu amabilitate si umor a oprit pentru ca noi sa facem poze, dar nu s-a  temut sa ne atentioneze ca astfel de antilope  se vor gasi la tot pasul pe durata intregii zile. Noi, incantati, am pozat antilopele iar apoi am pornit la drum!

La numai cateva sute de metri surpriza! Doua masini de safari erau oprite pe marginea drumului. Noi entuziasmati am exclamat ” Ei au gasit ceva! Sa oprim!”. Am oprit! Toate lumea fotografia o broasca testoasa leopard… Am pozat cu totii si am continuat drumul  avand in cap un singur lucru, invatat de acasa : Big Five!

Toata lumea citise iar eu explicasem despre cele 5 animale catalogate Big Five, nu din cauza marimii ci din cauza greutatii de a fi vanate : Elefantul-African Buffalo (Bivolul African)-Rinocerul-Leul-Leopardul

Toti doream in acea zi un Big Five ! Altceva nu conta!

In Kruger Park, infrastructura este foarte dezvoltata, au cam 4500 km de drumuri, din care 1200 km este neasfaltat lucru oarecum dezamagitor daca stai sa te gandesti la un Game Drive autentic, dar de care uiti imediat cand vezi elefantul, rinocerul sau girafa direct pe beton! Inarmati cu aparatul foto intr-o mana si camera video in cealalta am continuat  sesiunea de safari… In urmatoarele 30-40 de minute nu am vazut mai nimic decat antilope impala si cateva pasari, destul de rare dar la mare departare, cautand umbra pe crengile copacilor. Deodata insa, in fata noastra se vad zebre! Oprim, fotografiem, filmam si aflam o informatie noua : Stiati ca stratul de grasime ce se gaseste sub pielea antilopelor difera ca si grosime? Sub dungile albe este mai gros iar sub dungile negre este mai subtire, din cauza calduri, care este atrasa de culoarea neagra a parului….

Nu m-am abtinut si am intrebat soferul ” Zebra este alba cu dungi negre sau neagra cu dungi albe? „ Raspunsul soferului nu a venit dar expresia fetei a facut toti banii! Cu zambetul pe buze si cu voie buna continuam traseul iar soferul ne spune: Miroase a elefant! Face stanga, intra pe „macadam” continua, conduce 1 km si ce sa vezi ? Surpriza! O turma de 10-12 elefanti cu pui. Evident incantati, poze si filmulete! Prin statie primim un pont. O alta masina din grupul nostru a descoperit un leu! Leu? Mergem!

Soferul baga in viteza si plecam cu scartait de roti…Ajungem in locul stabilit iar leul, destul de departe, tolanit la umbra, se lingea anevoios pe labele din fata… Eram mandru! Turistii mei bifasera 2 din cele 5 Big Five!

Satisfacuti, ne continuam Game Drive-ul dar in scurt timp ne despartim de cealalta masina, facem stanga si in fata noastra apar pe drum  doi rinoceri: Mama si puiul!…exclama soferul!  Wooooowww! Opreste motorul iar noi evident : poze si filmulete!

Vazusem 3 din cei 5 Big FiveKruger Park este renumit pentru faptul ca intr-o singura sesiune de safari poti vedea, daca ai noroc, toti cei 5 Big Five! si asta datorita faptului ca exista un numar mare de exemplare. Noi eram deja foarte increzatori! Pe drum am vazut alte specii de antilope, babuini, maimute si pasari. Intr-un final ajungem la un loc amenjat unde putem servi micul dejun. Locul era idilic! Umbra, masute de picnic, toalete, un mic magazin si multe pasari extrem de multe si foarte colorate. Era 09:30 si am stat aproape 1 h pentru a manca si pentru a filma pasarile. Dupa micul dejun, drumul a fost  destul de anost, strabatand o zona arida unde am vazut multe antilope. Deja ne obisnuisem cu antilopele, ajungand la vorba soferului care de dimineata ne explicase acest lucru. Ajungem apoi in apropierea unui rau unde multe animale venisera la adapat. In rau, 10-15 elefanti, 7-8 bivoli africani, pasari marabou iar pe langa o sumedenie de antilope: impala, kudu, gnu, waterbuck, springbuck si tot ce se mai termina in ..buck”. Peisajul era parca desprins din Paradis! Fiind uimit de abundenta de animale si furat de peisaje am „filmat” artistic 10 minute animalele, ca apoi sa imi deau seama ca nici nu deschisesem camera de filmat! Pacat! Drumul pana la locul stabilit sa servim pranzul a fost presarat cu mici opriri pentru a vedea zebre, antilope, elefanti sau antilope. Superb! Pranzul a fost sub forma de picnic intr-un loc ingradit cu multa verdeata si bancute de lemn, la umbra copacilor seculari. De vis! Un singur lucru a lipsit pentru a fi perfect …Berea rece!!

Dupa pranz sesiunea de safari a continuat cu pauze pentru a vedea bivoli africani, elefanti, girafe si antilope..Spre ora 16:00 ne-am intors la hotel foarte impresionati cu cardurile aparatelor foto  pline cu multe filmulete in aparatele video, cu un destul  de bogat bagaj de cunostinte despre animalele vazute in Kruger Park dar si cu un regret…Nu am vazut leoparzii!

Asta inseamna ca trebuie sa ma intorc intr-un safari si sa vad si acest maiestuos animal!

Vizitati Kruger Park experienta merita toti banii si chiar mai mult!

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *