Poros – locul unde a sfarsit Demostene

Poros – locul unde a sfarsit Demostene , este un articol bazat pe experienta personala avuta in acaesta superb insula, din postura de ghid de turism.

Insula Poros este  una dintre insulele ce se situeaza in Golful Saronic, fiind accesibila atat din portul Atenei cat si din Peloponez. Denumirea acestei insule provine de la cuvantul grecesc “poros” care insemana “ trecere” si este data de canalul ce desparte  insula de Peloponez. Acest canal ingust are o latime de doar 350 metri.

Pe insula exista cateva hoteluri unde in fiecare vara turistii vin si se cazeaza, iar pe langa acestea mai sunt numeroase case de vacanta ale atenienilor care vin la fiecare sfarsit de spatamana pentru a evada din cotidian si pentru a scapa de aglomeratia si poluarea orasului.

Stradutele inguste si abrupte, serpuiesc printre casele oamenilorsi  duc catre turnul cu ceas de unde poti admira o priveliste minunata asupra insulei. Pe stradute, ici colo se gasesc mici magazine de suveniruri cochete ce imbie turistii sa intre si sa cumpere…

Orasul Poros se afla chiar in zona portuara si este destinatia principala  pentru vasele de croaziera ce aduc zilnic mii de turisti. In port se gasesc cateva teverne la care poti servi o masa buna si proaspata din bucataria mediteraneana, magazine de suveniruri, periptero-chioscuri de tigari si dulciuri, si o promenada superba.

Principalul obiectiv turistic din insula Poros este o manastire, situata pe un deal lateral la care se poate ajunge cu ajutorul autobuzului. Moni Zoodochou Pigis este o fosta manastire de calugari, si desi este abandonata, aceasta inca se mai poate vizita.

Sanctuarul lui Poseidon aflat pe unul dintre cele mai inalte dealuri ale insulei, este un loc deosebit si merita vizitat. Acest templu al lui Poseidon a servit drept refugiu pentru oratorul atenian Demostene. In preajma acestui templu, Demostene a ales sa se sinucida, in momentul in care acesta a fost descoperit.

Pentru cei ce isi doresc sa se bucure de soarele stralucitor si de apa cristalina a Marii Egee recomand plaja Askeli situata la 4km Nord-Vest de orasul Poros. Este cea mai lunga si cea mai mare plaja de pe insula, fiind amenajata cu sezlonguri, umbrelute si cateva barulete amplasate pe plaja.

Locul care m-a impresionat cel mai mult in zona portuara a fost zona de promenada aflata in vecinatatea marii. Tavernele si cafenelele ticsite cu oameni se aflau intr-o parte iar in cealalta vasele de croaziera si ambarcatiunile pescaresti erau ancorate si aranjate ca la expozitie. Imi aduce aminte de faleza statiunii Marmaris din Turcia unde ambarcatiuni de tip Gulet si nu numai statea in soarele arzator sa fie admirate de catre trecatori.

Localnicii primitori te invitau sa te asezi la o cafea sau sa incerci bucatele traditionale grecesti.

Canalul ingust care desparte insula de Peloponez a dezvoltat o mica afacere de tipul water taxi si de aceea localnicii au mici ambarcatiuni pe care le folosesc in acest scop.

Seara, luminile se aprind la toate tavernele si cafenelele si  muzica incepe sa se auda in surdina , oferind o atmosfera placuta, romantica. Seamana un pic cu atmosfera din statiunea Parga aflata pe partea de Vest a Greciei.

Fata de alte insule aflate in golful Saronic, datorita pozitionarii fata de Peloponez dar si de Atena, insula este vizitata de foarte multi greci iar media noptilor petrecute pe insula este mult mai mare decat a insulei Hydra , un pic mai izolata.

Atmosfera primitoare, cazarea buna si peisajul exceptional al insulei Poros m-a determinat sa ma reintorc si sa imi doresc sa vin pe aceasta insula minunata ori de cate ori am ocazia.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *