Hydra – O minune a Golfului Saronic este un articol bazat pe experienta personala, avuta la fata locului, din postura de ghid de turism.
Hydra sau Idra este o insula mica din cadrul Golfului Saronic, cu o populatie ce ajunge in jur de 3000 de locuitori. Denumirea acestei insule insemna ” cea bine udata”
Datorita amplasarii , a caselor si a catorva conace ce dateaza din secolele XVIII si XIX, aceasta insula are un aspect boem.
In anii 1950-1960 insula Hydra a fost descoperita de numerosi artisti care au venit, gasindu-si aici inspiratia, si drept urmare s-au stabilit pe insula.
Spre deosebire de alte insule, pe aceasta este interzis accesul cu vehicule motorizate, cel mai cautat mijloc de transport spre bucuria multor turisti care pasesc pe aceasta minunata insula este magarusul. Singura masina ce are voie pe insula este cea de gunoi.:)
In zona portuara unde este si orasul principal, Hydra Town, se gasesc numeroase taverne si magazine cu suveniruri, fiind cea mai aglomerata parte a insulei. Pentru cei ce isi doresc sa experimenteze viata de noapte pe insula Hydra, exista cateva cluburi cu muzica buna.
Parasind zona portuara intrand pe aleile inguste cu trepte abrupte urcam printre casele tipic grecesti colorate in alb si albastru si casele in stil venetian ce confera un aspect deosebit insulei.
In centrul orasului se gaseste Manastirea Panaghia si turnul cu ceas. Constructia acestei manastiri dateaza din secolul XVIII , unele pietre folosite la ridicarea manastirii, fiind aduse de la Sanctuarul lui Poseidon, ce se gaseste in insula Poros.
Plajele de pe insula Hydra sunt situate in zone stancoase , in unele locuri sunt asfaltate, iar apa este adanca. Un astfel de loc este si plaja Mandraki care se situeaza in apropierea portului.
Odata ajunsi pe insula Hydra senzatia de tihna si relaxare se simte in aer. Aici timpul parca se scurge mai greu. La fiecare colt de strada poti zari locuitori urcand agale scarile intortocheate calare pe spatele magarusilor sau batrani stand la ouzeri cu un pahar in fata invartind toata ziua lenes la comboloi(margelutele traditionale grecesti care nu au nimic in comun cu mataniile…poate doar forma…).
Terasele sunt ticsite cu oameni, majoritar turisti care asteapta ferrybot-ul iar cele doua fortarete asezate strategic pe ambele laturi ale zonei portuare isi indreapta semet turnurile spre largul albastru al marii.
Culoarea apei este incredibil de albastra si de fiecare data cand iti indrepti privirea spre valuri ai senzatia si instinctul de a sari in apa si de a te bucura de racoarea si bucuria ce ti-o poate oferi…
Zona portuara unde se gasesc ancorate vasele pescaresti este locul in care , datorita apei transparente, poti vedea o multitudine de vietati marine, in special pesti de toate formele si culorile.
Parasind zona portuara mai aglomerata si mai cosmopolita, urcand pe stradutele inguste cu mii de trepte ai senzatia de intoarcere in timp. In primul rand linistea te inconjoara, nu mai vezi tipenie de om, iar casele si altitudinea iti ofera o priveliste de nedescris.
Case mari, cu ziduri groase si inalte, vegetatia luxurianta cu multi cactusi , maslini batrani grosi si nodurosi, palmieri din loc in loc si albastrul marii care se vede in departare te face sa te simti intr-o poveste frumoasa.
In afara orasului pe insula nu gasesti nimic, pana si vegetatia pare parjolita de arsita verii iar locuitorii nu au indraznit sa deranjeze acest curs al naturii. Nici turistii nu fac asta!
In fiecare zi vin ferryboat-uri si vase de croaziera pline de turisti, care petrec cateva ore in superbul oras indreptandu-se apoi spre alte insule sau spre continent, in special spre Atena.
Din Atena zilnic se organizeaza excursii de o zi in Golful Saronic care includ vizita celor trei insule importante Aegina, Hydra si Poros.
Putini turisti raman, pentru o noapte, sau poate mai multe…pentru o experienta incredibil de frumoasa…in Hydra…