Rabat- un loc pentru eternitate, este un articol despre experienta mea in Maroc in anul 2013 din postura de ghid de turism.
Rabat este capitala Marocului si unul dintre cele mai mari si mai importante orase ale tarii.
Aflat in zona de NV a tarii, la gura de varsare a raului Bou Regreg, orasul Rabat ofera o panorama unica asupra oceanului Atlantic. Califul Moulay Yacoub a fost primul care a mutat capitala Marocului in Rabat. Acesta a construit zidurile de aparare si zona kasbah-ului numit Kasbah das Udayas datorita armatei „negre” de elita care isi avea sediul general in aceasta zona. Armata formata din soldati africani (negrii) era o unitate temuta de catre marocani si de catre inamici, fiind o unitate foarte bine pregatita.
Dupa moartea lui Moulay Yacoub puterea a fost mutata la Fes. In momentul in care Marocul a cazut sub protectorat francez, acestia din urma au decis ca orasul Rabat sa devina capitala Marocului.
Inca de la intrare se simte aerul de capitala, de oras cosmopolit…
Zona aeroportului este curata, cu bulevarde largi si spatii verzi bine intretinute. Aproape de aeroport se gaseste si resedinta oficiala a familiei regale unde regele Mahomed al VI –lea locuieste mare parte a timpului.
Soseaua asfaltata cu trotuare late serpuieste prin zona rezidentiala pana in apropiere de zidurile groase de aparare ale medinei. Noaptea aceste ziduri sunt foarte frumos luminate si dau o senzatie placuta de siguranta si frumusete.
Diferenta fata de orasul Fes este ca in Rabat se poate intra in medina cu autocarul iar hotelurile aflate central se gasesc in zona ambasadelor foarte aproape de Gara centrala, Posta si cladirea primariei.Spatiile aerisite, stilul arhitectural al cladirilor care combina stilul traditional marocan si influente de modernism, modelele de masini mai noi, cafenelele si lanturile de restaurante internationale, toate semnaleaza faptul ca suntem in capitala.
Linia de metrou este ultramoderna, iar vagoanele sunt similare cu cele de la Istanbul, din pacate pentru noi, un punct in plus fata de tramvaiele din Romania.
Pozitia orasului este lucrul determinant care te face sa iubesti acest loc. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere!Unul din multele tururi care se pot face in Rabat incepe pe malul raului Bou Regreg. De aici pe partea opusa se poate intrezari orasul „geaman” Sale iar in mijlocul gurii de varsare noua marina, un loc ultramodern destinat celor care detin vase de croaziera sau iaht-uri, cu restaurante, hoteluri, Sali de conferinta, zona de promenada si tot ceea ce este necesar pentru un astfel de turism.
Malul lacului este lat, bine intretinut, cu trotuare frumoase, curate, copaci si din loc in loc ambarcatiuni trase la mal si transformate in restaurante sau terase.
In departare, incepe sa se vada Kasbah das Udayas, solemna „fortareata” cu ziduri groase de aparare, turnulete specific marocane si porti de intrare maiestuase.
Dupa ce treci de poarta de intrare senzatia ca ai ajuns in Paradis este omniprezenta… Gradinile Andaluze, cu multa verdeata, umbra, miresme si culori te intampina si te determina sa te asezi pe una din banci si sa contemplezi la… natura, la suflet…la Maroc!Strabatand aceste gradini se poate ajunge pe partea opusa a Kasbah-ului la o ceainarie cu balcoane largi ce se revarsa asupra micii delte prezente la gura de varsare a raului Bou Regreg. In departare se pot observa valurile oceanului Atlantic ce se lovesc de stabilopozi iar turistii pot savura un ceai de menta proaspata autentic marocan.
Strazile intortocheate ale Kasbah-ului sunt destul de late si spatioase iar casele sunt toate vopsite in alb si albastru. Pentru moment poti uita de Maroc si te poti crede in Santorini sau in orice sat autentic Grecesc. Senzatia unei plimbari linistite in Kashbah este nepretuita! Inca de la inceput te surprinde lipsa comerciantilor, curatenia si acordurile instrumentelor muzicale ale cantaretilor ambulanti…nimic nu se compara cu o plimbare aici!
Iesind din Kasbah surprizele placute continua! Kasbah-ul este construit pe un deal aflat foarte aproape de malul oceanului si de plaja….
In fata Kasbah-ului un alt deal a fost transformat in cimitir iar drumul serpuieste pe langa gardul acestuia pana la plaja. Valurile infuriate ale Oceanului Atlantic se sparg in stabilopozi si in promontoriu creand o spuma alba densa ce ramane pe pietre si nisip…si ce nisip!
Nisipul extraordinar de fin cu o tenta rosiatica mangaie gentil talpile goale iar stropii valurilor iti ajung pe fata si ochi racorindu-te in timp ce soarele placut iti mangaie tamplele. Este exact locul ideal unde poti sa iti petreci eternitatea!
Intre aceste locuri senzationale. Intre Ocean si centrul modern al orasului se interpune zona medinei. De data aceasta nu o medina inghesuita, cu strazi aerisite, cu comercianti mai civilizati, cu magazine mai dichisite, dar parca lipsite de farmecul autentic al medinelor din Fes si Marrakech!
Nu departe de aceasta zona superba se gaseste complexul format din Moscheea Neterminata, Turnul lui Hassan si Mausoleul lui Mohamed al V-lea.
Zona este pazita de catre garda regala calare, barbati alesi pe pranceana, cai pur sange impunatori si straie de gala…unde mai pui ca sunt sociabili si fac poze cu toata lumea.
Complexul este impresionant si ideea ca aici putea fi cea mai mare moschee din lume te umple de regret ca nu a fost terminata.
Turnul lui Hassan se rica semet la marginea celor 200 de coloane neterminate si masoara o inaltime de 44m, o mica parte din cei 86 m care trebuia sa ii aibe.
Interiorul turnului este constituit din rampe, menite sa ajute urcarea calare a muezinului pana in varf unde urma sa infaptuiasca chemarea la rugaciune. Contrastul rosiatic al turnului si coloanele albe ale moscheei creeaza o imagine superba, iar pe fundal se observa Oceanul Atlantic.
Mausoleul lui Mohamed al V-lea este o cladire care adaposteste ramasitele lui Mohamed dar si ale celor doi fii Hasan si fratele acestuia. Interiorul este bogat decorat cu Zelige traditional iar tavanul este imbogatit cu lemn de cedru sculptat maiestral.
Fie ca esti in trecere prin Rabat, fie ca ai un sejur de cateva zile, nu uita sa faci o scurta plimbare in aceste locuri superbe si pline de istorie! Eu abia astept luna Martie 2014 cand ma intorc cu un nou grup in aceste locuri minunate!