Marrakech – capitala imperiala a Marocului

5/5 - (1 vote)

Marrakech – capitala imperiala a Marocului este un articol despre experienta personala avuta in Maroc, din postura de ghid de turism.

Marrakech este al  4 lea oras ca marime si importanta din Maroc dupa CasablancaFes si Rabat fiind cea mai importanta capitala imperiala.

Orasul a fost fondat in anul 1062 DC de catre Abu Bakr ibn Umar, care facea parte din dinastia Almoravid.

Perioada de varf a acestui superb oras a fost secolul 12, cand almoravizii au construit foarte multe moscheei si madrase(scoli coranice) dar si zidurile de aparare 1122-1123 DC.

Aceste ziduri sunt construite din pamant rosiatic, de aici orasul preluand denumirea de “Orasul Rosu”.

La numai 170 km distanta in directia Vest spre Oceanul Atlantic se gaseste un alt oras superb Essaouira. Pentru mai multe detalii despre acest oras – click aici

Am avut norocul unei zile superbe cu soare puternic, cer senin si temperature de 16-18 grade.

Distanta de 240 km dintre Casablanca si Marrakech traverseaza zone agricole, peisajul fiind incantator. Primul lucru care impresioneaza in momentul in care ajungi in Marrakech este diferenta dintre vechi si nou. Intr-o parte se gaseste medina, zona veche, in timp ce in alta parte sunt constructiile noi, cartiere cu bulevarde mari, artere moderne si cladiri superbe.

Zidul medinei, construit de catre Ali ibn Yusuf este cel care se evidentiaza cel mai bine in Marrakech.

Lungimea impresionanta a acestuia, culoarea rosiatica dar si portile de intrare in medina, atrag privirile vizitatorilor.

Cartierele noi impresioneaza prin curatenie, atentia la detalii, restaurantele selecte, cafenele si magazine civilizate in timp ce medina impresioneaza prin aglomeratie, culoare, gust si miros.

Cu siguranta cel mai impresionant loc al orasului il reprezinta piata Jemaa El Fnaa considerata centrul, inima si punctual nevralgic al Marrakech-ului.

Pe timpul zilei piata este plina de vanzatori ambulanti, imblanzitori de serpi (cobre in general), dansatori, circari, dentisti si alte tipuri de “street performer” care creeaza o atmosfera incredibila. Dentistii de exemplu au masute pline cu dinti iar in mana tin un cleste sau un patent. Turistii sunt invitati sa stea pe scaun iar daca au probleme ….. o masea sau un dinte se pot scoate pe loc! 

Pe vremuri, aceasta tehnica era folositoare, cum de altfel este si astazi! Nimeni nu mai sta sa i se scoata dintii pe strada rudimentar dar “dentistul” respectiv primeste cativa dirhami pentru pozele facute de catre turisti. In felul acesta meseria de “dentist” nu se pierde odata cu aparitia instrumentelor moderne…

Diferitii artisti stradali canta la instrumente, danseaza sau joaca diferite scenete mai mult sau mai putin traditionale.

Seara, peisajul pietei Jamaa El Fnaa se schimba radical! Locul vanzatorilor ambulanti este luat de catre tarabele cu mancare gatita, un fel de restaurant mobil cu gratar sau loc de gatit si mese intinse.

Sute de persoane cu meniuri in mana te invita, aproape agasant, la masa. Fumul gros al gratarelor inunda piata si creeaza o aroma specifica.

Fiecare vanzator isi impodobeste cum stie mai bine” taraba”, astfel incat in piata gasim “restaurante” laminate si aranjate in fel si chip. Nu restaurantul in sine atrage, ci mancarea gatita acolo si prezentata intr-o maniera diferita fata de ceea ce se gaseste la noi acasa… Capete de oaie sau vita gatite la cuptor se gasesc asezate unul peste altul formand o uriasa piramida, creiere de oaie sau vita fierte sunt asezate pe tavi mari unul peste celalalt.

Pentru ca multi marocani sunt obisnuiti cu carnea de berbec (nu de oaie) sau tap (nu capra), atarnata langa gratar, sta jupuita carcasa unui berbec sau a unui tap iar pentru a demonstra acest lucru, testicolele raman la locul lor, fiind ultima bucata care se vinde. Cuptoare imense sapate in pamant sunt umplute cu jar incins iar oaia, vita sau camila sunt gatite in interior. Cea mai buna bucata a unui cap de oaie este considerat a fi ochiul! O delicatesa!

Un alt tip de “restaurant” este cel care are langa gratar o vitrina frigorifica sau o camera unde se gasesc atarnate bucati de carne din diferite parti ale unui animal. Clientul isi alege singur ce bucata de carne doreste iar bucatarul o gateste.

La mare cautare sunt organele…unele “restaurante” sunt specializate in gatirea ficatului, rinichilor, momitelor, a inimii sau a matelor. Intr-adevar, exista un tip de mancare pe care noi le-am numi pe cinstite ”mate fripte”. 

Pe langa toate acestea, supa de melci cu tot cu cochilie este la mare cautare atat de catre localnici cat si de catre turisti. Melcii sunt spalati cu otet si sare grunjoasa iar apoi sunt fierti cu diferite condimente. Zeama, desi negricioasa, nu are aceasta culoare de la pamantul care se poate gasi pe cochilie, ci de la zecile de condimente folosite.Nelipsitul Tajine este omniprezent! Tajine este denumirea vasului de pamant rotund cu capac conic in care se gatesc lent, la foc mic, diverte sortimente de carne. Cel mai cautat este tajine de pui, care contine, pe langa carne, foarte multe legume si condimente. Gustul este intr-adevar sublim! Poate fi servit cu Cus Cus, un alt tip de mancare berber integrat cu succes in bucataria marocana.

In piata Jemaa El Fnaa imblanzitorii de serpi si dentistii sunt seara inlocuiti cu dansatori, cantareti, povestitori si alti animatori.

Atmosfera este incantatoare iar magazinele deschise pana tarziu in noapte. Medina, situata in spatele pietei, este intortocheata si ofera doritorilor de shopping tot ceea ce doresc: pielarie, pantofi, haine moderne, haine traditionale marocane  – Jelaba (atat pentru domni cat si pentru doamne), condimente, suveniruri , legume si fructe.

In imediata apropiere a pietei se gaseste moscheea Koutoubia, in traducerea moscheea anticarilor sau mai bine spus moscheea vanzatorilor de carti, in engleza  “booksellers”. Aceasta denumire provine de la faptul ca pe vremuri, vanzatorii de carti se strangeau in mica piateta de langa moschee si isi vindeau marfa. Constructia a fost inceputa odata cu Moscheea neterminata si Turnul Lui Hassan din Rabat, dar nu a fost niciodata terminata. Din strada se poate vedea in curtea interioara locul unde au fost incepute coloanele care sa sustina cupola moscheei.

O alta experienta deosebita in Marrakech este sa nimeriti la o prezentare a mirodeniilor marocane.

Bine organizate, aceste prezentari efectuate in Sali micute dar unde incap lejer 30 persoane, au un farmec aparte. Marocanii caristmatici prezinta fiecare produs, fiecare condiment, la ce foloseste, pentru ce problema de sanatate poate fi un bun remediu sau la ce fel de mancare poate fi folosit.

Ultima experienta de acest gen a fost in perioada sarbatorilor de iarna cand am ajuns in Marrakech la o astfel de prezentare cu grupul pe care il insoteam. In ciuda faptului ca am invatat cateva lucruri pe care recunosc ca nu le stiam despre condimente, marocanul care dadea explicatii a prezentat o crema minune pentru hemoroizi care era buna si pentru cearcane dar si pentru afte bucale.  Ma intreb daca se folosea concomitent la atatea remedii, ce parte a corpului ungeai prima oara? Foloseai acelasi deget la ungere atat pentru afte cat si pentru hemoroizi si…in ordine inversa? J

Un alt produs minune, ca peste tot de altfel, era un ceai pentru slabit. Pana aici nimic extraordinar dar la intrebarea unei doamne daca are ceai de ingrasat, acesta a prezentat acelasi ceai dar cu alt dozaj zilnic. Pe sistemul: Vrei sa slabesti sau sa te ingrasi? Ia ceaiul asta! Merge si la una si la alta!

Pe langa glumele de rigoare, recomand vizita la o astfel de prezentare pentru informatiile interesante pe care le putem asimila. Evident ca vanzatorul va dori sa iti vanda orice si isi va lauda marfa! Depinde de tine daca cumperi sau nu…nimic nu este obligatoriu.

O alta zona interesanta a orasului Marrakech, care merita vizitata, este zona mormintelor Saadiene.

Construite de catre Sultanul Ahmed al-Mansour ed-Dahbi, acest loc se deosebeste de restul orasului prin bogatie si grandoare. Marmura din Italia, kilograme de aur si atentia deosebita a lucrarilor a facut ca acest loc ca se extinda atat in gradina exterioara (unde se gasesc mormintele soldatilor si al servitorilor) dar si in moscheea adiacenta. Camera numita Camera cu coloane este cea mai importanta parte a acestor morminte. Ascunse de ochii lumi, sigilate si la un moment dat pierdute, aceste morminte au fost descoperite in urma unui raid aerian frantuzesc in 1917 si introduse mai apoi in circuitul turistic.

Un loc pe care vi-l recomand cu caldura sa il vedeti neaparat, este palatal Bahia. Bogatia, gradinile interioare, cele 150 camere ale palatului si varietatea zelige-urilor este ceea ce impresioneaza inca de la inceputul vizitei. Lucratura de ceramica traditionala cu motive geometrice specifica Marocului se numeste Zelige. Pe romaneste faianta!

In imediata apropiere a acestui palat se gaseste muzeul Dar Si Said, un muzeu ce contine o impresionanta colectie de podoabe berbere, ceramica berbera, artizanat berber si alte lucruri interesante menite sa intelegem mai bine cultura berbera.

Un alt loc interesant il reprezinta  Gradinile Menara.

Construite in anul 1130 de catre Abd al-Mu’min. din dinastia Almohad, aceste gradini au un sistem hidraulic vechi si ingenios prin care apa este adusa de la 30 km departare din apropierea muntilor Atlas si tinuta intr-un lac artificial. Aceasta apa este folosita la irigarea gradinilor Menara unde se gasesc mii de maslini. In apropierea lacului se gaseste Pavilionul – o constructie mica dar cocheta ce apartine familiei regale.

In timpul verii, marocanii vin aici in special in week-end pentru a scapa de caldura la un picnic la umbra maslinilor. In lacul artificial sunt crescuti crapi iar din cauza faptului ca pescuitul este interzis au ajus sa aiba dimensiuni impresionante. Ei sunt principala atractie a gradinilor Menara si explicatia prezentei vanzatorilor ambulanti de paine uscata. Turistii cumpara paine si hranesc crapii.

Mai toate circuitele prezente pe piata romaneasca au obligatoriu cel putin o noapte de cazare in Marrakech pentru o scurta vizita a locurilor prezentate mai sus dar si a altor atractii la fel de importante.

Daca sunteti pe cont propriu in Maroc si daca aveti ocazia sa prelungiti sejurul dumneavoastra va sugerez sa vizitati in amanunt Marrakech. Nu veti regreta!

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *