Circuit China: Zgarie-Norii din Shanghai reprezinta o excursie de suflet, o aventura dar si un program creat special pentru socializare!
Asa pot descrie in acest moment circuitul China!
Deplasarea in China este atat o intoarcere in timp cat si o explorare a viitorului prin prisma obiceiurilor total diferite fata de cele europene si totodata prin constructiile ce se inalta semet in orase precum Shanghai sau Beijing.
Este un amestec de nou si vechi ce te lasa uimit!
Traseul include ”triunghiul de aur” compus din Shanghai – Xi’An – Beijing si o parte adiacenta a acestor metropole.
Ies in evidenta constructiile moderne din Shanghai, partea istorica a Beijingului si inevitabil soldatii de teracota din Xi’An.
Transportul cu avionul via Amsterdam prin KLM este unul extrem de placut. Spatiile comode si atentia personalului de bord au fost la propriu ”la mare inaltime” si nici nu am simtit cele 10 ore de zbor intre Amsterdam si Shanghai.
Programul contine si o deplasare cu trenul de noapte din Shanghai spre Xi’an, la cuseta de patru persoane, timp in care membrii grupului au timp de socializare.
Shanghai uimeste prin modernism. Blocuri inalte, bulevarde spatioase, restaurante selecte si oameni imbracati dupa ultimele tendinte ale modei pot fi admirati pe strazile acestei metropole.
Shanghai-ul se imparte in doua zone distinte: Pudong – zona districtului financiar – cu zgarienori si cladiri imbricate in sticla si zona Puxi – zona veche – unde se gasesc cladirilile coloniale construite la inceputul anilor 1900. Cele doua parti ale orasului sunt despartite de raul Huangpu, o adevarata Mecca a turistilor care, in numar mare, in special noaptea, fac croaziere pentru a admira privelistea si cladirile superb laminate.
Inca din prima clipa se ia pulsul acestei metropole, printr-o plimbare placuta pe promenada numita THE BUND, un loc magnific si totodata un punct de belvedere asupra celor doua zone mai sus mentionate.
Foarte curata si plina de oameni dornici sa se imortalizeze cu blocurile impresionante The Bund este locul ideal pentru plimbare si de ce nu…romantism.
Dupa o scurta plimbare pe promenada am plecat spre restaurantul unde aveam sa servim pranzul. Tot atunci am luat contact pentru prima data cu bucataria chinezeasca si felul de servire al mesei. Mancarea este servita la mese rotunde de 10-12 persoane, pusa la mijloc pe un platou, care se invarte iar turistii mananca impreuna. Felurile de mancare chinezeasca trezesc curiozitatea fiecaruia si se incing discutii interesante, schimburi de retete si sfaturi in bucatarie. Prieteniile se leaga destul de rapid in acest program, in special intre doamnele aflate la masa.
Desi obositi dupa un zbor lung, am luat decizia sa nu pierdem nici o clipa si impreuna cu intreg grupul am hotarat sa mergem intr-o scurta CROAZIERA by night pe raul Huangpu.
Croaziera este placuta si iti ofera sansa unei panorame superbe a zonei Pudong, zona districtului financiar, cu zgarienori interesant luminati si alte vase de croaziera decorate cu luminite si efecte speciale. Croaziera te incanta si te face sa iti doresti sa vizitezi cat mai rapid orasul.
Dupa o binemeritata odihna, a doua zi am inceput vizita in Shanghai…
Am inceput cu Templul lui Buddha de Jad unde se gasesc cateva statui (reprezentari ale lui Buddha) din piatra de jad impecabil sculptate. Exista si o statuie a lui Buddha sculptata dintr-o singura bucata de jad – impresionanta!
Templul este micut dar compenseaza prin constructia interesanta a acoperisurilor si detaliile superbe a diferitelor podoabe ce orneaza tavanele si diferitele camere ale templului.
Am continuat apoi cu vizitarea gradinilor Yuyuan. Construite de catre Pan Yunduan (dinastia Ming) pentru tatal sau, ministrul Pan En, in 1559, gradinile impresioneaza prin arhitectura, pavilioane, iazuri si vegetatie abundenta.
Este un loc in care vizitatorul se poate relaxa si poate admira frumusetea naturii si munca migaloasa specifica traditiei chineze.
Dupa masa de pranz am ajuns in zona moderna a orasului, in districtul financiar unde am urcat la punctul de belvedere situat la etajul 88 al turnului Jinmao.
Panorama exceptionala a Shanghai-ului a fost blocata din pacate de faptul ca ploua si plafonul de nori ajunsese sa fie mai jos decat altitudinea la care ne aflam noi. Totusi o experienta placuta! Am promis ca imi iau revansa cu urmatorul grup
Seara am avut timp liber pe aglomerata si moderna strada Nanjing, un loc cu multe magazine si constructii moderne.
Nanjing este un loc preferat de impatimitii de cumparaturi, strada fiind intesata de magazine de firma care ofera in special articole de vestimentatie in ultimele tendinte ale modei.
Un loc superb, de care sincer am fost impresionat, a fost Zona Coloniala Franceza, un mixt de cladiri vechi reconstruite , cafenele, restaurante si discoteci. Un centru al vietii de noapte select si totodata impresionant. Un loc in care te intorci in fiecare seara cu placere pentru a savura o inghetata, pentru a servi o cina romantica sau pentru a petrece o noapte de neuitat intr-unul din multele cluburi care se gasesc in zona.
In apropierea orasului Shanghai se gaseste micul orasel Zhujianjiao, un oras contruit intr-o zona cu multe canale. Multe persoane compara Zhujianjiao cu Venetia, desi mie mi-a parut mai mult ca se aseamana cu Amsterdam.
Asa cum spuneam la inceputul articolului, aceasta excursie este una de suflet, o aventura, un program creat special pentru socializare: Circuit China: Zgarie-Norii din Shanghai!