Excursie de o zi in Bulgaria – Veliko Tarnovo

5/5 - (1 vote)

Excursie de o zi in Bulgaria – Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai interesante programe de o zi organizate din Bucuresti. La invitatia unor colegi de breasla, am vizitat Bulgaria, intr-o excursie de o zi care a cuprins: Russe, Manastirea Basarabov si Veliko Tarnovo.
Plecarea a fost din Bucuresti de la Unirii, mai exact blocul Adorama, la o ora „rezonabila” – 06.45. :).
Pentru inceput, se strabate traseul Bucuresti – Giurgiu (60 km – app 1 ora), evident cu oprire in punctul vamal pentru intocmirea formalitatilor vamale. 

Imediat cum intram in Bulgaria, in primul sens giratoriu, exista indicator „dreapta” pentru orasul Russe.
Mentionez acest sens giratoriu pentru cei care nu au apucat sa schimbe lei sau euro in leva si doresc sa faca acest lucru. In acest sens giratoriu exista o „toneta” cu vignette Bulgaria si un exchange convenabil, unde se pot schimba lei/euro/dolari in moneda nationala bulgareasca.
In cateva minute se ajunge in orasul Russe, unul dintre cele mai importante orase si totodata cea mai importanta zona portuara a Bulgariei.
Multe „prime” lucruri au avut loc aici, asa cum am aflat pe durata vizitei in Russe:
– primul ziar bulgaresc
– prima nava de otel din Europa
– prima statie meteo
– primul film
– primul lift……si lista continua….

Scurta incursiune in Russe continua cu un mic tur pietonal in centrul orasului. Se traverseaza Parcul Libertatii pana la Monumentul Libertatii, trecand pe langa Primaria orasului si ajungand la Palatul de Justitie.
In apropiere de cladirea rosie si impunatoare a Operei se gaseste Biserica Sfanta Treime, care se viziteaza in interior (fara taxa de intrare). Biserica este una deosebita, fiind „ingropata” si avand un stil arhitectural deosebit fata de alte biserici din Bulgaria.

Traseul continua, cu autocarul, spre Manastirea Basarabov, aflata la aproximativ 80 Km distanta fata de Bucuresti si 20 Km distanta de orasul Russe.
Satul bulgaresc, unde se gaseste Manastirea, este saracacios si neingrijit dar drumul pana acolo merita efortul.
Manastirea, aflata intr-o grota, poate fi vizitata daca urcati cele 48 de trepte.
Complexul monahal cuprinde Manastirea, fosta sala de mese (Trapeza) si cateva chilii sapate in stanca din apropiere. Tot aici se gaseste si mormantul calugarului Hrisant, cel care a fost reinoitorul Manastirii Basarabov si cel care si-a sapat singur mormantul in stanca, acest lucru durand 100 de zile.

Manastirea este locul unde s-au gasit moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, de altfel, in interiorul Manastirii gasindu-se icoana Sfantului, care reprezinta scene din viata acestuia, descrise in limba romana.
Locul este fantastic, munca depusa pentru realizarea acestui complex monahal fiind imensa.
O ultima precizare: Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, gasite aici, sunt astazi in Bucuresti, Sfantul fiind considerat „protectorul Bucurestilor”.
Drumul continua spre Veliko Tarnovo cu o scurta oprire intermediara in Byala la Podul Belenski, pentru o sedinta foto.
La ordinul lui Mithat Pasa, inginerul bulgar Kolyu Ficeto a proiectat acest pod, construit din calcar si gips si incununat cu arce decorate cu basoreliefuri reprezentand animale.

Excursia noastra continua cu o ultima oprire in orasul Veliko Tarnovo, principalul punct de vizita.
De data aceasta, vizita in Veliko a fost impresionanta, deoarece in acest weekend se sarbatoreau zilele orasului.
Orasul a fost in straie de sarbatoare, fiecare casa avand steagul Bulgariei si steagul de culoare mov al orasului.
Veliko Tarnovo a fost capitala „Celui de-al 2-lea Imperiului Bulgar” si a ramas si in ziua de astazi capitala medievala a acestei tari.
Piesa de rezistenta a orasului este fortareata Tsaravets, locul unde in fiecare an cand se sarbatoresc zilele orasului, are loc un spectacol de sunet si lumina fascinant.
Am avut norocul ca a trebuit sa asteptam ora 19.00 (ora programata pentru inceperea spectacolului de sunet si lumini dedicat zilelor orasului Veliko), astfel am avut la dispozitie 5 ore, timp suficient sa descopar orasul „la pas”.
Am „cartografiat”, asa cum imi place fiecare coltisor si straduta, atat turistica, cat mai ales zonele care nu se vad in circuitele turistice.
Strada mestesugarilor este un deosebit punct de atractie turistica. Zeci de magazine, in stil medieval, te imbie cu suveniruri care mai de care mai inspirate, in special artizanat, antichitati si obiecte din lemn. Am observat firmele magazinelor, facute in stil medieval, din fier, unele chiar avand insemnele diferitelor bresle.

Monumentul Asanilor, care se gaseste intr-o vale a raului Yantra este un alt loc important al orasului. De data aceasta, locul era foarte populat, fiind stransi multi curiosi langa podul peste rau. De aici, cu ocazia sarbatorii se facea Bungee Jumping…:)

Cartierul mestesugarilor ascunde case superbe, construite terasat, dar si case lasate in paragina, cele din urma fiind construite in stilul traditional al orasului cu chirpici, nuiele si barne de lemn.
Un lucru extraordinar pe care l-am descoperit in Veliko si m-a impresionat a fost latura artistica a locuitorilor. Fiecare spatiu al cladirilor aflate in paragina, sau diverse cladiri mai putin ingrijite era exploatat de cei care desenau grafitti. Scenele de grafitti sunt de bun gust si chiar ajuta arhitectura orasului, fiind in ton cu aceasta. Faptul ca am mers pe stradute laturalnice si am descoperit atat partea moderna cat si cartierele vechi, mai putin vizitate de turisti, m-a facut sa indragesc enorm acest loc.
O comparatie cu Sighisoara ar fi inutila, eu fiind subiectiv, caci sunt roman, dar totodata placandu-mi enorm si Veliko…
Sugerez celor interesati, o astfel de excursie de o zi in Bulgaria, in special in Veliko Tarnovo sau in satul Arbanassi, care se gaseste la 4 km distanta de acesta.
Daca doriti sa mergeti cu masina personala, 160 km despart Bucurestiul de Veliko Tarnovo, o distanta acceptabila, atat pentru tineri cat si pentru familiile cu copii. Cu siguranta zona o sa va impresioneze!

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *