Croaziera pe Bosfor

Croaziera pe Bosfor – Istanbul este dintre programele optionale preferate de catre turistii care ajung in acest minunat oras.

Grupurile sosite in Istanbul au ocazia optional sa participe la o croaziera superba pe stramtoarea Bosfor, care desparte marea Neagra de marea Marmara.

Participantii la programul turistic pot opta pentru vizita individuala in centrul istoric sau o superba croaziera pe Bosfor. Croaziera dureaza aproximativ 1,5 h , in cadrul acesteia parcurgandu-se un traseu interesant pe malul European, pana la cel de-al doilea pod peste Bosfor(Fatih Sultan Ahmet) si retur pe partea Asiatica.

Se pot admira inca de la inceputul croazierei, podul Galata si Turnul Galatei, Yenikapi Camii, in spatele vasului ramane centrul istoric unde se vad cele 6 minarete ale Moscheei Albastre si culoarea rosiatica a Bisericii Sfintei Sofia. Zidurile palatului Topkapi atrag atentia si evident agitatia pescarilor de pe podul Galata. Atentia este atrasa rapid de frumusetea malului European. Dana vaselor de croaziera se continua cu micile portulete de unde se iau ferryboat-uri spre Insula Printesei si in spate apar razlet blocurile moderne ale zonei Taxim, zona moderna a Istanbulului. Dolmabahce este perla acestei croaziere.

Maret, alb, complicat, cu o arhitectura deosebita, palatul reaminteste de vremurile Imperiului Otoman. Sultanul Abdulmecid a fost cel care a ordonat construirea acestui palat, dorind sa rivalizeze cu marile palate si castele ale Europei. Se spune ca Dolmabahce a costat 5 milioane de galbeni, echivalentul a 35 tone de aur! Pentru decorarea interioarelor s-au folosit 14 tone de aur sub forma de frunze si alte decoratiuni. Zona de constructie era un mic golf, care cu timpul a fost umplut cu pamant devenind gradini ale sultanilor. De aici vine si denumirea de Dolmabahce: Dolma – umplut si bahce – gradini. Locul este important datorita unui episod istoric petrecut aici, care are o mare insemnatate pentru poporul turc. Mustafa Kemal Ataturk – parintele Turciei, a murit in palatul Dolmabahce. Se spune ca toate ceasurile s-au oprita la ora mortii – 09.05 a.m. Desi in ultima perioada ceasurile functioneaza normal, cel din camera unde a murit Ataturk a ramas fixat la 09.05.

Construit pe locul reședinței de vară a unui Mare Vizir, pe țărmul Bosforului, palatul Ciragan a fost de-a lungul timpului casa mai multor sultani și chiar sediul parlamentului turc. Astăzi este poate cel mai frumos hotel din Istanbul.

Aproape până în zilele noastre, vechiul palat a rămas o ruină. Abia în urmă cu 20 de ani au început lucrările de renovare, inițial extrem de controversate, pentru că nu respectau estetica originală a palatului. Noul proprietar, lanțul hotelier Kempinski, a renovat din nou clădirile în urmă cu patru ani, readucându-le la gloria originală a curții imperiale.

Hotelul Four Season, impresionat,cladirea fiind fosta inchisoare,   se gaseste in apropierea palatului Dolmabahce. Turistii pot admira stilul arhitectural al cladirilor, care culmineaza cu mica moschee Ortakoi Camii, aflata in satul cu aceeasi denumire, exact la piciorul podului Bosforus. Satul Ortakoy este un sat select, care pe langa zona de locuit, gazduieste si cateva hoteluri impresionante de 5*.

Podul Bosforus are cateva date impresionante. In 1973, anul terminarii constructiei era al 4-lea pod suspendat din lume ca lungime, in ziua de astazi fiind al 17-lea. Se gaseste la o inaltime de 64 m deasupra nivelului marii, iar distanta intre picioarele lui este de 1074m, lungimea totala fiind de 1510m.

Trecand de piciorul podului, descoperim zona considerata de lux. Cluburi, restaurante si discoteci aflate pe vase plutitoare sunt deschise seara de seara pentru oamenii instariti din Istanbul.

Satul aflat intre cele doua poduri se numeste Arnavutkoy, in traducere satul Albanez. Datorita numarului mare de albanezi care au populat pe vremuri aceasta zona, satul a preluat denumirea. Zona este frumoasa, casele cochete iar oamenii primitori. Sunt foarte multe cafenele si mici restaurante care primesc cu bucurie localnici si turisti „rataciti” in aceasta zona, spun asta datorita distantei considerabile fata de centrul istoric.

Tot in zona, se gaseste si Insula Galatasaray, un complex-strand plutitor, cu piscina, sezlong-uri si umbrelute, zona de bar si restaurant. Este locul preferata de relaxare in zilele toride de vara al oamenilor cu bunastare din Istanbul.

Punctul terminant al croazierei, pe partea europeana este Rumelihisari sau Fortareata Europeana, aflata in imediata apropiere a celui de-al 2-lea pod. In zona exista o alta fortareata, pe malul opus care se numeste Anadoluhisari sau fortareata Anatoliana. Cele doua fortarete asezate strategic pe ambele maluri ale Bosforului sugrumau stramtoarea si nimiceau orice vas care ar fi indraznit sa continue drumul spre Constantinopol. Rumelihisari s-a pastrat destul de bine, in ziua de astazi putand fi vizitata. Turnurile de observatie ce se inalta razlet, zidurile groase de aparare, vechile tunuri si pozitionarea pe malul Bosforului ne aduc aminte de zilele de glorie ale acestei fortarete. Din pacate, nu pot spune acelasi lucru despre Anadoluhisari, fortareata Anatoliana reprezinta astazi un singur turn de observatie si o mica parte din zidul de aparare. In imediata apropiere se gaseste un mic Saray(palat), greu de pronuntat dar maiestos prin faptul ca este foarte mic si simplu: Kucuksu Saray, in traducere Kucuk – mic, su – apa, saray – palat…..un fel de…Palatula Apamica. Marimea la sol este doar de 15x27m si are 2 etaje. Mic dar impresionant , palatul a aparut in mai multe productii Bolywoodiene, cel mai reprezentativ film fiind seria James Bond – The World is not Enaugh.

Traseul retur spre podul Galata se continua pe partea Asiatica. Cladiri si zone rezidentiale cu case luxoase, dock-uri si salupe rapide, impresioneaza ochiul turistului. Zona asiatica dintre cele doua poduri este mult mai „verde” si aerisita decat zona europeana. Universitatea Navala se gaseste pe acest mal, spre deosebire de Universitatea Galatasaray pe malul european, pe care sincer uitasem sa o mentionez…

Un alt loc interesant este palatul Beylerbeyi Saray, care se gaseste la piciorul podului Bosforus(Primul pod peste Bosfor mergand spre Marea Neagra). Palatul a fost construit de Sultanul Abdulaziz, fratele lui Abdulmecid, cel care a construit Dolmabahce. Dorind sa aiba un loc al lui, a ordonat constructia acestui palat aproape vis-a-vis de Dolmabahce, cu mai putine resurse, dar care uimeste prin simplicitate.

Uta-uta-teleguta…se ajunge din nou in apropiere de podul Galata, unde, in mijlocul stramtorii se gaseste Turnul lui Leandros.

Turnul lui Leandru sau Castelul Fecioarei, este situat pe o stanca in mare, langa Uskudar, acolo unde Bosforul se uneste cu Marea Marmara. Aici, pe stanca a existat intodeauna un far, care este baza turnului de azi. Dupa legenda lui Ovidiu, preoteasa Hero de la Templul Afroditei s-a indragostit de Leandros, care locuia la Abydos.

Leandros trecea marea inot in fiecare noapte si ajungea la iubita sa. Intr-o zi focul din far s-a stins din cauza vantului puternic, iar Leandros s a ratacit si sa inecat. Atunci Hero s-a aruncat si ea in mare sa fie alaturi de iubitul sau.

Croaziera se incheie in Cornul de Aur, fostele gradini ale sultanilor, trecand pe sub podul Galata si ajungand in dana portuara.

In functie de alegerea dumneavoastra si de suma alocata acestei croazire exista variante seara cu cina inclusa, ziua cu oprire pentru o cafea la Turnul lui Leandru sau varianta simpla relatata de mine anterior.

Daca ajungeti in Istanbul sugerez sa nu ratati aceasta calatorie placuta si plina de informatii interesante.

Daca vrei poti sa distribui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *