Dupa ce am prezentat doua destinatii turistice, m-am decis sa prezint o “activitate de vacanta” care te poate “prinde” repede si care in timp poate deveni unul din sporturile preferate. In cazul meu, a fost “dragoste la prima vedere”.
Am incercat o data, mi-a placut si am mers direct la cel mai apropiat magazin specializat, pentru a-mi achizitiona echipament. Evident, vorbesc despre snorkeling! Senzatia traita cand faci snorkeling este unica. Linistea este omniprezenta iar peisajul marin te va lua cu siguranta prin surprindere de fiecare data. Pentru a face snorkeling mai “light” trebuie un minim de echipament: inotatoare-“labe”, ochelari si evident tubul prin care respiri-snorkel. Un cost mediu al acestui echipament de baza, nu ceva de firma, ar fi aproximativ 60-70 euro. Ochelarii ar trebui sa aiba o marime cat mai mare a lentilei, pentru o raza vizuala cat mai mare, daca se poate, o pereche de ochelari cu o singura lentila (tempered glass) pentru ambii ochi. Am mentionat “tempered glass” pentru ca , spre deosebire de lentilele de plastic sunt mult mai usor de curatat, de dezaburit si evident de intretinut. Unde nu mai pui la socoteala rezistenta in timp si o calitate mult mai ridicata. Masca ochelariilor trebuie sa fie fixa pe “figura”. Pentru a gasi o pereche potrivita, puneti-va masca pe fata, astfel incat sa aveti senzatia de “ventuza”, astfel incat incercand sa respirati pe nas, sa nu puteti face acest lucru. Asta insemna ca masca este etansa pe fata si nu va intra apa in ochi, respectiv in raza vizuala. Pentru masca (ochelari) exista mai multe solutii speciale de curatat si anti aburire. Am incercat cateva marci, dar sincer cel mai bun lucru anti aburire ramane saliva……:).
Labele inotatoare, pe cat posibil incercati sa achizitionati ceva mai bun…..Cu cat sunt mai rigide, mai tari, cu atat va confera forta mai mare la “impingere”. Cu cat aveti forta mai mare, cu atat puteti innota mai repede sau face tot felul de miscari subacvatice. Personal prefer sistemul clasic de prindere pe calcai, ceva genul “pantof sport” dintr-o singura bucata. Varianta inotatoarelor cu curele de prindere peste calcai sunt mai folositoare pentru ca le pot folosi mai multe persoane, cu numere diferite la picior, dar totodata sunt mai instabile in picior si exista riscul de rupere al curelelor, respectiv al clamelor de prindere. Cu cat inotatoarea este mai lunga, ofera o forta mai mare inotatorului, respectiv o “viteza in plus”. Snorkel-ul, sau tubul de respirat poate fi simplu sau poate avea o siguranta pentru a nu inhala involuntar apa, atunci cand sunteti sub apa. Sunt foarte multe modele pe piata, din plastic, silicon cu diferite culori si design-uri. Pentru inceput, orice snorkel cu siguranta este bun….
Daca aveti echipamentul necesar……sa incepem…..
Vara trecuta, am petrecut 5 luni in insula Zakynthos. acolo am intalnit foatrte multi turisti pasionati de acest sport. La inceput am fost putin reticent, datorita faptului ca sunt miop si am crezut ca nu voi putea “profita” la maxim de aceasta experienta. Am gresit! Din curiozitate am luat masca unui turist si am innotat cateva minute in apa calda si cristalina. Pestii viu colorati, peisajur marin stancos si senzatia “mai altfel” m-a convins. Am inceput sa cunosc insula din punct de vedre al locatiilor bune pentru snorkeling, iar apoi am inceput sa explorez si alte zone: Kefalonia , Lefkada si Parga .
Plaja Dafni , insula Zakynthos din punctul meu de vedere , este locul ideal pentru incepatori. De la numai 2 m distanta de plaja , incepe sa se intrevada un peisaj subacvatic ireal. Stanci uriase, adevarate “canioane”, fauna si flora marina, spatiu mare “de manevra” toate acestea le gasiti aici. O veche ancora salasluieste pe fundul apei iar vegetatia si fauna marina au acoperit-o si o considera “acasa” . Stancile uriase au arcade de piatra, mici grote, in care gasiti melci, scoici, pesti sau caracatite. Zona este ideala pentru colectionarii de cochilii de melci si scoici , aici gasindu-se cu miile. Zona Porto Selini descrisa in postarea care face referinta la insula Zakynthos este de asemenea un loc senzational pentru aceasta activitate. Muntii prabusiti in mare dau impresia celui care se scufunda ca “planeaza” deasupra “lumii”.
Sfat util: oriunde incercati sa faceti snorkeling luati cu dumneavoastra o sticla din plastic, in care puneti miez de paine si apa. Pulverizati sub apa acest amestec si asteptati. Sute de pesti vor veni sa se hraneasca si veti avea ocazia unui “spectacol” subacvatic deosebit. Daca ajungeti in zona grotei Agalas, pe partea vestica a insulei Zankynthos, va sugerez sa incercati acest lucru. De la pesti mici cat degetul, pana la vestita dorada de 20-30cm vor veni la “momeala” dumneavoastra. Incercati sa va scufundati si sa treceti prin “norul” de pesti. Senzatia este unica!
Daca suneti in insula Kefalonia recomand mica plaja pietroasa din apropierea satului Agia Efrimia sau daca doriti senzatii mai tari, incercati zona portuara a orasului Argostoli. Acolo, pe langa pesti, la miezul de paine sa strang si broaste testoase caretta-caretta, care au aproximativ 60-80kg si 60-70 cm lungime. Broaste testoase caretta-caretta, intalniti si in zona micii insule Cameo, in portul Agios Sostis din insula Zakynthos.
In Lefkada in schimb, pentru mine, cateva zone deosebite de snorkeling au fost in apropierea plajei Agios Nikitas in partea dreapta a plajei Mylos dar si in zona portuara a statiunii Vasiliki. Snorkeling-ul poate da nastere unor altor pasiuni . Pentru mine acestea au fost pescuitul subacvatic folosind un harpon, sau pescuit de caracatite folosind un triton.
Intr-una din zile m-am decis sa imi achizitionez un harpon. Am luat un harpon mediu cu o raza de actiune de 3m la un cost de 35 euro. Am inceput sa ma scufund si sa incerc sa pescuiesc, dar in prima faza, fara prea mult succes. Pestii veniti la momeala erau mult prea mici, iar eu mult prea neexperimentat pentru a tinti. Am inceput insa “sa trisez”. Am infipt in varful sagetii o bucata de paine, iar pestii mai mari care veneau sa se hraneasca ajungeau instant…..la mine pe gratar. La inceput nu am stiut de legislatia in vigoare , care face referinta la astfel de pescuit. Trebuie sa va scufundati in zone nepopulate, din punct de vedere turistic, astfel reducand riscul accidentelor. In momentul in care va scufundati , obligatoriu va trebuie un “balon de avertizare” de culoare portocalie sau rosie pe care trebuie sa il aveti legat de dumneavoastra si care are rolul de a atentiona eventualele ambarcatiuni care se gasesc in zona de prezenta dumneavoastra. Si nu in ultimul rand teoretic vorbind , fiecare partida de pescuit trebuie anuntata in prealabil autoritatilor portuare, desi nimeni nu face acest lucru. Ceea ce m-a atras cel mai mult a fost pescuitul de caracatite. Am avut norocul sa intalnesc un egiptean pe nume Ahmet , care mi-a prezentat tainele unui astfel de pescuit. Dotati cu echipament de snorkeling (inotatoare, masca si snorkel) am adaugat o “borseta” subacvatica din plasa , cateva pungi de plastic si o solutie speciala , pentru a prinde caracatite. Ulterior am aflat ca aceasta solutie speciala era detartrant, un detergent puternic puternic, care se foloseste de obicei pentru a curata si dezinfecta toaletele.
Ca si arma mi-am achizitionat un “triton” care costa de la 8-25 euro, si este defapt o “furca” cu 3 brate si o coada de lemn, sau de aluminiu(telescopica).
Am pornit in cautarea caracatitelor…..
Acestea isi fac “casa” sub pietre mai mari, mici grote, sau chiar in diverse obiecte aruncate in mare: sticle de plastic, anvelope de autoturisme , diverse obiecte metalice. Mentionez faptul ca aceste creaturi fantastice dunt foarte “curate” si “ordonate” . Resturile unei mese copioase (carapace, scoici, membre de crabi, etc.) sunt aruncate in afara “casei”. Daca in timpul unei partide de snorkeling vedeti o mica grota , iar in fata acesteia foarte multe resturi de cochilii si mici pietre , aruncati o privire! Poate caracatita este acasa! Cam acesta este principiul prin care se cauta o caracatita. Dar cum se vaneaza?
Sunt mai multe posibilitati…..
Cea mai simpla , cea mai eficace metoda pe care o folosesc este urmatoarea:
Odata localizata “casa” caracatitei , verificam, aruncand o scurta privire inauntru, daca este acolo. Daca da, ne scufundam si pulverizam un pic de “detartrant” in interiorul locatiei unde se gaseste. Nemaiputand respira , caracatita va iesi din “vizuina”, tot ceea ce ramane este sa o impungeti cu tritonul. Cu tritonul, caracatita trebuie “trantita” de fundul marii si tinuta cateva secunde , timp in care ea isi va infasura tentaculele in jurul tritonului. Atunci se ridica tritonul si cu o punga de plastic , se acopera caracatita. Ea va reactiona, lasand tritonul si incercand sa se agate cu ventuzele de punga. Este momentul in care desprindeti tritonul, si legati punga de plastic la gura. Gata! Caracatita este prizoniera in interiorul pungii bine legate pe care o puneti in borseta subacvatica. Daca nu reusiti din prima incercare sa intre total in punga , nu va speriati din cauza tentaculelor si a ventuzelor. Daca se lipeste cu ventuzele de dumneavoastra, nu e motiv de ingrijorare. Forta fizica a tentaculelor este singurul lucru de luat in seama. Nu este veninoasa si….nu musca 🙂 . La iesirea din apa, este recomandat sa loviti caracatita de taluza sau de o piatra mai mare, pana cand la suprafatea acesteia se va produce “o spuma” similara cu cea a samponului. Aceasta procededura este necesara pentru a fragezi tentaculele caractitei. Traditia populara greceasca, in functie de zona spune ca trebuie lovita de 99 ori , dar eu am lovit-o de 20-30 ori si a fost suficient. Odata cu lovirea, caracatita se freaca de piatra, imitand miscarea de spalare a suprafetelor pentru o mai buna fragezire. Caracatitele se pot gati imediat sau pot fi congelate , pentru a fi consumate ulterior.
Zonele portuare, malurile pietroase , zonele cu vegetatie marina, sunt locurile preferate de caracatite . Nu cautati caracatite in largul plajelor nisipoase pentru ca nu veti gasi! De preferat pentru incepatori, sa dispara senzatia de frica, in momentul in care vor atinge caracatita , recomand sa purati un costum de neopren si manusi. In felul acesta veti fi protejati de senzatia neplacuta a ventuzelor pe pielea dumneavoastra. Am incarcat si cateva fotografii, ca dovada a capturilor mele, mentionand ca incepator fiind , cea mai mare captura a avut 2,7kg pentru mine……un “gigant ” al marilor……:)
In postarile urmatoare am sa revin cu informatii referitoare la modalitatea de gatit a caracatitelor, a pestelui dorada sau”tipura”, si ……..mi-a venit o idee:) ……referitor la intreaga bucatarie greceasca.