Trafalgar Square

DSCF2753

Trafalgar Square este o piata publica si  un loc de distractie turistica din centrul Londrei. In centrul acestei pietei se gaseste columna lui Nelson, care este pazita de patru lei de bronz.

Numele pietei comemoreaza batalia de la Trafalgar  din 1805, o victorie navala Britanica impotriva Frantei (unul din razboaiele Napoleniene), castigata de Nelson . Arhitectura pietei se datoreaz lui Sir Charles Barry si a fost terminata in 1845. Statuia lui Nelson este flancata de doua fantani care in urma restauararilor facute aceastea arunca apa pana  la 24m iar noaptea sunt luminate cu ajutorul tehnologiei LED. Piata este detinuta de regina in numele Coroanei si Administrata de Autoritatea Londrei, iar strazile adiacente apartin cartierului Westminster si sunt adminsitrate de Consiliul Local al Westminster.

DSCF2752

Piata este o zona centrala pietonala flancata de trei strazi si o terasa in Nord, in fata careia se gasesc National Gallery iar in  Est biserica St. Martin in-the-fields( la subsol se gaseste un restaurant cu preturi mai mici pe sistemul impinge tava) .

In Sud-Vest se gaseste Admiralty Arch care este adiacent cu strada The Mall. In varful coloanei corintice se gaste  statuia lui Horatio Nelson, vice admiral care a comandat flota Britanica in batalia de la Trafalgar.

In colturile pietei sunt amenajate 4 socluri, in prezent doar trei dintre acestea au statui. In partea de Nord-Est se afla statuia lui George al IV-lea, in partea de Sud-Vest, statuia lui Charles James Napier, care a fost generalul Imperiului Britanic, iar in partea de Sud-Est, statuia lui Henry Havelock. Cel de-al patrulea soclu era pastrat pentru a ridica statuia rgelui William al IV-lea, dar din lipsa de fonduri, aceasta nu putut fi  ridicata. Din 1998 acest soclu a fost folosit pentru a expune diverse opera de arta.

In timpul lucrarilor de reamenajare din 1960, au fost scoase la iveala fosile ramase in urma ultimei intergalciatiuni. Oasele ce au fost gasite apartineau unor lei de pestera, rinoceri, hipopotani ce datau de aproximativ 40. 000 ani.

DSCF2769

Piata pe timpuri era faimoasa pentru numarul impresionant de porumbei ce se gaseau aici. Aproximativ 35.000 porumbei se aflau in Piata Trafalgar la inceputul anilor 2000. Datorita faptului ca au fost considerati o problema de sanatate, iar gainatul lor afecta sculputurile si pavajul, au fost luate masauri pentru descurajarea porumbeilor. A fost interzisa vanzarea de grau pt porumbei in piata. Au fost aduse pasari rapitoare dresate sa ii sperie.In ziua de astazi putini porumbei se mai gasesc in Trafalgar Square.

In Piata Trafalgar exista traditia inceputa in 1947 a aprinderii pomului de Craciun. In fiecare an Londra primeste un pom de Craciun din Norvegia (ca multumire pentru suportul aratat in cel de-al doilea Razboi Mondial iar cu 12 zile inainte de Craciun are loc apinderea instalatiilor.  Tot aici au loc concerte, colinde, si alte activitati.

Vizualizati noul site de informare turistica Infoholidays.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s