Topkapî – Nu ratati vizita la acest obiectiv daca sunteti in Istanbul!

topkapi-sarayi

Istanbul…..o metropola incarcata de istorie care poarta amprenta timpului si a generatiilor , o lume controversata si uneori neinteleasa. Odata ce ati ajuns aici gandul va poarta catre sultani, cadane….harem, povesti nemuritoare pentru unii, pentru altii istorie.

Pentru a putea intelege mai bine istoria Imperiului Otoman, trebuie sa vizitati una dintre cele mai reprezentative costructii care se gaseste in Instanbul, in cartierul Sultanahmet si anume Palatul Topkapî. Constructia palatului a inceput in anul 1459 din ordinul Sultanului Mahomed al II-lea, dupa ce acesta a pus capat Imperiului Bizantin, cucerind Constantinopolul in anul 1453 ( Istambulul de azi)  si transformandu-l in noua capitala a Imperiului Otoman. Intial costructia a purtan numele de Palatul Nou, pentru a putea fi deosebita de resedinta veche a sultanului, ulterior schimbandu-i numele in Topkapî (Poarta cu Tunuri). Amplasat pe unul dintre dealulrile Istanbulului, intre Marea Marmara si Cornul de Aur, Palatul Topkapî ofera o priveliste impunatoare asupra Stamtorii Bosfor care are o lungime de 31,7km si o latime ce varieaza intre 650 si 2800 metri.

topkapi2

Cosnstructia palatului a durat doar 6 ani si acopera o suprafata de aproximativ 700 000mp si este  inconjurata de un zid lung de aparare ce are aproximativ 1400 metri. Dupa moartea Sultanului Mahomed al II lea, acesta a devenit resedinta si pentru alti sultani timp de 400 de ani. Unul dintre cei mai importanti sultani care au ales Palatul Topkapî ca resedinta este si Sultanului Suleyman, care intre anii 1520-1566 a fost la conducerea Imperiului Otoman iar in aceasta perioada acest imperiu a cunoscut o puternica ascensiune, devenind chiar una dintre cele mai mari puteri ale lumii. Cu trecerea timpului Palatul Topkapî si-a pierdut din importanta iar Sultalnul Abdul Medjid a preferat sa se mute in Palatul

Dolmabahce.

Topkapi-Sarayi-castles-541682_500_375

Topkapî nu este doar un palat,  in interiorul zidurilor ce-l inconjoara s-a dezvoltat un intreg oras avand patru curti interioare si alte zeci de constructii mai mici printre care era un spital, o moschee, trezoreria si haremul, iar la un moment dat aici traiau peste 4000 de oameni. De-a lungul timpului Topkapî a suferit unele modificari majore datorita unui incediu ce a distrus o mare parte din palat in anul 1509 si a cutremurului din anul 1665. Sultanii care au locuit aici, au adus  “inbunatatiri” pe care le-au considerat a fi necesare in functie de nevoile si nivelul de dezvoltare a comunitatii in care traiau. Palatul nu este construit intr-un mod unitar deoarece este rodul imaginatiei mai multor generatii care au pus amprenta asupra estinderii palatului, singurul element care ii confera o oarecare unitate este nelipsita faianta cu motive turcesti in albastru turcoaz care se mai numeste si “albastru de Turcia”

Topkapi-Palace-8002

Turistii care trec pragul acestui palat pot vizita cladirile palatului, care sunt construite in stil islamic, multe dintre acestea nu au un design exterior foarte elaborat, spre deosebire de constructiile europene, dar decoratiile interioare sunt de-a dreptul impresionante. O importanta deosebita, turistii acorda anumitor incaperi din cadrul Palatului Topkapî. Camera Divanul, locul in care mai marii imperiului se adunau impreuna cu marele vizir si uneori chiar cu sultanul si discutau, luau hotarari in probleme ce tineau de politica si administrarea Imperiului Otoman. Sala Armelor, in care se gasesc arme si armuri ce au apartinut sultanilor otomani sau au fost primite in dar de catre acestia precum si arme si armuri ce au apartinut conducatorilor de armate pe care otomanii i-au invins in lupte. Printre trofee se gaseste si sabia lui Stefan cel Mare, arma pe care viteazul conducator moldovean a pirdut-o in lupta, dar care e pastrata la loc de cinste nu pentru valoarea ei ci pentru ca a apartinut uni viteaz care a reusit sa ii invinga in batalii de 42 de ori. In prezent acest muzeu adaposteste peste 400 de arme fiind cea mai mare colectie de arme islamice din lume. Trezoreria gazduieste bijuterii si obiecte din aur incrustate cu pietre pretioase si sidef ce au apartinut sultanilor si famililor acestora. Haremul poate cea mai controversata constructie din interiorul palatului era locul in care multi nu aveau acces insemnand ”locul interzis”, concubinele ce erau aduse aici trebuiau sa treaca printr-o cermonie numita”hamam” pentru a putea deveni una din favoritele sultanului, ele trebuiau sa stie cum sa se comporte in prezenta acestuia. Haremul era condus de sultana mama iar alaturi de aceasta in harem mai locuiau sotiile sultanului, favoritele acestuia fii si ficele sultanului dar si odaliscele si eunucii, acestea din urma erau gardienii haremului insarcinati cu protectia femeilor.

turkey_20739_1

Din anul 1924 Palatul Topkapî a fost transformat in muzeu pentru a putea fi accesibil publicului, acesta are sute de incaperi si camarute, dar numai cele mai importante sunt deschise pentru a fi vizitate.

untitledscanned19_1

Acest palat care cu sute de ani in urma i-a adapostit pe cei care au condus lumea si a insemnat locul in care statele vasale isi aduceau tributul pentru a-si platii libertatea, iata e deschis publicului si nu mai infioara pe nimeni pentru ca nimeni nu mai e amenitat cu taierea capului. Cum treci de imensa poarta, la intrare in prima curte o piatra aparent neinsemnata te intampina si nici nu iti vine sa crezi ca pe ea au pierit atatia oameni si atatea capete incoronate care nu a vrut sa se supuna marelui imperiu.

Reclame

Un gând despre “Topkapî – Nu ratati vizita la acest obiectiv daca sunteti in Istanbul!

  1. Pingback: Pamukkale – Turcia | Infoholidays

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s