Venetia

festival

Carnavalul de la Venetia

        Venetia orasul indragostitilor, al mastilor, al canalelor si al plimbarilor romantice in gondole ne asteapta sa ne impresioneze cu maretia sa. O capodopera pe ape care incanta si azi privirile turistilor care mereu isi doresc sa  revina aici sa isi improspateze amintirile, asa cum scriitorul Gabriel Garcia Marquez afirma “uneori, în fata unei acuarele cu Venetia, nostalgia transforma in arome dulci de flori inmiresmate mirosul de mal de fructe de mare putrezite pe canale.” Venetia, laguna de pe coasta Adriaticii a fost locuita inca dinaintea erei noastre, dar fundatia orasului a fost pusa in anul 421, cand a functionat ca oras independent care se compunea dintr-o confederatie de asezari libere care datorita invazilor repetate a fost nevoit sa se organizeze mai bine si a ajuns sa fie condus de un doge. Se spune că orasul de pe ape ar fost intemeiat odată ce locuitorii din regiunea romana au inceput să se mute pe insulele din apropiere pentru a scapa de migraţiile barbare. Istoria Venetiei , spusa pe scurt, se aseamana cu istoria oricărui oras. Acest oras, in decursul istoriei a suferit influente austriece, italiene si otomane , iar din 1866 face parte din statul italian unit. Ceea ce o individualizeaza este insă situarea ei, pe apa. Acest oras a fost construit pe apa cu ajutorul lemnului si al unor arhitecţi şi constructori priceputi. Cladirile Venetiei de astazi sunt asezate pe piloni de lemn, ce au fost adusi de pe continentul european, din Slovenia şi Croatia de azi. Pilonii au fost asezati foarte aproape unul de celelalalt, iar deasupra lor au fost turnate fundatiile cladirilor din căramidă sau piatra.

          Din secolul trecut, venetienii au si probleme, iar acestea sunt cauzate de modernizări: venetienii au construit un sistem de captare a apelor pentru a satisface cererea locala, iar Veneţia a început să se scufunde. Actiunile au fos oprite , dar alte probleme au apărut. Uneori nivelul apei creste peste limitele admise, iar parterul cladirilor este inundat. Solutiile pentru ca Venetia sa reziste s-au tot cauta, si singura solutie care s-a pus in practica a fost sa se construiasca un sistem de pontoane, care  sa pompeze apa in subsolul de sub oras.Punctul 0 este Piata San Marco….

        Venetia este organizata in 6 cartiere, impartite in mod egal de-o parte si de alta a Calului Grande, care este principala artera maritima a orasului. Odata ajunsi in Venetia nu stii cu ce sa incepi vizita ta turistica, incat sa vezi totul si sa nu scapi nimic, acest lucru este imposibil pentru ca totul este deosebit si o zi e prea putin. Nu poti veni in Venetia si sa nu traversezi Canal Grande pe Podul Rialto, care este cel mai frumos si cel mai mare pod dintre toate podurile construite peste acest canal. Am parcurs o serie de strazi inguste cu case mici si cochete, cu podete si canale, care te faceau sa te simti intr-o lume de poveste pana am ajuns in Piata San Marco. Ajunsi aici am am fost impresionati de maretia si totusi frumusetea pietei care era imensa fata de pietele  prin care am trecut pana aici si de jur imprejur era strajuita de cladiri impunatoare care te uimea cu mozaicurile si braoderia sculpturilor de pe fatada, parea ca am intrat intr-o alta lume, intr-o alta dimensiune.

san marco

Catedrala San Marco   

Catedrala San Marco te impresioneaza prin mozaicurile sale aurite, din exterior dar mai ales cele din interior, unele realizate in stil bizantin, asemanatoare cu cele descoperite la moschea Agia Sofia din Istambul, aceasta la origine fiind o biserica ortodoxa. Am vizitat catedrala atat in interor cat si la nivelul superior unde este un muzeu cu tesaturi si bijuterii vechi venetiene, obiecte de cult si aici poti vedea 4 cai de marmura care au fost adusi din palatul lui Diocletian.

In piata iti mai atrage privirea un ceas roman frumos ornamentat, Campanile, constructia cea mai inalta din Venetia, care era utilizata ca cloptnita pentru biserica, punct de observatie pentru port si far pentru vase. Din acest turn, daca urci ai o imagine de ansamblu asupra intregului oras dar si asupra portului.

puntea suspinelor

Puntea Suspinelor    

Palatul Dogilor este un alt punct de atractie pentru turisti care nu este ocolit, acesta te impresioneaza prin eleganta, rafinamentul constructiei si mai ales prin modul in care a fost conservat  de catre autoritati. In acest palat erau locuintele conducatorilor orasului si tot aici se aflau judecatorii si inchisoarea. Puntea Suspinelor care din interorul palatului parea un colidor, din exteriorul palatului se vedea ca un balcon inchis care facea legatura intre doua cladiri. Acesta lega palatul de locul de executie al condamnatilor, de unde i se trage si numele de “Puntea Suspinelor.” Unul din condamnatii care au trecut aceasta punte este si celebrul Casanova care ar fi fost inchis aici pentru o scurta perioada de timp. Acest pod este cel mai cunoscut pod din Venetia, avand o arhitectura deosebita, si se numara printre cele mai cunoscute poduri din lume. Potrivit legendei indragostitii care se saruta sub aceasta punte a suspinelor, la apus de soare, intr-o gondola vor traii dragostea eterna. Pana in prezent nimeni nu a contestat aceasta legenda, si in fiecare an sute de cupluri vin din intreaga lume pentru a experimenta aceasta legenda, sau de a-si lega pentru totdeauna destinele pe acest pod. Cu siguranta va fi un moment romantic, de neuitat datorita cadrului romantic faurit de razele soarelui la asfintit, plimbarea romantica intr-o gondola alaturi de persoana iubita pe canalele inguste si deosebite ale Venetiei….ce poate fi mai romantic de atat?

        In palatul Dogilor in afara de temnita exista si incaperi in care mai marii orasului se intruneau pentru solutionarea problemelor de organizare a acestuia si tot aici erau stabilite si elaborate legile si de asemenea se gasesc incaperile in  care locuia dogele si apropiatii acestuia.

            Pentru a descoperii si a intelege Venetia mai bine, trebuie sa faci si o plimbare pe stardutele inguste, ale acesteia care parca formeaza mici  labirinturi, iar la capatul fiecaruia gasesti cate o mica piata in care se ridica somptuos cate o biserica. Casele venetienilor sunt construite in stil gotic, iar majoritatea se afla pe canale, acestea fiind  principalul mijloc de deplasare al venetienilor. Fiecare casa de pe canal avea cel putin o barca cu care putea sa se deplaseze, iar acestea avea o forma aparte mai alungita si ingusta incat sa permita circulatia acestora pe canal si totodata sa-i  asigure stabilitatea.

        In prezent Venetia are mai mult o valoare turistica, iar numarul venetienilor care locuiesc aici permanent este din ce in ce mai mic. Din aceasta cauza stradutele din Venetia abunda de restaurante, terase magazine cu suveniruri, bijuterii, masti si costume de epoca care ii da un aer mai mult comercial. Venetia este cunoscuta si pentru festivalul anual al mastilor, in care atat turistii cat si localnicii se imbraca cu haine de epoca si poarta masti spectaculoase, creand un spectacol inedit. Aici puteam procura si admira sticla de murano si cele mai ingenioase masti pe care le poti vedea vreodata. La plecare, daca vreti sa luati o parte  din Venetia cu voi, nu uitati sa cumparati o masca sau o bucata de sticla colorata de murano.

Reclame

Un gând despre “Venetia

  1. Pingback: Coasta Istriei | Florin Popescu-Ghid Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s