Split

Al doilea oras al Croatiei, dupa Zagreb este Split, unul dintre cele mai frumoase si pline de viata orase de pe coasta Adriaticii. In Split, punctul  de atractie principal  este  Palatul imparatului Diocletian, un monument destul de bine conservat din epoca romana, care in timp a suportat numeroase transformari ajugand in zilele noastre catedrala catolica inchinata Sfantului Domnius. Palatul a fost resedinta imperiala fortificata, costruita de imparatul Diocletian in 305 unde s-a retras dupa abdicare. Cetatea are ziduri si turnuri de paza, strazi interioare, alei  si constructii, o vila luxoasa cu apartamente private si un mausoleu.

Mormant roman situat langa un restaurant

Mormant roman situat langa un restaurant

Poarta de Argint

Poarta de Argint

Palatul a fost construit pe malul marii dar ca urmare a depunerilor de sedimente, acum acesta se afla la o oarecare distanta de ea. Intrarea in palat se face pe Poarta de Bronz care candva se afla pe apa si se ajungea doar cu barca, acum se poate intra din bulevardul Riva. Pe acest bulevard poti gasi o serie de cafenele si restaurante cu preturi acceptabile, dar in acelasi timp poti admira zona care s-a dezvoltat de langa palat. Acest palat astazi este un monument protejat de UNESCO si datorita locuitorilor din Split care au preferat sa construiasca atat in interior cat si in exteriorul acestuia fara sa-l demoleze. Poarta de Bronz duce printr-un tunel, care in prezent este plin cu negustori care vand tot felul de suveniruri, iar la capatul acesteia ajungem la Peristil, constructie in stil roman care reprezinta o piata. Dupa moartea imparatului Diocletian, cetatea a cunoscut o serie de transformari si intre zidurile romane au fost construite casa pe langa cele existente, mausoleul a devenit o biserica catolica, langa care a fost construit un turn cu clopot. Diocletian in timpul vietii sale a fost cunoscut ca un aprig prigonitor al crestinilor iar dupa moartea sa, mausoleul, locul in care se odihnesc osemintele sale, a devenit biserica, ca o ironie a sortii.

 Palatul lui Diocletian- macheta

Palatul lui Diocletian- macheta

Poarta den Bronz

Poarta den Bronz

Punctele de atractie din interiorul Palatului lui Diocletian sunt: Catedrala Sf. Domnius,  turnul cu clopot care a devenit simbolul orasului si care a fost adaugat mai tarziu, Peristilu, cele patru porti ale palatului, Poarta de Bronz, Poarta de Argint, Poarta Aurie si Poarta de Fier, Capela Sf. Martin etc. Inainte de a intra in catedrala veti fi surprinsi sa vedeti Sfinxul Egiptean, candva paznicul mormantului lui Diocletian, iar templu roman din vecinatatea mausoleului devenit baptisteriu. In interiorul catedralei se poate admira portretul lui Diocletian alaturi de sotia sa Prisca, tablou care a rezistat trecerii timpului. In apropierea palatului, cum am iesit pe Poarta Aurie am vazut  statuia de dimensiuni impresionante, a episcopului Gregor din Nin, realizata de renumitul sculptorul croat Ivan Mestrovic. Episcop de sec. IX care a sfidat Roma recomandand bisericii croate sa foloseasca scrierea glagolitica si limba croata in locul celei latine. Statuia, initial a fost asezata in palat, langa Peristil, dar autoritatiile italiene au mutat-o in afara palatului, temandu-se de miscarii nationaliste. In prezent multe dintre cladirile palatului au ramas au ramas la dimensiunile originale iar camerele acestuia au fost transformate in magazine, restaurante, terase, cafenele, banci, case de schimb valutar, agentii de turism ……chiar locuinte si hoteluri. Surprinzator langa un restaurant am vazut ruine de morminte romane iar in interiorul unei banci, chiar pe mijlocul ei am admirat o coloana dintr-o arcada romana.. In orasul Split mai puteti vizita Piata de Peste, Piata Poporului care mai pastreaza stilul venetian, Galeria Mestrovici sculptor croat renumit etc.

Arcada de piatra in Palatul  Diocletian

Arcada de piatra in Palatul Diocletian

Turnul cu Clopot al catedralei Sf. Domnius

Turnul cu Clopot al catedralei Sf. Domnius

Reclame

2 gânduri despre “Split

  1. Pingback: CIRCUIT PE COASTA DALMATIEI-”Prin ochii unui turist” | Florin Popescu-Ghid Turism

  2. Pingback: Coasta Istriei | Florin Popescu-Ghid Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s