Parcul National Plitvice

Parcul National Plitvice, cat de mult am asteptat sa vad aceasta minune naturala, intinsa pe 19 000 ha!

Parcul Plitvice este pe lista Patrimoniului UNESCO din anul 1979, acest lucru a impiedicat fortele sarbe sa distruga parcul intre anii 1991-1995. Acest habitat natural dateaza din perioada mezozoica si are la baza raul Plitvice si un sistem de roci de calcar, dolomit si travertin care au dat nastere la aceasta minunatie de 16 lacuri alpine care se varsa unul in altul, formand cascade si grote spectaculoase. Apa, datorita rocilor de calcar si dolomit este foarte limpede iar culoarea de un albastru-turcoaz creeaza un peisaj feeric si ireal, incat nu te mai saturi privind si admirand aceste frumuseti naturale.

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Travertinul aflindu-se intr-un proces continu de sedimentare, peisajul inconjurator se modifica si zona este intr-o continua trasformare. Vizitarea parcului se poate face fie folosind tititacarul, fie traversand cu vaporasul cel mai mare lac al parcului, Kazjak, care este navigabil, acestea fiind gratuite. Drumul continua pe podete de lemn care serpuiesc pe langa lacuri si cascade. Vegetatia acestui parc este formata din brazi, molizi, ici-colo intalnindu-se si fagi, artari si chiar smochini. Fauna este si ea  de-a dreptul impresionanta in acest parc, pe langa ratuse , pesti si crustacee, puteti inatalni vidre, iepuri, serpi, soparle iar cei mai ghinionisti pot intalni ursi si lupi. Ursii au devenit mai indrazneti si datorita turistilor care ignora regulamentul si le lasa acestora de mancare.  Peisajul este intr-o continua transformare, astfel daca vrei sa iti faci o idee despre cum se adapteaza si cum evolueaza fauna si flora pe parcursul anului in acest parc ar trebui sa faceti o excursie in fiecare anotimp.

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Cu siguranta veti fi impresionati de fiecare data cand veti ajunge aici. Nu iti ajunge o zi intreaga sa te plimbi pe toate traseele din parc si sa admiri toate minunatiile care iti ies in cale la tot pasul. Cascadele de apa, ratustele salbatice dornice sa iti ciuguleasca ceva din mana, pestii de diverse marimi care innoata linistiti prin apa limpede si rece a lacurilor, plantele si arborii care dau intregului peisaj un aspect salbatic. M-a impresionat in mod placut traseele bine marcate care iti confera siguranta in deplasari, grija cu care parcul este intretinut si inzestrat in cat sa poti petrece o zi fara sa iti lipseasca nimic si fara sa fie distrus abitatul natural. Acest parc este o rezervatie naturala, fiind si cel mai mare parc din Croatia, este declarat monument al naturii si este protejat UNESCO. Abia astept sa revad acest “coltisor de rai” de care m-am indragostit si de fiecare data cand o sa pot, voi reveni cu drag aici.

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

Reclame

2 gânduri despre “Parcul National Plitvice

  1. Pingback: CIRCUIT PE COASTA DALMATIEI-”Prin ochii unui turist” | Florin Popescu-Ghid Turism

  2. Pingback: Coasta Istriei | Florin Popescu-Ghid Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s