Cetatea Dubrovnik

Cetatea de la Dubrovnik a inceput sa fie construita inca din secolul VII, in timpul migratiei popoarelor, perioada in care locuitorii Epidaurumului, care erau de origine italiana, s-au refugiat pe o insula a Coastei Dalmatiei si au intemeiat orasul Ragusa. In partea continetala a acestei zone se aflau slavii care s-au retras in orasul Dubrovnik, acestia s-au unit cu cei din Ragusa prin umplerea golfului ce ii despartea, cu pamant. A rezultat o cetate puternica si mult timp a fost de neinfrant, nici macar Imperiul Otoman care in secolul XV a incercat sa o asedieze nu a reusit. Cetatea este inconjurata de ziduri puternice de 25 m iar aprovizionarea aceseia se putea face pe mare, atunci cand nu era posibil pe uscat.

Bulevardul principal  Stradun realizat din marmura

Bulevardul principal Stradun realizat din marmura

Columna lui Orlando

Columna lui Orlando

Orasul care s-a format in jurul acestei cetati s-a numit Ragusa si a fost independent pana in 1918, cand a luat numele de Dubrovnik si a intrat in componenta Regatului Sarbilor. Se pot vizita Palatul Rectorilor, Manastirea Franciscana, Biserica Sf Salvador, Palatul Sponza, Catedrala Velike Gospe, Biserca Sf Vlaho care este patronul orasului, zidurile orasului vechi si Turnul cu Ceas. Costructii din ineriorul cetatii poarta amprenta stilului venetian, pe langa care intilnesti alei pietonale, piete, terase, fantani si statui, dintre care unele il reprezinta pe Sf Vlaho. Intrarea in cetatea Dubrovinkului se face prin poarta Pile, cea mai impunatoare dintre ele, la care se ajunge traversand un pod de piatra care era ridicat peste un sant cu apa, acum o gradina plina de verdeata. Odata cu trecerea timpului zidurile care inconjurau cetatile, ne mai fiind necesare, in unele orase au fost demolate. E remarcabil ca fortificatiile din Dubrovnik au fost pastrate intacte spre deosebire de alte cetati medievale din Europa. Cel mai potrivit mod de a avea o privire de ansamblu asupra orasului vechi este sa escaladati zidurile cetatii si va recomand seara la apus cand nu mai e asa cald si soarele isi trimite lumina rosiatica pe zidurile cetatii mai cu blandete.

Zidurile cetatii

Zidurile cetatii

zidurile cetatii

zidurile cetatii

Principala strada a vechiului oras este Stradun, un bulevard de marmura slefuit de trecerea timpului si a miilor de turisti care viziteaza in fiecare an aceasta cetate. Tot pe acest bulevard se afla si piata Luza unde se gaseste Columna lui Orlando, o statuie care nu este o opera de arta extraordinara dar este un simbol al orasului deoarece aici se adunau cetatenii orasului Ragusa sa auda noutatiile, proclamatii, decrete,etc. si tot aici se deschide anual Festivalul din Dubrovnik. Va recomand sa nu plecati de aici pana nu serviti o masa cu specific marinaresc, deoarece nicaieri nu veti mai gasi ceva asemanator, si e bine sa profitati de ocazie. O plimbare cu telegondola este o ocazie minunata de admira intregul oras Dubrovnik si de a vedea si partea noua a orasului care nu este cu nimic mai prejos decat cea veche. Atentie Dubrovnik este unul dintre orasele cele mai scumpe din Croatia si schimbul valutar este cel mai ineficient!!! Drumul nostru de aici a continuat spre Split unde  ne-am cazat. Dubrovnikul este separat de restul Croatiei deoarece ca sa ajungem la Split, oras care se afla tot pe malul Marii Adriatice, am trecu granita in Bosnia Hertegovina ca apoi sa intram din nou in Croatia.

Strada in Cetatea de la Dubrovnik

Strada in Cetatea de la Dubrovnik

Fatada cu  coloane a Palatului Rectorului

Fatada cu coloane a Palatului Rectorului

Reclame

2 gânduri despre “Cetatea Dubrovnik

  1. Pingback: CIRCUIT PE COASTA DALMATIEI-”Prin ochii unui turist” | Florin Popescu-Ghid Turism

  2. Pingback: Coasta Istriei | Florin Popescu-Ghid Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s